Voeding tijdens de zwangerschap

voeding klaarmaken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk om op je voeding te letten.

Binnen de verloskundigenpraktijk wordt dat wel benoemd, maar is er waarschijnlijk te weinig tijd om vrouwen hier voldoende over te informeren. Eigenlijk zou elke verloskundigenpraktijk met een diëtist moeten samenwerken. Goede voeding tijdens de zwangerschap verkleint namelijk de kans op complicaties, vroeggeboorte, miskramen en aangeboren afwijkingen. Het is bewezen dat dieetadvies en begeleiding tijdens de zwangerschap met betrekking tot voeding een grote meerwaarde heeft voor de gezondheid van de baby en de moeder.

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor infecties die negatieve gevolgen kunnen hebben voor je baby. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om geen rauwe of gerookte; vis of vlees(waren) te eten en ook geen zachtgekookte eieren of producten van rauwe melk. Ongewassen (rauwe) groenten en fruit eten is nooit echt gezond, maar in je zwangerschap kan het ronduit gevaarlijk zijn..

Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op onder andere: alcohol, cafeïne en kruiden. Ook kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van misselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie en cravings. Denk maar aan de beroemde augurken met slagroom. Je behoefte aan bepaalde voedingsstoffen is tijdens je zwangerschap groter dan normaal. Pas op dat je niet zomaar extra voedingssupplementen gaat gebruiken. Het is echt belangrijk om goed te weten wat jij nodig hebt, in welke hoeveelheid en wat veilig is voor jou en je baby. Sommige voedingsstoffen zijn overbodig om bij te slikken of zelfs gevaarlijk.

Om je een voorbeeld te geven: voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby heb je veel omega 3 visvetzuren nodig. Helaas: sommige vette vissen bevatten te veel kwik en dat is niet goed voor de baby. Wat is nu verstandig? Wil je meer weten over al deze onderwerpen, hoe je dit goed kunt toepassen en meer, gebruik dan deze e-guide: https://www.jackyfoodie.nl/shop-ebook-eguide-voeding

Hoeveel mag ik aankomen tijdens de zwangerschap

Dat je tijdens de zwangerschap zult aankomen, is algemeen bekend. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel je aankomt. Teveel aankomen kan het risico op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of  een grote baby verhogen. In sommige gevallen kom je juist te weinig aan, bijvoorbeeld omdat je erg misselijk bent. Dit betekent niet gelijk dat het slecht gaat met je baby, maar misschien wel dat je zelf voedingsstoffen te kort kunt komen.

BMI KG aangekomen na 40 weken

  • <18,5 14,2
  • 18,5 – 25 14,5
  • 25-30 13,9
  • 30-35 11,2
  • >35 6,3 – 8,7

Hierboven zie je de algemene richtlijnen voor een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap. 

Hoeveel mag ik eten tijdens de zwangerschap

Vanaf het tweede trimester heb je ongeveer 300 kcal per dag extra nodig. Je hoeft in de praktijk waarschijnlijk niet extra te eten, omdat je automatisch ook een stuk minder beweegt. Waar je wel echt meer van nodig hebt, is kwalitatief goed voedsel en voldoende voedingsstoffen, zoals onder andere ijzer, vezels en omega 3 vetzuren. 

Hieronder zie je een voorbeeld dagmenu voor een gezonde vrouw van 30, vanaf het tweede trimester van haar zwangerschap die voor haar zwangerschap een energiebehoefte van rond de 1800 kcal had. 

Voeding tijdens je zwangerschap: een voorbeeld menu

Ontbijt

  • 150 gram volle yoghurt
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 40 gram suikervrije muesli
  • 1 nectarine
  • 1 grote beker slappe thee 250 ml

Tussendoor

  • 25 gram ongezouten noten 
  • 1 groot glas water 250 ml

Lunch 

  • 1 broodje gezond van 
  • 2 sneetjes volkorenbrood, besmeerd met halvarine en belegd met
  • 1 hardgekookt ei, 1/2 avocado
  • Een paar blaadjes verse spinazie en een paar reepjes paprika
  • 1 groot glas water 250 ml

Tussendoor 

  • 150 ml karnemelk
  • 1/4 komkommer met schil
  • 1 banaan

Avondeten

  • 1 kopje tomaten-paprikasoep
  • 125 gram volkoren pasta/zilvervliesrijst of aardappel
  • 250 gram groenten
  • 120 gram gebakken zalm (helemaal gaar)
  • Bereid met 1 eetlepel olie
  • 1 glas water 250 ml

Tussendoor 

  • 150 ml volle yoghurt
  • 1 groter beker slappe thee of een groot glas water 250 ml

Het is het beste om met een gezond gewicht en een voedzaam voedingspatroon de zwangerschap in te gaan. Heb je toch over- of ondergewicht, dan is het niet verstandig om tijdens de zwangerschap zelfstandig je voeding aan te passen, je moet nu met zoveel factoren rekening houden! Doe je zelf een groot plezier en dit  onder begeleiding van een professionele begeleiding van een diëtist. 

Bij diëtistenpraktijk Jacky Foodie kun je terecht voor online dieetadvies en begeleiding. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *