Seksuele voorlichting, het verschil tussen Amerika en Nederland

seksuele voorlichting

Wanneer je op de link onderaan het stukje klikt, vind je het hele Amerikaanse artikel over de manier waarop in Nederland seksuele voorlichting gegeven wordt.

 Het artikel is, begrijpelijker wijze, in het Engels. Soms als je door de ogen van een vreemde kijkt, zie je zaken die je eerst als volkomen vanzelfsprekend aanvaarde met een nieuwe en frisse blik.

seksuele voorlichting niet alleen over “de daad”

Wij vinden het heel normaal dat seksuele voorlichting niet alleen over “de daad”  gaat. Maar ook over je lichaam, over liefde en lust, en vooral ook over je zelf blijven! En daarmee gaat bij ons seksuele opvoeding hand in hand met respect voor jezelf en voor anderen, grenzen stellen en lichamelijke integriteit.
Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse voorlichting. Amerikanen hebben een de neiging kinderen te zien als een vat vol hormonen, die elk moment kunnen exploderen…En waar je het beste een stevige deksel op probeert te houden.

Minder tienerzwangerschappen

Vreemd genoeg, kent Nederland veel minder tienerzwangerschappen dan Amerika (ja, ik weet dat Amerika veel groter is dan Nederland, maar het  gaat natuurlijk om de verhoudingen!)
De Amerikanen zelf stellen ook met verbazing vast, dat Nederland in vergelijking met andere Anglo-Saksische landen, weinig tienerzwangerschappen kent.
Dat komt mede omdat de Nederlandse tieners later aan seks beginnen dan de Amerikaanse tieners. Bovendien, en dat vond ik pas echt schokkend ervaren Nederlandse tieners hun “eerste keer” als prettig en fijn, terwijl 66 % van de Amerikaanse tieners aangeeft, dat het niet zo’n feestje was… Dat ze achter af wilden dat ze langer hadden gewacht.

Een ander niet onbelangrijk verschil is dat Nederlandse tieners het heel normaal vinden om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, want ook daar zijn wijin onze seksuele voorlichting heel open over. Terwijl daar in Amerika een taboe op rust. Tja..je gaat zo’n vat vol hormonen toch niet vertellen dat je seks kan hebben zonder een kindje te krijgen?? Dat is de kat op het spek binden!!! De vele tienerzwangerschappen, laten de consequenties van de Amerikaanse denkwijze zien

Kortom: we hebben veel om trots op te zijn, als het om seksuele voorlichting gaat. Ik zou zeggen: continue the good work, Want soms heb ik wel eens het gevoel dat we terug gaan in de tijd. En daar worden we – wat onze seksualiteit betreft, niet beter van.

klik hier voor het Amerikaanse artikel

lees ook eens: seks na een keizersnee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *