Vruchtbaarheidsriten.

vruchtbaarheidsriten

Vruchtbaarheid is een zaak geworden van buisjes en tubes en kalenders, van Nod en klussen…
En als het niet wil lukken allemaal, dan zijn er artsen en klinieken die gespecialiseerd zijn in vruchtbaarheid, of in onvruchtbaarheid.
Ondanks dat, of misschien wel daardoor, zijn er genoeg vrouwen die hun heil zoeken bij vruchtbaarheidsriten. Riten die door de eeuwen heen gebruikt zijn om zwangerschappen op te wekken.
Wat bedoelen we nu als we het hebben over een rite?

Nou, volgens de Columbia Encyclopedia, zijn riten praktijken die tot doel hebben de krachten van de natuur buiten de menselijke te bedienen.

Vruchtbaarheidsriten zijn van alle tijden

Met andere woorden: dingen die mensen doen om de natuur naar hun hand te zetten.
Vruchtbaarheids rituelen en verhalen, zijn van alle tijden en alle culturen, en vaak zijn het prachtige verhalen. In sommige culturen is vruchtbaarheid nauw verweven met de dood. Minder luguber als je zou denken, kijk maar in de natuur: bloemen sterven af, om het volgend jaar weer te bloeien…
 

een kaarsje opsteken…

Er zijn ontzettend veel vruchtbaarheidsrituelen, de meest bekende is wel het kaarsje op steken voor Maria. In het zuiden van het land een belangrijk onderdeel van de kerkelijke huwelijksceremonie…
En hoeveel vrouwen steken als ze in de kerk komen niet een kaars voor Maria aan? Ik deed het in ieder geval wel, gewoon omdat het me een goed gevoel gaf.
En dat is natuurlijk een de krachten van een ritueel: het doen geeft je een goed gevoel, en dat alleen al helpt je.

Andere vruchtbaarheidsrituelen:

vruchtbaarheidsriten


Zoenen onder de mistletoe.
Ja ik weet het, van zoenen wordt je niet zwanger, maar van zoenen kan van alles komen…
Eieren schilderen.
Dat had je niet gedacht he, dat je paaseitjes het symbool van vruchtbaarheid zijn ?? Toch is het zo, Een ei is natuurlijk een vruchtbaarheidssymbool bij uitstek, het begin van nieuw leven. Bovendien, stoppen kippen met leggen in de winter en beginnen ze pas weer met leggen als de dagen lengen en het voorjaar wordt.
Daar hebben wij in onze tijd helemaal geen weet meer van…
Pinkstervuren
In een Pinkstervuur verbrand je het oude om plaats te maken voor het nieuwe. En elk pinkstervuur kent een Pinksterblom ( of bruid )… moet ik nog meer uitleggen??

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *