Voorweeën

voorweeen

Je hebt vast al eens gehoord over voorweeën. Maar wat zijn dat nou? En waar zijn ze goed voor?.

Wat is het nut?

In feite zorgen ze ervoor dat er prostaglandine geproduceerd wordt: een stof die je je baarmoeder aan het werk zet. En dat heb je straks nodig!
Vanaf een aantal weken voor de bevalling kan je voorweeën krijgen. In de placenta wordt prostaglandine geproduceerd die zorgt dat de baarmoeder samentrekt.
Deze weeën leiden niet tot ontsluiting, maar bereiden de baarmoeder en baarmoedermond voor op de bevalling. De baarmoedermond is aan het verweken en verstrijken. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de baby dieper in het bekken daalt. De voorweeën horen dan ook nog niet bij de bevalling.

Hoe lang duren voorweeën?

Ze duren ongeveer 30-40 seconden en kunnen gedurende een paar uur om de drie minuten aanhouden, maar nemen niet in intensiteit en duur toe.
Daarin verschillen ze dus van “gewone” weeën, die wel steeds heftiger worden. Dat is goed om te onthouden, omdat je dan weet waar je me te maken hebt.
Ze komen vaak ’s nachts voor, als de baarmoeder extra prikkelbaar en actief is.
Het is belangrijk dat je bij pijnlijke voorweeën toch zo veel mogelijk probeert te rusten en dat je zorgt voor voldoende brandstof in de vorm van licht verteerbare, gezonde snacks: beschuitjes, rijstwafels, stukjes fruit en vruchtensap.

Deze weeën krijg je, de naam zegt het al: voor je de echte weeën krijgt. En wanneer je de echte weeën krijgt, tja, sorry, daar valt geen zinnig woord over te zeggen. De ene vrouw heeft een uurtje voorweeen en dan begint het grote werk. Bij de andere vrouw beginnen ze een week voor de bevallig begint. Veel vrouwen zijn het “op het einde”, behoorlijk zat, die baby mag wel eens naar buiten komen. Als je in zo’n stemming bent, begroet je deze voorbodes met vreugde. Maar helaas…het kan dan nog steeds even duren…

Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken.  Dit zorgt ervoor dat je het bevalhormoon oxytocine gaat aanmaken en de echte weeën beginnen

Wat voel je bij voorweeën

Ze lijken een beetje op menstruatiekrampen, die voorweeën dus pijn in je buik en rug, bij sommige vrouwen ook in de bovenbenen. In de meeste gevallen, zijn ze vervelend, maar niet erg pijnlijk. Maar let op: bij de meeste vrouwen, er zijn ook vrouwen die we wel degelijk heel veel last van kunnen hebben

Hoe ontstaan voorweeën?

Het gekke van deze weeën is dat ze spontaan opkomen en even spontaan weer verdwijnen. Maar er zijn wel situaties te bedenken die de zaak verergeren, zeg maar.

  • De baby is heerlijk in je buik aan het voetballen
  • Je  moet plassen, je volle blaas zit  je in de weg
  • De baby groeit ineens en daardoor wordt je baarmoeder wat opgerekt
  • Je bent te druk!!! ( dat was het dus bij mij….)

Tips als het toch pijnlijk wordt:

Als je je beroerd gaat voelen van die voorweeën is het tijd voor maatregelen. Er is natuurlijk niet iets wat je echt kan doen, maar er zijn genoeg trucs waardoor je je een beetje beter gaat voelen.
Ik heb er vier voor je, en als die allemaal niet helpen: op de bank met Netflix en een bak ijs!

  • Ademhaling. Inademen in de buik, en langzaam uitademen.
  • Warm bad of douche. Ontspant de baarmoeder.
  • Warme kruik in bed tegen je buik aan. Dit ontspant de baarmoeder.
  • Paracetamol. 2 x 500 mg.

Op een gegeven moment heb je zoveel prostaglandine in je lichaam dat de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken.  Dit zorgt ervoor dat je het bevalhormoon oxytocine gaat aanmaken en de echte weeën beginnen

lees ook:  Rug weeën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *