Kinderen opvoeden? Hou het leuk

hou het leuk

Hou het leuk, opvoeden is zo moeilijk niet

We hebben het allemaal vaak genoeg gezien: de tweejarige in de zandbak die handen vol zand gooit, de driejarigein de supermarkt die in de rij bij de kassa onophoudelijk jammert om dat zakje snoep, de brutale kleuter die bij Mac Donalds met een gezicht van: mij kan je toch niks maken, lekker toch nog de ballenbak in duikt, terwijl de hele familie de jassen al aantrekt…En stiekem, ontken het maar niet, heb jij bij jezelf gedacht: die weten ook niet hoe ze hun kind moeten opvoeden. Gelukkig is die van mij niet zo…

En dan, op een dag…

Maar dan, op een dag, opeens zomaar, gebeurt het jou dus ook: een brullend, schreeuwend kind, midden in de Albert Heijn. Een kind dat weigert op te staan omdat jij voor vanavond spinazie in de winkelwagen hebt gelegd en hij dat ECHT NIET gaat eten… Je schaamt je helemaal kapot en je hebt geen idee hoe je de situatie aan moet pakken. Opvoeden? Jij weet even niet hoe. En leuk is het zeker niet.

Dit zijn situaties die iedere ouder wel eens meemaakt. De waarheid is dat ieder kind iedere ouder confronteert met gedrag dat om discipline vraagt, en de vraag is hoe je dat het beste aanpakt.

hou het leuk, maar hoe?

Discipline en straffen: het is voor veel ouders een lastige kwestie. Het voelt als koorddansen: je wilt niet zo aardig zijn dat je kind een verwende aap wordt, maar je wilt ook geen bullebak zijn…Wat je nodig hebt is een relaxte middenweg en een beetje zelfvertrouwen… kinderen opvoeden: hou het leuk.

hou het leuk

Eerst: de basis

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren waarop je je kind kunt corrigeren. Gelukkig zijn er een paar regels waar alle experts het over eens zijn:

1. We zijn samen.

Leer je kinderen vanaf moment één dat je gezin een wederzijdse support-organisatie is én dat iedereen meedoet! Zelfs de baby helpt mee, door iedereen blij te maken met z´n big smile.

2. Respect is wederzijds.

De meest gehoorde klacht van zowel ouders als kinderen is: je luistert niet. Geef vanaf dat ze nog heel klein zijn het goede voorbeeld. Als je kind je iets wilt vertellen, dan stop je met wat je aan het doen bent en je luistert. Je zult er verbaasd over staan hoe weinig tijd dat eigenlijk kost! Maar we praten over wederzijds respect: dus als jij iets tegen je kind wilt vertellen, verwacht dan dezelfde beleefdheid van je kind. Wederzijds respect is een sleutel in hou het leuk!.

3. Consequent is king.

Wees consequent over de regels die je hebt ingesteld. Je hoeft er niet veel te hebben, als je ze maar hebt en als je je er maar aan houdt. Door duidelijk en consequent te zijn, geef je je kind de boodschap mee: ik vind verantwoordelijk gedrag echt belangrijk.

4. Het leven is niet altijd eerlijk.

We zijn vaak bang om onze kinderen teleur te stellen. Té bang, zeggen sommige experts. Als een kind geen (of te weinig) frustratie, pijn en teleurstelling moet verwerken, ontwikkelen ze nooit de psychologische vaardigheden die zo belangrijk zijn om in het volwassen leven gelukkig te worden.

Daarom kan het echt geen kwaad om tegen je kind te zeggen, als die bijvoorbeeld boos is,omdat een jonger broertje of zusje wel iets mag en hij niet: “ik weet dat je het oneerlijk vind, maar soms is het leven oneerlijk”. Nee zeggen hoort helaas bij het opvoeden. Je denkt nu misschien; hou he tleuk, gaat zo niet lukken! maar gek genoeg lukt het wel als je niet bang bent voor teleurstellingen.

lees ook: Help mijn kind heeft vaak ongelukjes

hou het leuk

Houvast voor het opvoeden

Natuurlijk werkt dit niet à la minuut en ook niet altijd, maar misschien geven deze richtlijnen je wat houvast als het gaat om een lastige kleuter:

Houvast 1: luisteren naar “nee”
Leeftijd: tot 3
Hoe werkt het: ‘nee’ is vaak één van de eerste woorden die een kind leert zeggen en vaak ook het woord dat hij het meest gebruikt. Alle ouders weten hoe moe je hier van kan worden. En het kan gek klinken maar één van de beste manieren om zo´n “nee” te voorkomen is door dat “nee” serieus te nemen als je kind het zegt, tenslotte…wij hebben ook de neiging te herhalen wat we zeggen als we denken dat mensen niet luisteren.

Voorbeeldje uit de praktijk:

een twee jaar oude peuter loopt rond in een vieze luier, maar ze wil beslist niet stoppen met waar ze mee bezig is om zich te laten verschonen. Begin met haar te VRAGEN of je even haar luier zal verschonen. Als ze nee zegt, dan vraag je het 5 minuten later nog eens, en als ze dan weer nee zegt, wacht je opnieuw 5 minuten. Meestal geven ze na een kwartiertje wel op (zo fijn is een vieze luier nu ook weer niet).
Door je kind te leren dat je zijn “nee” serieus neemt, kan je voorkomen dat er NEE!!  geroepen wordt op de automatische piloot. Best fijn.

Houvast 2

Time-out en time-inLeeftijd:  tussen de twee en de vier jaarHoewerkt het: de time-out is de best bekende straf voor jonge kinderen, maar hij roept ook wel wat tegenreacties op. Er zijn deskundigen die vinden dat het een te vaak gebruikt middel is, dat het een te zware straf is, vooral voor heel jonge kinderen.
En het is echt zo dat sommige kinderen een time-out zo eng en akelig vinden dat ze ene enorme driftbui krijgen. Nou, dat helpt natuurlijk niemand verder…
Om dit te voorkomnen is het verstandig dat je een time-out beschouwt als een periode waarin jullie ALLEBEI even kunnen afkoelen. Denk er ook goed om dat voor een twee-jarige één minuut time-out lang genoeg is!! En de minuut-per-jaar-regel pas je NIET toe vòòr je kind tenminste 5 jaar is.

Hoe jong je kind ook is, laat hem weten dat jullie allebei even aan een time-out toe zijn. Je kunt gerust dingen zeggen als: “we zijn nu allebei heel boos, we moeten even afkoelen.” Baken duidelijk plekken af waar iedereen z´n time-out heeft. Tip: gebruik daar niet de kamer van je kind voor. Je kindje is nog heel klein: een slaapkamer moet niet geassocieerd worden met straf! Bovendien: voor je in die kamer bent zijn er meer minuten voorbij dan de hele staf duurt. Heeft ook iets raars, niet?

Samen een time-out:

je kunt ook samen op de bank gaan zitten, even niks zeggen en dan aan je kind vragen of hij is afgekoeld.
Na de time-out is altijd een time-in: een lekkere knuffel!!!

hou het leuk: Houvast 3: de omgekeerde beloning

Leeftijd: 3 jaar en ouder

Hoe werkt het: elke juf of meester kan het je vertellen: kinderen reageren veel beter op positieve aandacht dan op negatieve. Standjes en straffen: natuurlijk kan je het doen, maar er zijn slimmere methoden. Vergeet nooit dat kinderen van structuur houden en het prettig vinden dat ze weten wat er gaat gebeuren.

En daar kan je gebruik van maken door beloningssystemen toe te passen. We kennen ze allemaal: voor iedere plas in de pot een sticker, etcetera.
Maar is het wel eens in je opgekomen dat je de beloningen van te voren kan geven en weg kan halen als er sprake is van naar gedrag?

Voorbeeldje uit de praktijk:

Stop in een doosje 3 extraatjes: een ballon, een doosje smarties, een extra verhaaltje voor het slapen gaan.
Teken 3 smileys op een papier; elke smiley is één van de drie extraatjes.
Bij naar gedrag, streep je eenvoudig weg één van de smilies door: eenextraatje minder, jammer dan…
Een uur voor beddtijd krijgt je kind de doos met extraatjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *