Peuterbrein en taal

peuterbrein taalverwerving

Taalverwerving, of te wel hoe leer je een taal?

Er is wel gedacht dat als de mens taal verwerft, de hersenstructuur verandert. Maar onderzoek heeft aangetoond dat als peuters taal beginnen te leren, er geen nieuwe hersenstructuren ontstaan.

Wat waarschijnlijk gebeurt is dat peuters, hun hersens anders gaan gebruiken.
En dat peuters dat gaan doen, bepaalt door hun omgeving.
De invloed van de omgeving op het leren van taal is naar alle waarschijnlijkheid, nog groter dan we tot nu toe dachten. Dus de opmerking: veel met je kindje praten, heeft nog niks van haar waarde verloren! Veel en vaak praten, niet bang zijn voor moeilijke woorden en vooral…in zinnen praten!

Hoe verloopt taalverwerving?

Wetenschappers bekeken de hersenscans van 108 kinderen tussen de een en de zes jaar. Ze onderzochten daar vooral de aanmaak van myeline in de hersengebieden. Dat is het gebied waar later de taal wordt geleerd.
Tot hun grote verbazing, veranderde de hoeveelheid myeline niet.
Er was wel een verband tussen de hoeveelheid myeline in bepaalde hersengebieden en de scores van de kinderen bij taaltesten, maar dat was pas al de kinderen al veel ouder waren.
De wetenschappers denken nu dat niet de ontwikkeling van het brein, maar invloed van de omgeving tussen het tweede en vierde levensjaar van grote invloed is op taalverwerving.
Omdat zeker te kunnen weten is nog veel meer onderzoek nodig, waarbij kinderen over een veel langere periode gevolgd kunnen worden.

taalverwerving en omgeving

Dat voor de taalontwikkeling de omgeving een belangrijke factor is, blijkt ook uit studies naar kinderen die in hun vroege jeugd zwaar verwaarloosd werden, en waar vooral niet of nauwelijks tegen gesproken werd.

Deze kinderen haalden in hun latere leven de taal achterstand nooit meer in.
En dat is een effect waar ik persoonlijk even heel erg stil van werd. Arme kinderen, wat konden zij er aan doen dat er niet voldoende met ze gepraat werd? Niets! Maar ze dragen wel de gevolgen.

Bron Nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *