fbpx

vegan voor de baby

26 september 2019| door: Margaret van Oers |547 Views|0 Comments
vegan voor de baby

Het is de dag van de veganisten. En dus stellen we de vraag: kan een baby Veganistisch eten? Margaret deelt haar ervaringen met ons

Het zat er al vroeg in… Alle hondjes en poezen moesten geaaid worden. Ook het visje, dat naast de emmer van m’n hengelende oudste naar adem lag te happen, werd liefdevol opgepakt. ‘t Kreeg een kusje en mocht de emmer weer in. Kortom, de jongste vond alle dieren lief. Op spinnen na dan.

Maar ze sprong ook bijna uit haar autostoeltje als ik op de snelweg de Grote M voorbij reed. ‘McDonnots!’, gilde ze dan. Als ik eens zwichtte, bestelde ze met een ernstig gezichtje een ‘happyneal met kipnuddes’. Ze kwam nog niet boven de counter uit. Veel later besefte ze dat voor die nuddes kippen het leven moesten laten. Ze verdiepte zich in alles wat met de vleesverwerkingsindustrie te maken had en kwam tot de conclusie dat vegetarisch eten beter bij haar paste.

Dat koeien elk jaar moeten kalveren om ons van melkproducten te kunnen voorzien, begon haar ook tegen te staan. En vooral het lot van de jonge stiertjes ging haar aan het hart. Een kalfskroket ging er niet meer in… Om maar niet te spreken van de methaangassen, die deze dieren produceren… Langzaam aan stapte ze over op een veganistisch dieet. Dat betekende dus ook géén melkchocolade, waar ze zo gek op was. Dat nam ze op de koop toe.

Ondertussen is ze moeder van drie mooie jongens. De oudste (2,5 jaar) eet een veganistische, gevarieerde hap en heeft de kipnuddes nog geen moment gemist. Wel krijgt hij ’s avonds zijn ‘pyjamapapje’. Dit ritueel stamt nog uit de vegetarische periode en zonder gaat ie écht niet slapen. De kleine man is super gezond en tijdens elk consultatiebureau bezoek scoort ie prima. De tweeling is nu een half jaar en krijgt naast borstvoeding nu de eerste fruit- en groentehapjes. Bij deze twee gaat ze het papjesritueel overslaan. 

De kinderen groeien dus als veganisten op. Ze vertelt de oudste dat ze besloten hebben geen diertjes te eten, maar ‘plantenvleesjes’. De tweeling krijgt te zijner tijd hetzelfde te horen. Het enige nodige supplement is vitamine B12, wat normaal gesproken uit vlees gehaald wordt. A small price to pay. 

Ik ben trots op mijn dochter, die zulke bewuste keuzes maakt. En ik…? Ik ben me hierdoor steeds bewuster van de vleesconsumptie en beperk me tot kip en vis. Gehalveerde porties en soms een heerlijke vegan falafel!

Margaret van Oers

Margaret is de trotse eigenaar van de webwinkel GirlySTuff, Thaise vrolijkheid voor Hollandse meiden. Moeder van 3 en oma van 4 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *