Over carryyoga

Over Carryyoga

Over carryyoga

ONVERDEELDE AANDACHT aan een kind.

Verbinden en het opheffen van afgescheidenheid en een subtiel afstemmen op elkaar.

Dit is het voornaamste doel van de CARRYYOGA: (Dit is ook een preview uit het boek).

Terwijl je je kindje draagt in een draagdoek, beoefen je hatha-yoga. Je wordt je bewust van je lichaam en de adem, terwijl je je kindje dichtbij je draagt. Letterlijk balanceer je op je voeten, zoekend naar een nieuw midden, een nieuwe balans. Als je dit punt al dragend gevonden hebt, heeft dat een geestelijke uitwerking.
Ook geestelijk vind je je evenwicht. Als de baby geboren is,  dan is er niet alleen een nieuw mensje geboren, maar ook een vader en moeder. Het is niet realistisch om te denken dat je dezelfde persoon blijft als die je was voordat je baby geboren was.

Vader en moeder worden is een inwijdingsfase in het leven. Onherroepelijk en onomkeerbaar, je zult nooit meer dezelfde persoon zijn. Dat betekent niet dat je niet meer de dingen zou kunnen doen die je daarvoor ook gewend was om te doen, maar alles schuift op en krijgt een andere plek omdat er geestelijk en lichamelijk ruimte gemaakt moet worden voor de baby.

Ook in je huis maak je daadwerkelijk ruimte voor het nieuwe mensje door een babykamer van tevoren in te richten. Vaak wordt daar meer aandacht aan besteed dan aan het geestelijk en lichamelijk ruimte maken voor de baby en carryyoga kan je helpen om weer in balans te komen.

Met carryoga ervaar je heel bewust de fase van eerst in, en nu op je buik: Beatrijs Smulders, een bekende verloskundige zegt:

(….. ) Als een baby ter wereld komt, is hij onrijp: zijn zenuwsysteem en maag-darmkanaal zijn onvolgroeid, hij kan nog niet communiceren, heeft geen besef van tijd. Hij is volledig afhankelijk van het lichaam van zijn moeder. In plaats van de navelstreng krijgt hij de borst, de armen van de moeder komen in de plaats van de baarmoeder. Als een soort kangoeroe groeit hij zo nog een jaar door. Daarom zeg ik altijd dat een zwangerschap twee jaar duurt: negen maanden in de buik en negen erop (…..) ( uit: INTERMEDIAIR: Blijf bij die baby: 29-08-2008)

Op deze manier kan carryyoga een mooie manier zijn om deze nieuwe verbinding tussen jullie twee bewust te ervaren. Na de bevalling is de fysieke navelstreng doorgeknipt en dan is er sprake van een nieuwe verbinding tussen jullie twee. Van binnen naar buiten, terwijl je je kindje dicht bij je draagt in een warm en liefdevol contact. Zo laat je je baby geleidelijk aan wennen aan de buitenwereld terwijl jij letterlijk achter je kindje staat.

Tijdens het beoefenen van carryyoga verken je de ruimte voor je kind, achter je kind en de ruimte rechts en links van je kind. Dit in liefdevol contact. Het kan zijn dat we tijdens de yoga zachtjes iets zeggen tegen de baby en misschien zegt het kindje ook iets terug en laat het van zich horen. We wiegen en schommelen het door het bewegen van ons lichaam.

Je kan niet vallen

Je kunt niet vallen: je kunt niet anders dan rustig bewegen met de baby in de draagdoek. Rennen, vliegen en haasten is niet mogelijk. Slow down, alles gaat nu iets langzamer. Jij past je letterlijk fysiek aan, aan het nieuwe evenwicht. Je doet de yogahoudingen fysiek wat minder ver omdat de nieuwe balans dit vraagt.  En als jij je rust weer vindt dan voelt je baby zich ook rustig en andersom ook. Kortom het is een grote wisselwerking tussen jullie twee.

Verder leer je je afstemmen op elkaar.  Je versterkt daardoor inderdaad de band tussen jullie twee.
Ik heb gezien tijdens de carryoga les dat een baby volledig tot rust kwam omdat zijn moeder de onverdeelde aandacht voor hem had.Hij hoefde niet meer te ‘vechten’ om de aandacht van zijn moeder en landde op de een of andere manier. Daarom keek hij meer om zich heen en voelde ruimte om van daaruit de buitenwereld te gaan verkennen. Hij wilde toen uit de draagdoek.
Geschreven door Vera Uit de Weerd

lees ook: carry yoga en de i-phone

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *