Ontwikkel talent !

uitdagingen aangaan

om talent te ontwikkelen, moet je uitdagingen aangaan

Liefde en bemoediging, dat zijn  ingrediënten om een zelfbewust en vrolijk kind te kunnen worden. Daarom is het goed je kind zo af en toe nieuwe activiteiten aan te bieden. En dat kan van alles zijn : van karate lessen tot viool leren spelen. Zelf zo af en toe een nieuwe hobby oppakken, of gewoon nieuwe dingen uit proberen is helemaal een heel goede manier om je kind te inspireren. Je kinderen zien aan jou hoe leuk het is, om eens iets nieuws te doen.

De sleutel in het grootbrengen van een evenwichtig kind is: ondersteuning. Laat je kind merken dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij doet. Kijk, luister, geef raad, troost als het nodig is. En wees ook vooral eerlijk: soms mislukt wel eens iets. Dat mag. Dat hoort bij het leven Je doel als ouder is ervoor te zorgen dat je kind zelfvertrouwen ontwikkelt en  plezier in ondernemen en doen Het is wat elk kind moet ontwikkelen, lang voor het naar school gaat, want het zijn belangrijke vaardigheden om te kunnen leren. Zonder zelfvertrouwen is uitdagingen aangaan, heel erg moeilijk.

Als je als ouder de mogelijkheden van je kind om te leren , wil vergroten, dan moet je daarvoor veel geduld mee brengen. En  heel consequent zijn. En als je alleen maar uit bent op goede schoolprestaties, is het misschien verstandig  om nu nog eens even na te gaan denken. Maar als je je kind wil helpen , zich zo breed mogelijk te ontwikkelen, omdat je weet dat dat hem /haar latere zal helpen uit te groeien tot een volledig mens, dan heb je vast wel wat aan deze tips

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Kindermishandeling

uitdagingen aangaan

moedig talent aan !

Ieder kind heeft talenten , en sommige talenten bloeien op onder schooltijd ( het rekentalent bijvoorbeeld ) en andere na schooltijd. Niet schoolse talenten vragen tijd, maar hoeven niet altijd een aanslag op je portemonnee te doen. Natuurlijk is het fijn om lid te zijn van een voetbalclub of om muziek les te krijgen. MAAR ! onderschat  het lerend effect van ”gewoon” spelen niet. Tikkertje op het pleintje voor, verstoppertje in het park. Zelf in elkaar gedraaide dansjes die in de huiskamer worden opgevoerd: het zijn allemaal momenten waarop je kind  emotioneel, fysiek en intellectueel wordt uitgedaagd!!
En vergeet niet zelf het goede voorbeeld te geven. Laat zien dat ook jij nieuwe dingen uit probeert,  uitdagingen aangaan voor jou vanzelfsprekend is, toon je kind je plezier daarin.

uitdagingen aangaan

applaudiseer en prijs: uitdagingen aangaan gaat niet zonder steun

Onderzoek, uitgevoerd door Carol Dweck, Ph.D., Professor of Psychology aan de  Stanford University en een leiding gevende onderzoeker op het gebied van “resultaten bereiken en succes behalen”, ontdekte dat de “mindset” van een persoon zijn gedrag beïnvloed. Als het gaat om opvoeden vindt  zij het verstandig om je kind veel te prijzen om het feit dat hij/zij hard werkt. En niet te roepen: ooh wat ben je toch slim, ooh wat kan jij fantastisch tekenen, rekenen, hard lopen…
Mensen met een redelijk vaste mindset, zijn vaak bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, omdat ze geloven dat hun prestaties te danken zijn aan hun kwaliteiten. Mensen daarin tegen met een mindset die minder star is zijn veel vaker bereid uitdagingen aan te gaan die hard werken met zich mee brengen, omdat zij geloven dat ze altijd weer iets nieuws kunnen leren.

Je helpt je kind dus het beste door hem van jongs af aan te prijzen voor zijn inzet in plaats van zijn talent.
En hou ook goed in gedachten dat de studenten die de top bereikten, nooit gemotiveerd waren om een goed cijfer te halen, maar gemotiveerd waren om te leren.

uitdagingen aangaan

lees, lees, lees !

Als het gaat om het oppakken van een boek en een verhaaltje voorlezen, dan begin je nooit te vroeg. Voorlezen aan peuters – en zorgen dat er boeken in huis zijn !! – helpt de taal ontwikkeling, en niet een klein beetje ook ! En een goede taalontwikkeling in de peutertijd helpt bij het leren lezen en schrijven straks in groep 3.
“Zelfs als je kinderen nog te jong zijn om elk woord dat je zegt te begrijpen, zal je kind het ritme van de taal horen, wat hem helpt z’n luisterende vermogen te ontwikkelen, vertelt Susan M Hein
Het is bewezen dat je kind voorlezen hem helpt zich emotioneel te ontwikkelen.

uitdagingen aangaan

Eet samen

Maak je geen zorgen over het feit dat je nu niet direct Jamie Oliver bent.
Je kind wil zich intellectueel ontwikkelen, niet culinair. Lekker kletsen aan tafel (of tijdens het koken) je weet niet hoe belangrijk dat is  Laat zien dat je geïnteresseerd bent, vraag hoe het ging met…..het dictee, de rekentoets, het uitstapje. Laat ze vertellen en stel veel vragen. Mijn jongste had de gewoonte om als ik vroeg: wat heb je op school gedaan te zeggen: NIKS.
En dan zei ik: oooh de juf zei ga zitten met je armen over elkaar en dat moest jij de hele middag doen??? Dan ging hij lachen en kwam het gesprek vanzelf op gang. Als alle agenda’s het niet toelaten regelmatig ’s avonds samen te eten, probeer dan het ontbijt. (en als het even kan zonder ochtendhumeuren 😉 ) Samen eten, behoort het tot uitdagingen aangaan of is het al meer dan vanzelfsprekend?

uitdagingen aangaan

Naar bed, naar bed….

Is het niet raar dat we voor de allerkleinsten een vast bed-ritueel hebben, maar dat we dat  laten vallen als ze een klein beetje ouder worden? Kleuters en 6-7 jarigen hebben baat een fijn vast naar-bed-ritme. In dat ritme  doe je er goed aan een half uur van tevoren de computer uit te doen, en – maar die snapte je al – de tv ook. Even een half uurtje lezen, kletsen etc. en dan tandenpoetsen, bedje toe.
Oja, heeft jouw kind, tv, telefoon computer i-pad op zijn kamer? Ga dan af en toe eens even kijken….. En nu niet denken: dat doet mijn kind heus niet!
Want als jouw kind na bedtijd met nog van alles in de weer is, mist hij/zij makkelijk een uur slaap per nacht. EN jij je maar af vragen, waarom je kind zo chagrijnig is. Het terug dringen van het gebruik van een mobieltje behoort zeker tot uitdagingen aangaan, maar het is de moeite meer dan waard!

uitdagingen aangaan

Bezuinig nooit op een knuffel

Je kinderen een  paar keer per dag gewoon lekker knuffelen, verjaagt stress en spanning. En wist je dat kinderen die in hun prille jeugd verwaarloosd zijn en dus nooit geknuffeld aan chronische stress kunnen leiden? Wat de hersenen dusdanig beïnvloedt, dat er een serieus leer probleem kan ontstaan. Dus: je knuffelt nooit genoeg!

uitdagingen aangaan

uitdagingen aangaan

lees ook eens : fulltime moederen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *