Veiligheid in de rest van je huis

Veiligheid huis baby

Voorkom ongelukken en zorg voor veiligheid in huis, zo zorg je dat je huis veilig is voor je baby en je peuter

Pas op voor koorden.

Zorg dat in de kamer en babykamer de wieg, de box en andere lage meubelstukken ver genoeg van het raam af staan. Als ze er te dichtbij staan kan je baby bij de gordijnkoorden, met het risico dat hij/zij zich daarmee ernstig pijn kan doen. Bovendien kan hij/zij op de vensterbank klimmen en naar buiten vallen. Behalve het nemen van deze voorzorgsmaatregelen doe je er goed aan te zorgen voor raambeveiliging en je gordijnen zonder koorden open en dicht te doen.

Berg je speelgoed veilig op

Dat wil zeggen, stop het in dozen zonder deksel. Als je kindje ondernemender wordt en zelf het speelgoed uit de doos gaat halen, kan hij geen deksel op zijn handjes krijgen.

Vergeet de stopcontacten niet

Stop stopcontact beveiligers in alle stopcontacten. Er zijn verschillenden mogelijkheden om je stopcontacten te beveiligen.

Afdekplaatjes

Deze worden op het stopcontact vast geplakt of geklemd. Het afdekplaatje heeft een veermechanisme dat het plaatje meteen voor de opening draait als de stekker uit de contactdoos wordt getrokken. De plaatjes hoeven dus niet verwijderd te worden, als u het stopcontact gebruikt.
– Hou er bij aanschaf rekening mee of het plaatje bedoeld is voor geaarde of ongeaarde stopcontacten.
– Afdekplaatjes zijn niet geschikt voor stopcontacten waarop zware apparaten, boven de 1000 Watt (bijv. wasmachines of droger) worden gebruikt. Bij zware belastingen kan het stopcontact en daardoor het plaatje heet worden en eventueel smelten.
– Plak het afdekplaatje goed vast, zodat het er niet af kan vallen.

Losse pluggen

Losse pluggen worden in het stopcontact geplaatst. De pluggen kunnen met de nagel eruit gehaald worden of met behulp van de bijgeleverde zuignap of ‘sleuteltje’. U moet dus telkens na gebruik van het stopcontact de plug er weer in stoppen. De kans dat u dit een keer vergeet is niet denkbeeldig. Daarom is deze manier van beveiliging met name geschikt voor stopcontacten die niet vaak gebruikt worden. Sommige lossen pluggen zijn bovendien gemakkelijk door kinderen te verwijderen.

Voorkom ongelukken met kindveilige wandcontactdozen

Dit is de meest dure, maar ook de meest ideale manier van beveiliging. Bij een kindveilige wandcontactdoos worden de openingen afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend. Een kind zou dus niet in beide openingen tegelijk moeten prikken met ongeveer dezelfde druk.
– Koop een kindveilige wandcontactdoos met KEMA-keur. Dat garandeert elektrische veiligheid.
– (bron: veiligheid.nl)

Voorkom ongelukken: denk om de deuren

Bijna iedereen heeft wel eens een vinger tussen de deur gehad. Dat is geen fijne ervaring en eentje die je je kind liever bespaart. Hieronder zie je welke mogelijkheden er zijn.

Deurbuffer

Met een deurbuffer kan een deur niet snel dicht slaan. Het product is eenvoudig boven aan de deurpost monteren met behulp van vier schroeven. Alleen als de deur voorzichtig wordt gesloten, schuift de veer van de deurbuffer naar binnen. Bij het dichtgooien of dicht zwaaien van de deur blokkeert de deurbuffer. Een nadeel van de deurbuffer is dat het alleen op binnendeuren werkt, buitendeuren zijn te zwaar. Deurbuffers zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken.
lees ook: veiligheid in de babykamer

 

veiligheid in huis

 

Deurspleetbeveiliger

Een deurspleetbeveiliger voorkomt dat kinderen hun vingers aan de scharnierkant van de deur beknellen. Het is een voorgevormde strip gemaakt van kunststof of aluminium die de spleet tussen de deurpost en de deur aan de scharnierkant helemaal afdekt, ook als de deur openstaat.

De strip wordt met een kleefband of met schroeven aan de scharnierkant op de deurpost bevestigd. De strips zijn te koop in verschillende maten. De strip hoeft niet de hele deurspleet te bedekken. Het plaatsten van een strip vanaf de grond tot 1,20m is voldoende, omdat op die hoogte de meeste beknellingen plaats vinden. Deurspleetbeveiligers zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken.

Deurklem

Voor een deur die tijdelijk open mag blijven staan, is de deurklem een goede oplossing. De deurklem bestaat uit een metalen bladveer met aan de uiteinden twee blokjes of een flexibele kunststof wig. De deurklem is eenvoudig onder de geopende deur te plaatsen, waarna deze muurvast staat. De deur kan niet dichtvallen of worden dichtgedaan. Er kan dus niemand beklemd raken.
De deurklem past op alle binnendeuren en tuindeuren waarvan de opening tussen de vloer en deur kleiner is dan 3cm. Deurklemmen zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken.

Deurstop

Voor een deur die op een kiertje mag blijven staan, is een deurstop een mogelijkheid. De stop (meestal gemaakt van zacht kunststof) wordt boven of aan de zijkant op de deur geplaatst en voorkomt dat de deur onverwacht dicht slaat. Hoe dichter de stop bij de scharnierkant wordt geplaatst, des te groter is de kier die open blijft.

Deurklink

Als een kind een ruimte (bijv. een kelder) niet in mag, kunt u de deurklink verticaal monteren. Zo kan een kind moeilijker bij de deurklink om de deur te openen. Ook zijn er deurklinken te koop die u alleen kunt openen door een knop naar voren te duwen of in te drukken en tegelijk de klink naar beneden te duwen. Dat kan een peuter echt niet. En zo voorkom je ongelukken, zoals een kind dat zo maar naar buiten rent.

Goedkope snelle oplossingen om ongelukken te voorkomen.

Als je de risico’s in de hand wilt houden, maar de aanschaf van deze producten te kostbaar of te ingrijpend vindt, dan is één van de volgende mogelijkheden misschien een oplossing:
– Een dikke badhanddoek over de deur hangen.
– Een haakje aan de deur om de deur vast te zetten.
– Een wigvormige blokjeonder de deur schuiven.

Bron: veiligheid.nl

Pas op! Een kast is geen trap

Je baby wordt steeds meer ondernemender en ziet alles als een uitdaging. Maar gevaar ziet hij nog niet. Dus via de kinderstoel, over de tafel naar de andere stoel en zo op de grond terecht komen? Dat is leuk. En hé, in die boekenkast kan je omhoog! Heel spannend en leuk. Tot je niet meer naar beneden durft natuurlijk. Oke, bij sommige kinderen is het bijn aonmogelijk veiligheid in huis te garanderen: die klimmen overal op !

Voorkom ongelukken: je meubels

Ook meubels kunnen voor veel ongelukken en ongelukjes zorgen. En dan hebben we het niet over wankele tafeltjes met een grote vaas erop , dat weet je zelf namelijk ook wel…

Meubel verankering

Als een kledingkast of stelling niet in de muur verankerd is en een kind klimt erin, dan kan de kast of stelling voorover vallen. Om dit  soort ongelukken te voorkomen kun je een kast of stelling het beste aan de muur verankeren met metalen hoekstukken die in elke ijzerwinkel en doe-het-zelfzaken te koop zijn. De hoekstukken moeten aan de bovenkant van de kast of staander worden gemonteerd. Monteer ze nooit aan losse delen zoals planken. Gebruik grote pluggen bij het bevestigen van de ankers aan de muur. Dan schieten de ankers minder snel los als de muur of de kast gaat ‘werken’. Dit is vooral het geval bij nieuwe muren en kasten. Veranker één stelling op twee plaatsen. Wil je zeker zijn van veiligheid in huis dan zet je je kasten vast !! Echt je voorkomt ongelukken, zzeker als je kind een klauteraar is

Voorkom ongelukken: al aan de tafelhoekjes gedacht?

Vallen tegen een scherpe punt of hoek kan hard aankomen. Veel kinderen stoten zich ook aan de onderkant van allerlei hoeken, als ze voorbij ‘kruipen’. Bekijk de plaatsen waar het kind speelt eens vanuit kruiphoogte. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn. Misschien kunt u scherpe punten of hoeken afronden. Is dit niet mogelijk dan zijn er voor elk soort punt wel bijpassende beschermhoekjes te vinden. Alle hoekjes zijn gemaakt van zacht kunststof.

Sommige zijn doorzichtig, andere zijn van wit ondoorzichtig materiaal gemaakt. Ook bestaan er hoekbeschermers die speciaal geschikt zijn voor glasplaten. De hoekjes kunnen met een onzichtbare lijm bevestigd worden. De lijm moet sterk genoeg zijn zodat de hoekjes niet snel los schieten of door kindervingers los gepeuterd kunnen worden zonder de tafel te beschadigen. Tafelhoekjes zijn te koop bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.

We willen je niet bang maken: maar voorkom ongelukken!

We willen niemand bang maken, maar deze cijfers laten ons wel zien dat we voorzichtig moeten zijn. In en om huis (0-4 jaar) want het is met de veiligheid in huis helemaal niet zo niet best gesteld..

*”Jaarlijks worden er gemiddeld 23.000 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op een Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling na een privé-ongeval in of om huis.

*Kinderen van één of twee jaar oud lopen de grootste kans op een privé-ongeval in of om huis waarvoor een SEH-behandeling nodig is. Met name één jarigen lopen een grote kans op een ziekenhuisopname na een ongeval in of om huis. Onder de slachtoffers zijn meer jongens dan meisjes.”
“Twee derde van de SEH-behandelingen na een ongeval in of om huis bij jongen kinderen is het gevolg van een valongeval (65%, 15.000).

*Van de ziekenhuisopname is een kwart het gevolg van een vergiftiging (24%, 800), een vijfde van de opname is het gevolg van een val van de trap of stoep (19%, 660).”

*”Van zowel de kinderen die op de SEH-afdeling behandeld zijn als van de kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben ongeveer vier van de tien slachtoffers letsel aan hoofd, hals of nek. Bij de op de SEH-afdeling behandelde kinderen gaat dit vaak om een open wond. Bij de in het ziekenhuis opgenomen kinderen is er vaak sprake van een hersenschudding of ander schedel -of hersenletsel.”

*Aantal letsel opgelopen tijdens de ongevallen in en om huis bij kinderen van 0 tot 4 jaar:

Medisch behandelde letsels40.000
SEH-behandelingen23.000
Ziekenhuisopnamen3.400
Overledenen19

Bron: Statistiek Niet-natuurlijke dood 2005-2009, Centraal Bureau voor de Statistiek; Landelijke Medische Registratie 2005-2009, Prismant; Letsel Informatie Systeem 2005-2009, Consument en Veiligheid; Ongevallen en Bewegen in Nederland 2006-2009, Consument en Veiligheid; Letsellastmodel 2009, Consument en Veiligheid i.s.m. Erasmus Medisch Centrum; Bevolkingsstatistiek 2005-2010, Centraal Bureau voor de Statistiek

Naast de veiligheid in huis is veiligheid in de baby kamer ook van belang. Kijk op veiligheid in de babykamer voor meer informatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *