Tandjes krijgen.

Het is gek dat we spreken over tandjes krijgen, want –geloof het of niet-  heb je ze al!

Het is wat lastig voor te stellen maar ieder mens wordt geboren met gebit en al. Het is  alleen nog niet zichtbaar. We zouden het eigenlijk niet moeten hebben over het eerste tandje krijgen, maar over de eerste tandjes zien!

Wanneer krijgt een kind zijn eerste tandjes?

 Als een kindje zo rond de 6 maanden is, begint meestal het tandjes krijgen. Let op ! 6 maanden is een gemiddelde, het kan dus best zijn dat jouw kindje veel eerder of veel later tanden krijgt. Een kind kan zelfs al met 3 maanden tanden krijgen! Of pas met 10 maanden. Maak je nergens zorgen over: tegen de tijd dat je kind drie jaar is, heeft je kind al zijn tandjes wel hoor!

Het melkgebit

Met alle tanden bedoelen we: twaalf tanden en acht kiezen. Deze vormen samen het melkgebit, wat later wordt gewisseld met het  definitieve volwassen gebit. Als je kind ongeveer zes jaar oud is, zullen de volwassen tanden de melktanden “wegduwen”
Een veel minder pijnlijk proces dan het tandjes krijgen waar je nu doorheen moet!

De eerste tandjes krijgen: hoe gaat dat

We kunnen het niet mooier maken dan het is: tandjes krijgen is geen leuk proces. Als de tandjes doorbreken, krijgt je kindje eerst witte bobbels op het tandvlees. Als je eve in het mondje kijkt, zie je ze duidelijk zitten. Dit is vaak de pijnlijke fase, dat is het tijdstip waarop je kind huilerig en hangerig wordt.  Soms kan je daar als moeder behoorlijk onzeker van worden: niks wat je doet lijkt te helpen…Vaak vindt je baby het dan fijn om op iets te kunnen kauwen ( bijtringen zijn niet voor niks al eeuwen geleden uitgevonden) Iets kouds kan ook heel verzachtend werken, sommige kinderen hebben echt baat bij een bijtring die je in de vriezer kan leggen.

Luieruitslag

Sommige moeders herkennen aan de luier dat er weer een tand aan het doorzetten is: dunne ontlasting die echt anders stinkt dan anders, en die vaak ook wat zuur is. Je arme kleintje kan echt heel pijnlijke billen hebben! Dat je je als moeder afvraagt, hoe dit ooit weer goed moet komen.. Maar troost je: zodra de tand door is, is dat leed geleden. ( hmm nou ja..tot de volgende tand natuurlijk…)

Waar kun je tandjes krijgen nog meer aan herkennen

We hebben al:

  • Huilerig en hangerig
  • witte puntjes op het gehemelte
  • luieruitslag

wat kan nog meer een teken van tandjes krijgen zijn:

  • lichte koorts
  • vuurrode wangetjes
  • onrustig slapen
  • voortdurend over wangen wrijven
  • niet meer willen eten (doet pijn)
  • niet meer willen drinken
  • enorm kwijlen

Nee tanden krijgen: het is vaak geen pretje.

Wanneer je een scherp randje voelt in het gehemelte is de tand doorgebroken en houdt de ellende snel op Voor je van “randje” naar tandje bent, ben je meestal wel een paar dagen verder. Gelukkig zitten er meestal ook wel een paar weken tussen tot de volgende tand zich aandient. Je zult merken dat jij zelf ook steeds beter leert hoe je het beste met je kindje kan omspringen, gedurende dat tandjes krijgen. Echt je wordt er steeds beter in!

Tandlijstcysten

Bij hele jonge baby’s zie je soms witte puntjes op de kaak (ze kunnen ook wel eens een beetje geel zijn ). Veel ouders denken dat dit de tandjes al zijn, maar het zijn de tandlijstcysten. Dat wil zeggen: het zijn restanten van cellen waaruit de latere melktanden ontstaan. Deze cellen vormen de zogenaamde tandlijsten. Niets aan de hand en het verdwijnt spontaan.

Volgorde waarin tanden doorkomen:

Hoewel het geen wet van Meden en Perzen is, komen tanden meestal in deze volgorde door:

ElementenGemiddelde leeftijd van doorbreken
Middelste snijtanden onder6 maanden
Middelste snijtanden boven9 maanden
Buitenste snijtanden onder en boven12 maanden
Hoektanden20 maanden
Voorste kiezen boven en onder16 maanden
Achterste kiezen boven en onder24-30 maanden

Tandjes krijgen = tandjes poetsen:

Wen je kind aan tandenpoetsen en poets vanaf de eerste tand!

lees ook: babyverzorging

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *