kinderziektes

pseudokroep

Wat is pseudokroep

Pseudokroep (valse kroep) komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar, meestal bij een verkoudheid. Een eerste aanval van pseudokroep is een beangstigende ervaring. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Het kind is niet ziek, soms alleen verkouden. Laat in de avond of vroeg in de nacht wordt het huilend wakker. Het kind is dan benauwd. Het inademen gaat moeilijk en gaat gepaard met een gierend geluid. Het kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. Het kind heeft geen of nauwelijks koorts.

Hoe kom je aan pseudokroep

Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat hoesten en krijgt moeite met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker .

hoe herken je pseudokroep

Het is een typische blafhoest, (lijkt op het geluid van een zeehond) en de ademhaling heeft een piepend geluid bij inademen. Sommige kinderen zijn gevoelig om herhaaldelijk pseudo-kroepklachten te ontwikkelen.

In enkele gevallen kan de benauwdheid wel zo erg zijn dat het verstandig is meteen uw arts te raadplegen. Maar over het algemeen is het een onschuldige (virus)infectie. Men kan de symptomen verminderen door het kind gerust te stellen (raak zelf niet in paniek).

Bij erg huilen en schreeuwen kunnen de slijmvliezen meer zwellen. Warme stoom laat de symptomen afnemen (vb heet water in douche of bad laten lopen).

Hoe lang duurt pseudokroep

Meestal merk je de dag erna niets meer. Zoals bij alle virusinfecties zal uw kind meer weerstand hebben als het goed uitgerust is, genoeg gezonde en gevarieerde voeding krijgt. Veel preventie is er niet.

Lees veder als je kind roodvonk heeft