Scheiden en kinderen: hoe hiermee om te gaan

echtscheiding

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een echtscheiding, zijn ze vaak de dupe. Ze komen tussen twee partijen in te staan. Sommige ouders gaan zelfs ruzie maken waar de kinderen bij zijn. Of ze dwingen hen een keuze te maken tussen hun ouders. Elke ouder begrijpt dat dit niet de beste manier is om hiermee om te gaan. Maar hoe doe je dat dan wel? Hoe kun je je kinderen het beste begeleiden tijdens een scheiding?

Leg uit wat er aan de hand is

Vaak zijn ouders bang om uit te leggen wat er aan de hand is. Toch is dat wel het beste om te doen. Zelfs jonge peuters weten al wanneer jij liegt. En doen ze dat nu nog niet, dan zullen ze het later alsnog ontdekken. Dat is eigenlijk altijd pijnlijker dan eerlijk de waarheid vertellen. Gebruik zo neutraal mogelijke woorden en leg uit waarom jullie niet bij elkaar willen blijven. Gebruik geen scheldwoorden en kraak je ex-partner niet af: dat maakt het voor de kinderen alleen maar moeilijker. Geef duidelijk aan dat de kinderen niet de schuld zijn van de echtscheiding! Er zijn veel (jonge) kinderen die dat denken en zich er schuldig over voelen.

Schakel de juiste partijen in bij echtscheiding

Het is lang niet altijd nodig om meteen elk een scheidingsadvocaat te nemen. Wanneer jullie nog wel met elkaar kunnen praten, is mediation vaak voldoende. En soms is mediation niet eens nodig en komen jullie er gewoon samen uit. Je kunt zelfs online scheiden, zodat je helemaal geen gedoe en hoge kosten hebt. De Scheidingsprofs kunnen je hiermee helpen en online begeleiden.

Maak samen afspraken in een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is verplicht als jullie samen minderjarige kinderen hebben. In het plan komt te staan wat jullie willen. Er zijn vier belangrijke punten:

  • Zorgregeling. Dit zijn afspraken over opvoeding en zorg voor de kinderen. Wie wordt hun huisarts? Hoe ga je dingen oplossen met school?
  • Omgangsregeling. Dit zijn afspraken over hoe vaak jullie de kinderen zien en bij wie ze gaan wonen. De kinderen hebben hier, als ze oud genoeg zijn, ook inbreng in. Het is verplicht om elkaar voldoende tijd met de kinderen te gunnen.
  • Informatie uitwisseling. Hierin werken jullie uit hoe jullie communicatie gaat lopen over de kinderen. Als jullie nog goed met elkaar kunnen praten is dat het makkelijkst. Maar als dat niet gaat kun je werken via brieven, email of WhatsApp.
  • Geldzaken. Hierin regelen jullie de geldzaken. Maak afspraken over de kosten van de opvoeding (wie betaalt het schoolgeld?) en over eventuele kinderalimentatie.

Niet doen: de kinderen tegen je ex opzetten

Voor de kinderen is dit een moeilijke situatie. Het is dan ook belangrijk dat je hen hun eigen keuzes gunt. En dat betekent ook dat je hen niet probeert te beïnvloeden. Spreek geen kwaad over de ex waar de kinderen bij zijn. Dwing hen ook nooit tot een keuze en probeer ook niet om de situatie bij jou en die bij je ex te vergelijken. Jíj bent misschien heel boos op je ex, maar je kinderen houden van hem. Gun hen de ruimte om dat te blijven doen en ga hen niet in de weg staan.

Let op dat je consequent blijft en verwen de kinderen niet

Een ander gevolg van een echtscheiding is vaak dat de kinderen de ouders tegen elkaar uitspelen. Dat doen ze niet bewust! Maar het is natuurlijk makkelijk gezegd: “Bij papa mogen we altijd…”. En omdat jij natuurlijk leuker wilt zijn dan je ex geef je misschien snel toe. Bovendien vind je de situatie voor je kinderen natuurlijk niet leuk en ben je misschien ook iets toegeeflijker. Dat hoeft niet erg te zijn, maar let goed op dat je je kinderen niet anders gaat behandelen. Houd de belangrijkste regels duidelijk en ga je kinderen niet verwennen. Daar maak je hen namelijk helemaal niet gelukkiger mee, zeker niet op lange termijn!

Maak tijd voor je kinderen

Je moet je kinderen niet verwennen, maar ze hebben wel tijd, aandacht en liefde nodig. Geef ze dus niet die nieuwe iPad, maar ga samen dingen doen. Laat hen weten dat ze voor jou nog steeds het belangrijkste zijn. Dat hoeft niet door ze te verwennen, een simpele knuffel of kus doet ook al wonderen. Maak tijd voor hen, hoe druk je het ook hebt. Kinderen kunnen bij een echtscheiding ineens ander gedrag gaan vertonen – koppig, chagrijnig of juist heel aanhankelijk. Geef hen daar de ruimte voor, zonder de regels aan te passen. Uiteindelijk trekt het gedrag weer bij en ben je blij dat je nog steeds een goede band met hen hebt.

Scheiden en kinderen is nooit een ideale combinatie. Anderzijds kan het in sommige gevallen nog veel schadelijker voor kinderen zijn als jullie wel bij elkaar blijven. Kinderen zijn gevoelig voor spanning en zullen het merken als jullie niet meer goed met elkaar kunnen omgaan. Door de situatie goed aan te pakken kun je de situatie voor je kinderen een stuk gemakkelijker maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *