Wat kan mijn kind als het 8 jaar is?

ontwikkeling kind van 8 jaar

Alles over de emotionele ontwikkeling van een  kind van 8 jaar en over kinderverdriet en onafhankelijkheid.

8 jaar: een periode van verfijning

Wanneer je kind 8 jaar oud wordt, kun verfijning verwachten: dit is geen periode waarin enorme mijlpalen bereikt worden. Dit is de tijd van verbeteringen. Dat is rustig en plezierig, voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Even een heel prettige adempauze in het stormachtige proces dat opvoeding heet.
Is je kind bijvoorbeeld aardig atletisch, dan is dit de periode waarin ze gaat stralen. Omdat spierkracht, coördinatie, eigenlijk de hele fysieke ontwikkeling steeds stabieler en preciezer worden, kan ze meer dan ze zelf voor mogelijk hield.

ontwikkeling kind van 8

ieder kind is anders.

Op achtjarige leeftijd kan je dus enorm veel lichamelijke vaardigheden verwachten. Maar verwacht niet dat jouw kind kan wat andere kinderen uit de klas kunnen.  Dat is nooit een erg goede strategie en nu zeker niet. Op deze leeftijd kan je – zeker als het om motoriek gaat – enorm veel verschillen tussen kinderen zien. Waar de een, een aankomende atleet is, wordt de ander beslist danseres en is nummer drie een eerste klas brokkenpiloot. Maar dan wel weer een brokkenpiloot die geweldig kan tekenen… Want tekenen is tenslotte ook motoriek, fijne motoriek, weet je nog ?

Een achtjarige wordt zelfbewust

Rond deze leeftijd beginnen kinderen zich ook langzaam maar zeker bewust te worden van hun lichaam. Tot nu toe “was dat er gewoon”, nu beginnen ze hun lichaam met aandacht en studie te bekijken. Dat heeft een keerzijde, het  betekent ook dat ze zich er bewust van worden hoe dat lichaam op anderen kan overkomen… Onzekerheid kan daar op de loer liggen.  Let goed op signalen dat je kind bang is dat anderen hem: te groot te klein, te dik, te dun vinden…En als je dat merkt, praat er over. Leg er de nadruk op dat iedereen anders is en dat dat de wereld mooi maakt. Ben jij een moeder die toch wel druk in de weer is met haar lijn? Betrek je dochter daar dan niet te veel in. Of nog liever: praat er helemaal niet over, eet geen aparte dingen, alleen minder. Als je je dochter /zoon op deze leeftijd al laat zien dat je uiterlijk iets is waar je voor moet knokken, is dat misschien niet de juiste boodschap.
Als ouder doe je er heel erg goed aan je kind te stimuleren aan zoveel mogelijk activiteiten mee te doen. Ze aan te moedigen en ervoor te zorgen dat ze met enige regelmaat (en dat is dus niet altijd! ) een succesje behalen. Een succesje is altijd goed voor het zelfvertrouwen! Doe zelf ook aan sport, het mag iets heel anders zijn, maar je kind vindt het leuk als een ouder niet alleen maar langs de kant van de lijn staat, maar zelf ook sportief bezig is.

ontwikkeling kind van 8

8 jaar: tanden en andere persoonlijke verzorging.

Je 8 jarig kind is nog lang geen puber, maar  – we zeiden het al –  zich behoorlijk bewust van zijn/haar uiterlijk. Ineens heb je een kind met een mening. Haar dat moet groeien, of juist geknipt moet. En niet alleen een voorkeur voor kleuren in de kleding, maar ook voor bepaalde stijlen. Echt leuk om als moeder mee te maken, hoe je kind haar eigen identiteit aan het onderzoeken is. Kleding wordt ook vaak een middel om uit te drukken bij welke groep je wil horen. Een proces dat tot ver in de puberteit door zal gaan. En dat is helemaal niet erg, alhoewel…..er zijn kinderen die daar best wel eens een beetje in kunnen doorslaan. Maar meestal niet als ze 8 jaar zijn…

persoonlijke hygiëne en een wakend oog..

In zijn algemeenheid kan een 8-jarige prima voor zijn/haar eigen persoonlijke hygiëne zorgen, ook tanden poetsen, maar een wakend ouderlijk oog blijft toch wel noodzakelijk, zeker als het om van die vervelende zaken als tanden flossen gaat. En hier zien we langzaam ook een scheiding van de seksen… Meiden zijn rap met de persoonlijke verzorging. Jongens vinden het allemaal wel best… Op de vraag : Joh, heb je je tanden gepoetst, antwoordde de zoon van een vriendin; “Nee, doe ik morgen wel” Moet ik er nog meer over zeggen?

groei

Gemiddeld groeien kinderen in hun 8ste levensjaar tussen de 3 en de 5 cm ( uitzonderingen daargelaten) Meer en meer verliezen ze hun “kinderlijke” uiterlijk, hun baby buikje, hun bolle wangen . Een 8 jarige is echt al een “groot ” kind, al is het in centimeters niet zo groot. Ik vind het zelf een ontroerende leeftijd, deze kleine grote mensen…

8 jaar: persoonlijke verzorging
kind van 8

Cognitieve ontwikkeling van een kind van 8 jaar

Kinderen van 8 jaar, kunnen je verbazen met hun scherpzinnige opmerkingen. Ineens blijken ze geweldig goed te kunnen waarnemen en doordenken. Praten met je kind wordt steeds boeiender. Dit is echt de leeftijd waar je het fundament legt voor een levenslange communicatie. Luister naar je kind, geef weerwoord, stel vragen, draag nieuwe gespreksonderwerpen aan. En …geniet van deze gesprekken. Neem je kind mee naar goede films, daar bedoel ik mee: films die stof geven om te praten. Is je kind helemaal waus van een bepaalde schrijver? Lees die boeken ook en praat er over. Je zal zien het is ook gewoon leuk voor jezelf.

interesses

Rond het achtste levensjaar kunnen kinderen ineens ook volkomen in de ban raken van een bepaald onderwerp. Daar weten ze dan in de kortste keren heel veel van af. Of, als het bv een popgroep is: hun hele kamer hangt er mee vol! Natuurlijk ga je als ouder mee in zo’n rage. Maar…onthou je kind vindt het NU heel belangrijk, maar dat kan morgen weer heel anders zijn. Met andere woorden laat je niet gek maken en trek niet al te rap je portemonnee! Mochten er echt items zijn die kind heel graag wil hebben, dan is dit het moment om te leren sparen en te leren wachten. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind een heleboel klusjes voor mijn moeder deed om dat ene felbegeerde boek te kunnen kopen. Ik was zo trots toen ik had.

geld

Die obsessie, kan en is met regelmaat ook geld. Een achtjarige begint een behoorlijk goed idee te ontwikkelen over wat geld is. Wat je er mee kan doen en vooral: dat het niet zomaar eindeloos uit de muur te halen is. En dat vinden ze dan wel weer een beetje jammer. Ook dit zijn weer enorme leermomenten: je kan je kind gerust vertellen dat jij het ook jammer vindt dat dat geld maar niet blijft stromen. En wat jij doet om te zorgen dat er geen geld tekort ontstaat.

tijd voor zakgeld voor en kind van acht

Natuurlijk maak je als ouder gebruik van deze interesse in geld: tijd voor zakgeld! En dan praten we over zakgeld met eisen. Daar moeten ook dingen zelf van betaald worden (bijvoorbeeld cadeautjes voor familieleden, kleine spulletjes voor op school, zaken voor hun hobby die ze graag willen hebben) Je kind alleen maar zakgeld geven, zonder beperkingen, is echt geen goed idee. We hadden het er net over dat je kind leert dat jij niet zomaar eindeloos geld kan pinnen. Heus je kind vindt het heel logisch dat ook zijn budget beperkingen kent.

Concentratie

De spanningsboog van een achtjarige is behoorlijk lang. Een uur moet geen probleem zijn. Maar door het plezier in denken en het plezier in het uiten van die gedachten, kan het wel eens lijken of ze nog geen 5 minuten hun mond kunnen houden.

lichamelijke ontwikkeling kind van 8 jaar

Lichamelijke ontwikkeling van een kind van 8 jaar

We zeiden het al in de inleiding: dit is het tijdperk van verfijning. En je zal merken hoe graag je kind laat zien wat hij allemaal al kan, op het sportveld en in de speeltuin. Zwemmen, schaatsen, fietsen, het gaat allemaal alsof ze nooit anders gedaan hebben. Vergeten is de tijd dat ze bibberend aan de kant van het zwembad stonden of slingerend op hun fietsje het fietspad onveilig maakten.En jij je afvroeg of dit ooit goed zo komen…

kind 8 jaar hobbies

fijne motoriek

Omdat hun fijne motoriek ook steeds beter wordt, worden zaken als een instrument bespelen of knutselen met gereedschap steeds makkelijker. En daarmee ook steeds leuker. Oefening baart kunst: als ouder doe je er goed aan je kind zoveel mogelijk te stimuleren.  ….. Geef vooral het goede voorbeeld. Voetballen hoeft echt niet alleen op het voetbalveld, wat is er nu leuker dan buiten met je vader of moeder een balletje te trappen. Of om als ouder zelf ook weer eens muziekles te nemen? En knutselen hoeft echt niet alleen met Sinterklaas.

Achtjarigen gaan zichzelf met anderen vergelijken

Natuurlijk is niet ieder kind even lenig, muzikaal of handig. Dat hindert ook helemaal niks. Maar omdat kinderen zich op deze leeftijd zichzelf beginnen te vergelijken met hun leeftijdsgenoten, kunnen zichzelf “niet lenig, niet handig, niet-whatever” vinden. Met als gevolg dat ze zich terug trekken van dat soort activiteiten. Probeer dat te voorkomen: kinderen ontwikkelen zich niet allemaal in hetzelfde tempo: wat niet is, kan nog komen. En oefenen helpt. Dit is echt een periode waarin je je kind het best helpt door hem te stimuleren zoveel mogelijk verschillende dingen te doen, anders maak je nu al keuzes voor later. En daar is het nog te vroeg voor!

achtjarigen

Emotionele ontwikkeling van een kind van 8 jaar 

Als je kind 8 jaar is, begint er een nieuwe fase in zijn emotionele ontwikkeling. Langzamerhand beginnen kinderen van deze leeftijd te begrijpen hoe gecompliceerd en tegenstrijdig emoties kunnen zijn. Bijvoorbeeld: ik wil heel graag bij een vriendje blijven slapen, maar ik vind het ook wel eng om bij mama weg te zijn. Daarin kan je kind het heel lastig vinden om keuzes te maken en ook dat is een proces. Als je kind bijvoorbeeld besluit om toch te gaan logeren, maar ’s avonds om 12 uur toch naar huis wil…wordt dan niet boos. Haal hem op en zeg: volgende keer beter, lieverd.

kinderverdriet

Een vriendinnetje dat ineens niet meer met je wil spelen, werd een jaar geleden misschien nog schouderophalend afgedaan, terwijl er een ander vriendinnetje werd opgezocht. Nu is het reden voor diep en oprecht kinderverdriet. Neem dat verdriet serieus en bagatelliseer het niet! Het is voor het eerst dat je kind kennis maakt met het grote mensen verdriet van “in de steek gelaten worden”. Wij weten dat dat nog vele malen zal gebeuren en dat je daar weer overheen komt, maar dat weet je kind nog niet. Die heeft alleen maar diep verdriet…

Ook zien we op deze leeftijd dat kinderen in staat zijn hun emoties te verbergen, bijvoorbeeld om de gevoelens van anderen te sparen, of om zich zelf niet te laten kennen.
Op zich is het een goede eigenschap, dat wij mensen niet voortdurend al onze emoties eruit gooien. Maar let op, zorg dat je kind bij jou wel alles durft te zeggen.

ontwikkeling van kind van 8 jaar

Onafhankelijkheid

als er iets is waar onze acht-jarige trots op is, dan is het wel op zijn groeiende onafhankelijkheid, het feit dat hij dingen helemaal zelfstandig kan. De peuter die ongeduldig riep “Selluf doen!!” is vervangen door een kind dat het zelfbewust  zelf doet.

Dat is heel goed, want uiteindelijk zal je kind zichzelf moeten kunnen redden, maar zover is het nog niet voor onze 8-jarige! Als ouder doe je er goed aan dagelijks uitgebreid met je kind te praten over wat er deze dag is gebeurd, hoe het op school gaat en hoe met de vriendjes gaat. Je kind heeft je misschien niet meer nodig om zijn veters te strikken, maar heeft je meer dan ooit nodig om de wereld om hem heen te begrijpen. En dat heb ik altijd een prachtige taak gevonden.

kind 8 jaar: zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen van een kind van 8

Zo langzamerhand leert je kind dat zichzelf te vergelijken met anderen, zonder daar onzeker van te worden: hij kan beter voetballen dan ik, maar ik kan beter rekenen. Op deze leeftijd worden vaardigheden nog niet “gelabbeld”. Dat wil zeggen: voor kinderen van deze leeftijd zijn alle activiteiten nog even belangrijk: voetballen, rekenen, tekenen, lezen, dat maakt allemaal niet uit. Zo jammer dat we dat niet zo weten te houden…

Privacy

Dit is ook een leeftijd waarop kinderen meer ruimte voor zichzelf willen. Ze zullen je niet meer alles vertellen, de deur van hun slaapkamer gaat vaker dicht: jij hoeft ze niet te horen als ze met een vriendje aan het spelen zijn. Ze willen ook graag alleen thuis blijven
De deur van de badkamer gaat op slot. Daar moest ik bij mijn zoon wel even aan wennen, geef ik eerlijk toe.

Dat is op veel fronten prima: maar niet als ze online gaan! Daar heeft een achtjarig nog beslist het wakend oog van een ouder nodig. Wees niet bang om daar duidelijk zicht en toezicht op te houden.

emotionele ontwikkeling kind van 8 jaar

Lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 9 jaar is

of lees verder Hoe ga je om met een achtjarige kind?

meer info

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

2 antwoorden
  1. Nai Sffoleor zegt:

    Theo Later.
    Mijn dochter, van 8 jaren, vraagt aan mij:
    ‘Pappa? Wat gaat er allemaal aan mij veranderen / met mij veranderen?
    Wat antwoord ik?
    Groetjes Theo.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      wat een leuek vraag van je dochter! vast een meisje dat heel veel nadenkt. Er gaan natuurlijk veranderingen aan haar lichaam optreden: ze krijgt borsten, zoals haar moeder, ze gaat menstrueren ( zoals haar moeder) dat kun je in ieder geval vertellen. Hoe ze verder zal veranderen, dat blijft een verrassing, en dat is eigenlijk heel leuk en spannend. Maar ze heeft natuurlijk ook karaktertrekken, waarvan je nu al kan zien, dat die echt bij haar horen ( zoals het stellen van diepzinnige vragen) En die veranderen vast niet! Veel plezier en veel mooie gesprekken met je dochter toegewenst!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *