fbpx

Zouden we tegen jongens moeten praten, zoals we tegen honden praten?

12 april 2018| by: Felice Veenman |588 Views|10 Comments
Zouden we tegen jongens moeten praten, zoals we tegen honden praten?

In de New York Times las ik een artikel waarin deze vraag gesteld gesteld werd.
Ik vond het wel een heel leuke vraag. De schrijver WENDY MOGEL geeft het volgende voorbeeld.
Stel je zit met de hele familie en de hond al twee uur in de auto. Je stopt voor de voorgeschreven rust.
De hond springt uit de auto en rent als een dolle 3 rondjes over het grasveld. Wat zeg jij? Jij zegt iets van malle hond, gek beest op een toon die affectie toont.

Een jongentje dat drie uur lang op school in de bank heeft gezeten, moest opletten, niet mocht praten, voelt zich als hij thuiskomt ongeveer net zo als die hond…Hij wil rennen en op de bank springen..
Maar zeggen we tegen hem, malle knul, gek kind, op een toon waar alleen maar plezier uitstraalt??

Niks hoor, we zeggen dingen als doe nou toch eens niet zo druk, ga nu toch eens even zitten….

“Leer”, zeg Wendy “met jongens te praten en vooral: naar jongens te luisteren”

“Is het je niet opgevallen”, gaat ze verder “dat jongetjes dol zijn op kennis? En het nog veel leuker vinden, die kennis met je te delen?”Daar heeft ze absoluut een punt, moet ik zeggen. Ik herken dat helemaal. Van zoonlief en neeflief.
Altijd feitjes, altijd verhalen: bij beide heren kon ik verbaasd staan van hun enorme kennis.

Maar valt het je ook op hoe vaak je als moeder zegt : jahaa, strahakss. Even terug naar de de vergelijking met de hond. Als een hond je een bal komt brengen is dat een teken dat hij met je wil spelen. Wedden dat je minstens twee keer met de bal gooit, voor je weer door gaat met je bezigheden?

Als je zoon feiten met je komt delen, is dat ook een “bal” Hij biedt je iets aan…Luister even, vraag naar een detail, deel jouw kennis: laat merken dat je de bal waardeert…Kom er een andere keer op terug, koop er een boek of een tijdschrift over.

Kortom: behandel je zoon honds: laat hem rennen en luister naar hem…
Daar worden jullie allebei vast heel gelukkig van

Lees ook : heeft je kind verlatingsangst

30
Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

10 Comments on this topic

  • Avatar

   Lodi

   13 april 2018 at 6:55 am

   Heel mooi maar ook heel herkenbaar. Ik heb echt met mijn zonen moeten leren omgaan, in die zin dat ik ze laat rennen, vliegen en stoeien na schooltijd, terwijl ik wel eens denk ‘ hallo, nu even rustig’. Maar ze hebben dat nodig, om even stoom af te blazen. De vergelijking zie ik dus zeker en ook dat je het van een hond wel zou accepteren, maar van je zoon niet.

  • Avatar

   nicole orriens

   13 april 2018 at 7:02 am

   LOL. Wat een grappige vergelijking met een hond. Ik geloof meteen dat een kind zijn energie kwijt moet kunnen, en dat rennen daarvoor een goede manier is : )

  • Avatar

   Susan | Since1994

   13 april 2018 at 8:38 am

   Wat een geinige vergelijking. Ik heb geen kinderen en ben daar ook helemaal niet mee bezig, dus kan mij verder niet echt hierin verplaatsen.

  • Avatar

   Christophe

   13 april 2018 at 9:45 am

   Ik voelde me even terug een jongetje. Maar het klopt helemaal.

  • Avatar

   Girls-Things

   13 april 2018 at 10:00 am

   Haha leuke vergelijking en ik zie deze ook wel. Klopt, beide moeten hun energie kwijt.

  • Avatar

   Jannike | Moonlight Travel

   13 april 2018 at 5:40 pm

   Ik denk dat het zoiezo fijn is voor kinderen om lekker te bewegen, of ze nu jongen of meisje zijn, en dan natuurlijk lekker buiten.

  • Avatar

   Leonie Linotte

   16 april 2018 at 8:33 am

   Ik moest wel even lachen om de titel, ik zie het al voor me tegen mijn kind te zeggen; ‘Af! In je mand!’ Maar als het gaat om laat hem rennen en luister naar hem geef ik je gelijk. Je mag best twee keer de bal terugspelen als ie erom vraagt.

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    16 april 2018 at 4:29 pm

    haha, je kind zou toch raar staan te kijken als je dat zei…maar wie weet, doet hij het ook nog..Kinderen en honden houden tenslotte van duidelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *