fbpx Back to Top

Ontspannen wandelen met kind en hond

Ken je ze, die mensen die door de straat gesleurd worden als ze hun hond aan het uitlaten zijn? Of heb je zelf misschien onderhand een ontwrichte schouder als je de hond uitlaat? Hoe lekker zou het zijn als je met een ontspannen lijntje zou kunnen wandelen, toch? Zéker als er kinderen in het spel zijn!

Want denk je maar eens in: je kindje (pak ‘m beet 25 kilo) wil een rondje lopen met Fikkie (30 kilo spieren, schoon aan de haak). Het is dan wel duidelijk dat Fikkie bepaald waar er gelopen wordt, en dat kan onveilige situaties opleveren. Kleine kinderen zou ik nooit zelfstandig met Fikkie laten lopen. Maar samen de hond uitlaten? Ja natuurlijk!

wandelen met de hond: tips

1) leer trekken af. Dit kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methodes zijn: stilstaan als Fikkie gaat trekken, of omdraaien (of van richting veranderen) als de riem strak staat. Dit moet je consequent volhouden, als je hier moeite bij hebt loont het om een keer een trainer mee te laten kijken.

2) koop een speciale kinderriem (oftwel: een vrolijke riem met felle kleurtjes) en lijn de hond met twee lijnen aan. Een is voor het kind, de ander voor de ouder.

3) voorkomen is beter dan genezen. Is er een kindje op komst? Leer dan nu vast je hond naast de kinderwagen lopen. Als je dan straks vertederd in je wagen loopt te gluren, hoef je je in elk geval niet meer met een trekkende hond bezig te houden!

Wanneer kan een kind zelfstandig de hond uit laten vroeg een moeder aan Marij.

Haar antwoord:
Dat is niet makkelijk te zeggen. Gemiddeld zou ik 12-14 jaar aanhouden, maar sommige kinderen zijn er al eerder aan toe om te wandelen met de hond. En sommige kinderen nog lang niet. Het hangt ook van de hond af: sommige honden luisteren goed naar kinderen, anderen trekken liever hun eigen plan. En laten we eerlijk zijn: een boomertje is ook wat anders dan een grote duitse herder!

Als kind en hond goed met elkaar kunnen opschieten, dan kan je ze best eens een rondje laten wandelen.

Maar denk als ouder wel even na: wat gebeurt er als het hondje wordt aangevallen? Als hij de weg opschiet terwijl er een auto aankomt? Als hij losraakt van de riem? Weet je kind dan goed te reageren?
Sterker nog: wil je als ouder je kind die verantwoordelijkheid wel geven?