Kind voorin de auto, mag dat?

Wanneer mag een kind voor in de auto zitten

We kennen allemaal het gezeur: “Mag ik voorin de auto zitten? Toe nouuuuu, mahammm, alsjebliefffft?”.

En laten we eerlijk zijn: voorin de auto zitten, is ook gewoon veel leuker. Je ziet gewoon meer en je bent minder wagenziek, dat ook… En zeker als je met je kind alleen een flink stuk moet rijden, is het gewoon zo veel gezelliger. Gisteren nog zag ik bij het stoplicht een moeder en dochter luidkeels meezingend en swingend op de – voor mij onhoorbare – muziek. Heerlijk toch?

Er is dus een hoop voor te zeggen, gewoon lekker toe te geven aan die vraag. ( En denk erom ik ben van het loeder-moeder soort, dat niet snel toegeeft aan gezeur).

Kind veilig op de achterbank

Mag je kind voorin de auto zitten?

En het antwoord is: Ja dat mag! Let wel op: in ieder land gelden andere verkeersregels dus ook andere regels of kinderen wel of niet voorin mogen. Controleer dat wanneer je met vakantie gaat. Anders kan de vraag: “Maaaaammmm, Mag ik voorin?” een dure grap worden.

Mag een kind altijd gewoon voorin de auto?

Nee, dat nu ook weer niet.  Er zijn heel duidelijke regels hoe je je kind in de auto moet vervoeren, zowel op de voor als de achterbank. Die regels zijn er voor de veiligheid van de kinderen, dus neem ze altijd heel serieus!

  • Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten altijd in een goedgekeurd autostoeltje of op een stoelverhoger zitten
  • De deur aan de voorkant van de auto moet een kinderslot hebben
  • Kinderen mogen nooit zonder gordel voorin zitten!
  • Kinderen tot 15 maanden moeten achterwaarts in de stoel geplaatst worden

Je ziet dus dat in Nederland niet de leeftijd bepalend is, maar de lengte van het kind. En dat is natuurlijk best logisch. Tenslotte is de ene mens veel langer dan de andere!

Hoeveel kinderen mogen er in een auto?

Vroeger propte mijn moeder vrolijk zoveel kinderen als meewilden in haar kleine autootje. Ik weet niet of het toen wel mocht: nu niet meer!
Je mag zoveel kinderen mee nemen als er passagiers plaatsen in de auto zijn.
Dus niet denken: “ach ze passen wel samen in een stoel”. Je mag kinderen onder de 1.35 ook niet zonder stoel vervoeren en er passen toch geen 2 stoeltjes op een plek….
Denk erom deze regel geldt ALTIJD, dus ook als oma ze even gezellig meeneemt.

Veiligheid voorop!

Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen wanneer je je kind voorin de auto mee neemt.

  1. Zet je kind altijd achterwaarts in de stoel, baby’s en peuters hebben in verhouding een zwaar hoofd. Wanneer je onverwachts hard remt, vliegt het hoofdje met grote vaart naar voren. En dat kan heel nare gevolgen hebben.
  2. Zorg ervoor dat je altijd een goedgekeurd stoeltje hebt. Dat is een kinderzitje met een ECE-label.
  3. De airbag: Wanneer je baby’s vervoert zitten zij altijd in een autostoel (maxi cosi), die je achterwaarts in de voorstoel hebt gezet, zorg en dan voor dat de airbag is uitgeschakeld! Het is eigenlijk helemaal verstandiger om bij jonge kinderen de airbag uit te schakelen. Door de kracht waarmee een airbag zich opblaast, kan een kind behoorlijk gewond raken. Kan je de airbag niet uitschakelen? Zet dan de stoel zo ver mogelijk naar achteren.

Regels over voorin de auto zitten in het buitenland

  • Frankrijk:
    Hier wordt een leeftijdsgrens gehanteerd: je kind moet minimaal 10 jaar oud zijn.
    ze mogen niet op de voorbank, tenzij: *ze de auto geen achterbank heeft, * de achterbank geen gordels heeft *de achterbank al bezet is door kinderen onder de 10 jaar
  • Italië
    Kinderen kleiner dan 1,50 meter moeten in een autostoeltje zitten. Sinds 2019 moet de auto een waarschuwingssysteem hebben dat afgaat als een kind alleen in de auto achterblijf. Dat is verplicht voor kinderen tot 4 jaar. Let op! Huur je een auto in Italië en heb je kinderen onder de 4 jaar, dan moet jij ook zo’n alarmsysteem hebben.
  • Duitsland
    Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet op de voorbank.
  • Kijk voor verdere informatie op de site van de consumentenbond

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *