fbpx

Te veel tv kijken, kan tot pesten lijden

11 mei 2019| door: Felice Veenman |164 Views|2 Comments
Te veel tv kijken, kan tot pesten lijden

Een Engels onderzoek lijkt als uitkomst te hebben dat te veel tv kijken als peuter, op latere leeftijd het risico oplevert in de bovenbouw van de basisschool het slachtoffer van pesten te worden.

De reden die de onderzoekers daarvoor aandragen is, dat kinderen die als peuter veel tv kijken, niet leren om mensen aan te kijken. Dat klinkt logisch: ze kijken tv en niet naar jou..
Bovendien , en ook dat is een argument waar we niet om heen kunnen: hoe meer je  voor de buis hangt, hoe minder interactie je hebt met de wereld om je heen. en hoe leren we omgaan met elkaar?? Juist! Door het te DOEN. ( ook al zijn er momenten dat je als moeder wenst dat je kinderen even een ietse-pietsje minder interactie hebben…)

Het onderzoek is gebaseerd op de observatie 991 meisjes en 1006 jongens in Canada. De ouders gaven in de peuterleeftj ddoor hoe lang hun kinderen naar de tv keken. Het feit dat ze geplaagd/gepest werden, werd door de kinderen zelf vertelt toen ze in groep 6 zaten.
In de vragenlijst die de kinderen in groep 6 kregen, zaten vragen als: worden je spullen vaak afgepakt, word je lichamelijk aangevallen, word je uitgescholden.
Hoe meer de kinderen rond de 29 maanden tv hadden gekeken, hoe meer gepest werd gerapporteerd…De onderzoekers raden aan om kinderen tot 2 jaar alleen maar naar filmpjes te laten kijken die goed zijn voor hun ontwikkeling ( educatief dus ) en nooit meer dan 1 of 2 uur per dag. Ik moet zeggen: op die leeftijd zagen mijn kinderen niet meer dan een half uur per dag tv.

Persoonlijk vind ik 2 uur per dag tv kijken voor een peuter idioot veel…

lees ook eens : peuterbrein

de bron https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150717091928.htm

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

2 Comments on this topic

  • Avatar

   Rinus (Pestbriefje) Rodenburg

   12 mei 2019 at 11:37 am

   Het is echt onvoorstelbaar dat men nog aandacht schenkt aan dergelijke onderzoeken. Pesten wordt dus uitgelokt wanneer je teveel TV kijkt? Pesten wordt nooit uitgelokt. Nee, pesten wordt (onvrijwillig) gedaan door de pester, toch is er geen enkele wetenschapper die daar onderzoek naar heeft gedaan of zal doen want niemand heeft het lef het onderzoek van professor Olweus op juistheid, of zelfs maar op aannemelijkheid te toetsen. De wetenschap heeft inmiddels zoveel redenen verzonnen om het gepeste kind te blameren dat we ze niet serieus meer mogen nemen. Het bewijs daarvoor zien we terug in de falende methodes die zij hebben bedacht. Zo zijn alle methodes gericht op de zogenaamde gebreken van het slachtoffer. Ouders hebben geen idee van hetgeen hun kind overkomt of wordt aangedaan, zowel met pesten als met de werkwijze van de methodes.

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    13 mei 2019 at 3:22 pm

    Er staat dat er een verband is aangetoond tussen gepest worden in ongeveer groep 4 en teveel tv kijken als peuter.
    De cijfers zijn er, de link naar het onderzoek ook. De verklaring die men heeft voor deze overeenkomst is dat met name in de peutertijd kinderen sociale vaardigheden aanleren. Kijkend naar een beeldscherm, heb je geen interactie met je omgeving..De aanname dat een peuter daardoor minder sociale vaardigheden leert, dan een kind dat wel veel interactie heeft met andere mensen, lijkt mij een geloofwaardige.

    Zorgen dat je peuter niet hele dagen voor de beeldbuis doorbrengt, is dus een van de vele manieren waarop je je kind kan helpen zich te ontwikkelen.

    Er zijn inderdaad veel methoden om pestgedrag te keren, dat men daarbij zowel naar slachtoffer als naar dader kijkt, lijkt mij een goede zaak: beiden hebben immers last van de situatie?
    In mijn ervaring is of een aanpak helpt,ook sterk afhankelijk van de personen die het betreft.

    Uw opvatting dat alle methodes gericht zijn op de gebreken van het slachtoffer, deel ik niet. Ook uw opmerking dat ouders geen idee hebben wat hun kind wordt aangedaan, kan ik – vanuit persoonlijke ervaring – niet onderschrijven.

    Pesten is een zeer serieus probleem en het kan een mens ernstig schaden. Dus moeten we daar allemaal serieus over nadenken en bereid zijn de zaak van vele kanten te bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *