Leesboekjes

Rian Visser, kinderboekjes

Boris en Katinka luisterboek

Mijn naam is Rian Visser (1966). Ik schrijf kinderboeken. Regelmatig komen er verhalen van mij op televisie (bij Sesamstraat of Koekeloere), op cd, op dvd of in een tijdschrift. De laatste jaren wordt internet steeds belangrijker, in scholen hangen digitale schoolborden en steeds meer mensen luisteren naar boeken op hun mp3-speler of bekijken een e-book op hun computer, e-reader of telefoon. Ik probeer mijn kinderboeken ook daarvoor geschikt te maken.

Rian Visser, kinderboekjes

De eerste boeken die ik geschreven heb gingen over de dreumes Boris en de kleuter Katinka. Mijn kinderen waren één en drie jaar en ik begon met voorleesverhalen over henzelf te schrijven die ik meteen aan hen voorlas. Er zijn zes boeken van Boris en Katinka verschenen in de jaren 1998 tot 2005. Deze zijn nu alleen nog in de bibliotheek te vinden. Ook mijn eigen voorraad is verkocht.

Rian Visser, kinderboekjes : Boris en Katinka

Boris en Katinka hebben een eigen website, www.borisenkatinka.nl waarop opgelopen jaren een aantal verhalen te lezen waren. Daar werd veel gebruik van gemaakt en daarom besloot ik de verhalen van Boris en Katinka opnieuw uit te brengen. Nu niet in boekvorm, maar als luisterboek.

Boris en Katinka voorlezen

Ik heb 40 verhalen van Boris en Katinka uitgekozen en zelf voorgelezen. Dat was erg leuk om te doen. De verhalen waren nog even fris, grappig en herkenbaar als toen ik ze schreef. Boris en Katinka zijn verzonnen namen; mijn eigen kinderen heten anders. Alleen poes Brannie, die we nog steeds hebben, heeft zijn eigen naam gehouden.

De kinderen heb ik andere namen gegeven, zodat ik er zelf iets bij kon verzinnen, zonder dat mijn kinderen zouden zeggen dat ik ‘gelogen’ had in de verhaaltjes. Maar veel dingen zijn echt gebeurd. Daardoor zijn de verhalen erg herkenbaar. Tijdens het voorlezen herinnerde ik me opnieuw hoe het leven van een dreumes en kleuter eruit ziet en wat voor kattenkwaad ze op een bepaalde leeftijd uithalen. Het titelverhaal ‘Sokjes in de fluitketel’ dat me weer deed denken aan de periode waarin kleine kinderen het leuk vinden om allerlei dingen op de vreemdste plekken te verstoppen. Welk kind heeft er nog nooit een koekje in de cd-speler proberen te proppen?

Anderen over Boris en Katinka:

Een peuterleidster schreef over Boris en Katinka: ‘De lengte van de verhaaltjes is prima. Toen ik ze met de peuters had gelezen besefte ik pas dat er maar weinig leuke voorleesverhalen voor peuters zijn. Te vaak worden moeilijke woorden of lange zinnen gebruikt of zijn de verhaaltjes te lang. De kinderen reageren enthousiast op de verhaaltjes. Ik merk aan de reacties dat ze het herkennen of zelfs meegemaakt hebben. Bijvoorbeeld dat mama bang is van een muis of dat Katinka pijn heeft in haar keel en heel veel ijsjes mocht eten! Peuters praten dan zelfs over andere familieleden (oudere broertjes of zusjes) die dit soort dingen hebben meegemaakt.

Eindelijk verhalen die duidelijk zijn en voldoen aan de realistische belevingswereld van jonge kinderen.’ – een peuterleidster
‘Ontzettend leuke en grappige voorleesverhaaltjes.’ – een moeder

Het luisterboek is verkrijgbaar bij http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/1089/boris-en-katinka-1—sokjes-in-de-fluitketel?ac=rv42. Ideaal voor in de auto, voor het slapen gaan of op de mp3-speler op vakantie.
Download op http://www.borisenkatinka.nl gratis het verhaal Sokjes in de fluitketel.

Ik hoop dat ouders en kinderen opnieuw veel plezier beleven met Boris en Katinka. Meer informatie over mijn boeken vindt u op http://www.rianvisser.nl.

Rian Visser, kinderboekjes

Rian Visser, kinderboekjes : Beer en Bever

Mijn naam is Rian Visser (1966). Ik werk als grafisch vormgeefster en ik schrijf sinds 1998 kinderboeken. Mijn kinderen waren één en drie jaar toen ik begon met voorleesverhalen te schrijven die ik meteen op hen kon uitproberen. Dit waren de verhalen van Boris en Katinka, die al snel in boekvorm verschenen. Daarna schreef ik verhaaltjes over Appie en opa die bij Sesamstraat werden uitgezonden.

Beer en Bever

De verhaaltjes van ‘Beer en Bever’ verschenen vanaf 2005 bij Sesamstraat. Ze werden aan het eind van het televisieprogramma voorgelezen. Gerty Jaquet maakte er tekeningen bij. Beer en Bever zijn elkaar beste vrienden, ook al zijn ze heel verschillend. Beer houdt van lang slapen, veel luieren en lekker eten. Bever kan niet goed stilzitten, daarom houdt hij erg van spelletjes en heeft veel fantasie. Beer kan al lezen en weet veel. Bever is nieuwsgierig. Eigenlijk zou je in Beer en Bever een volwassene en kind kunnen zien. De meeste verhalen over Beer en Bever draaien om kleine voorvallen in het bos, waarin hun verschillen en hun vriendschap tegen elkaar uitgespeeld worden. Beer blijkt soms heel kinderachtig te zijn en Bever best wijs.

Rian Visser, kinderboekjes

Nadat de verhaaltjes bij Sesamstraat uitgezonden waren, heb ik ze aangeboden bij uitgeverij Clavis. In 2008 is het boek ‘Beer en Bever’ verschenen. Voor televisie moesten de verhaaltjes heel kort zijn, maar in een voorleesboek is het juist fijn als ze wat uitvoeriger verteld worden. Ik heb de verhaaltjes daarom speciaal voor het boek herschreven.

Gerty Jaquet heeft voor het boek nieuwe tekeningen gemaakt. De prachtige tekeningen binnenin zijn met pen en (pastel-)krijt getekend. Voor de schutbladen heeft ze stempels gemaakt waarmee ze een soort behangetje stempelde waarop twee schilderijtjes hangen: een portretje van Beer en van Bever. Toen het boek al bij de drukker lag, bedacht ik dat het leuk zou zijn om op het schutblad achterin in dezelfde lijstjes een foto van Gertie en mijzelf te plaatsen. Dat kon nog net.
Ik hoop dat ouders en kinderen net zoveel plezier beleven met de voorleesverhalen van Beer en Bever als Gertie en ik hebben gehad met het maken ervan.

Rian Visser, kinderboekjes

Rian Visser, kinderboekjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *