De fascinerende ontwikkeling van het peuterbrein

peuterbein

Hoe ontwikkelt het peuterbrein zich en wat kan jij doen?

Een baby wordt geboren met ongeveer 100 biljoen hersencellen. Dat op zich is al indrukwekkend, maar wat er nu in de peuter tijd gebeurt, is eigenlijk nog ongelofelijker.
Elke hersencel zendt en ontvangt elektrische impulsen: signalen genoemd. Deze signalen leggen met behulp van chemicaliën in de hersenen, zoals serotonine, verbanden. Herhaling verandert deze verbanden in een netwerk, dat een peuter in staat stelt om te denken en te leren. Tegen de tijd dat een peuter 3 jaar is heeft hij ongeveer 1,000 triljoen verbanden gemaakt. Dat is dubbel zoveel als jij nu hebt !

Op dit moment is het peuterbrein veel geconcentreerder dan het later zal zijn en het legt wegen aan die het voor de rest van zijn leven zal volgen. Een verbinding die veel wordt gebruikt, wordt op den duur een vaste verbinding. Verbindingen die niet of minder gebruikt worden sneuvelen. Dat is een heel natuurlijk proces.

Maar het is wel de reden waarom experts zoveel nadruk leggen op de ontwikkeling van het peuterbrein in eerste 3 levensjaren. Alles wat je met een alles wat je met een peuter doet, doet: lezen, zingen, spelen, eten, helpt je peuter zijn hersens te ontwikkelen.

lees ook: Hoe het brein zich ontwikkelt

ontwikkeling peuterbrein

Hoe kun je het peuterbrein stimuleren

Natuurlijk wil je als ouder dat je kind zich goed ontwikkelt en nu je weet hoe belangrijk voor zijn ontwikkeling die eerste drie jaar zijn, vraag je je vast af wat je nu je peuter kunt aanbieden.

Om het peuterbrein te stimuleren te stimuleren zijn er heel veel dingen die je kan doen. Wees niet bezorgd: een heleboel doe je waarschijnlijk al automatisch.

Geef voorbeelden aan je peuter

Natuurlijk heeft je peuter fantasie, dat hebben alle kinderen, maar misschien weet die van jou niet hoe hij er mee moet beginnen.

Zoek – om het peuterbrein te helpen verhaaltjes over onbekende landen, of fantasie landen met natuurlijk fantasie bewoners. Boeken met plaatjes en woorden, helpen echt. Hoe groter het wereldje van je peuter wordt , hoe groter zijn fantasie ook kan groeien en hoe harder zijn brein moet werken! Hij kan je zich bv voorstellen dat jij een schildpad bent, of een konijntje, zelfs als hij die nog nooit in het echt heeft gezien.

Fantasie en de ontwikkeling van het peuterbrein

Het leuke van op deze leeftijd kinderen voorlezen is dat ze nog niet de tekst uit hun hoofd kennen en van jou eisen dat je die exact nauwkeurig voorleest. Jij kan ook nog je eigen fantasie gebruiken.

Dus: leef je uit, doe alle geluiden na, van vliegtuig tot olifant, verzin stemmetjes, kortom: maak er wat van. En ga met je kind in gesprek over wat je hebt voorgelezen. Ook daar leert het peuterbrein van.

Tip: op deze leeftijd is teveel tv echt niet goed. Op tv is alles al gevisualiseerd, dan hoeft je peuter dus niks zelf te bedenken. En dat is niet goed voor de ontwikkeling van zijn fantasie!

Door de fantasie te stimuleren, stimuleer je je peuter verbanden te leggen, en daar gaat het bij dat peuterbrein om!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *