plast je kind in bed s nachts? Wat te doen?

bedplassen

over bedplassen en wat je zou kunnen doen.

Ruim 20% van de kinderen van zes jaar plast nog regelmatig ’s nachts in bed tijdens het slapen. Jongens doen dat vaker (70%) dan meisjes (30%). Het is super vervelend voor je kind en natuurlijk ook voor jou als moeder. We spreken van bedplassen wanneer de oorzaak niet lichamelijk is, bijvoorbeeld zoals bijvoorbeeld bij diabetes, urineweginfectie of epilepsie het geval is.Hoe komt je kind eigenlijk van bedplassen af?

Geen directe oplossing
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een directe oplossing voor bedplassen bestaat niet. Het slimst is om een proces op te starten dat je kind stap voor stap gaat helpen te stoppen met bedplassen. Realiseer dat het even kan duren, maar in de leeftijd 13 – 15 jaar heeft nog slechts 1% van de kinderen last van bedplassen.

Medicatie? Vaak geen goed idee
Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar, die het bedplassen tegengaan. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze medicijnen enkel het symptoom (bedplassen) bestrijden, en niet de oorzaak aanpakken. Na het stoppen van de medicijnen begint het bedplassen vaak weer opnieuw. Medicijnen zijn daarom niet aan te raden.

Plaswekker + kalenderbeloning
Ook een plaswekker bestrijdt voornamelijk het symptoom van bedplassen. Toch is een plaswekker eerder aan te raden dan medicijnen, omdat je je kind natuurlijk niet onnodig medicatie wilt geven. Een plaswekker werkt in combinatie met een sensorbroekje en zorgt ervoor dat je kind gewekt wordt op het moment dat het sensorbroekje vocht detecteert. Dit leert je kind zelfstandig signalen op te vangen over het plasmoment.

Wanneer je kind een droge nacht heeft gehad, laat je hem of haar een zonnetje of stickertje plakken op een kalender op de slaapkamer. De motivatie zal toenemen wanneer hij of zij een steeds vollere kalender ziet. De methode van de plaswekker en kalenderbeloning is vaak effectief na enkele weken. Let wel: wanneer een kind geen droge nacht heeft gehad, moet dit natuurlijk geen probleem zijn; stress en onzekerheid vergroten de kans op bedplassen alleen maar.

Wees gerust, het komt goed
Bijna alle kinderen (99%) worden na verloop van tijd zelfstandig zindelijk, dus maak je niet te druk. Bedplassen hoort nu eenmaal bij (veel) kinderen, en het is voor hen veel vervelender dan voor jou als ouder. Kinderen kunnen er onzeker van worden. Het is daarom van groot belang kinderen gerust te stellen en regelmatig aan te geven dat ze goed bezig zijn en dat het helemaal oké is dat ze in bed plassen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *