fbpx

Obstipatie bij je kleuter.

7 februari 2018| by: Felice Veenman |7681 Views|0 Comments
Obstipatie bij je kleuter.

Wat als je kleuter niet kan ( of wil poepen )

Het is een probleem waar je  het liever niet over hebt: een kleuter die moeite heeft met naar de wc gaan. Er zijn tenslotte leukere dingen…
Maar obstipatie kan een serieus lastig probleem zijn.

Wanneer je kind moeite heeft met poepen, of dat niet durft, of wat dan ook, dan ontstaat een vicieuze cirkel. Omdat hij het lang ophoudt, wordt de poep hard  en komt er moeilijk uit: dat doet pijn. We praten dan over obstipatie. Nou een kleuter is ook niet gek. Die denkt :”dat doet zeer” en…stelt het weer zo lang mogelijk uit om naar de wc te gaan…

Als het niet naar de wc gaan heel hardnekkig wordt, loop je het risico op verstoppingsdiarree. Dat wil zeggen: de endeldarm zit zo vol, dat er echt iets moet gebeuren in het lichaam. Het gevolg? De poep wordt langs de smurrie naar buiten geperst.
Wanneer je niet herkent dat hier sprake is van verstoppingsdiarree, maar denkt dat je kind een buikgriepje of iets dergelijks heeft. Dan maak je het probleem nog groter.
Je gaat dan je kind rijst, banaantjes, beschuitje etc voeren. Allemaal zaken die stoppen! Maar de boel is al verstopt!

In alle gevallen van te weinig poepen zou je moeten beginnen met de volgende zaken:

– Voldoende vezelrijk voer!
Dus lees de verpakkingen, mijdt producten waar “bloem” staat en neem die waar “volkoren meel” staat. Appeltjes met schil en al, worteltjes ..Moet ik nog meer uitleggen? Vast niet!

Voldoende beweging!
Dus niet met de auto naar school, maar lopend! ( voor jou ook heel goed ) Sleur je kind mee als je de hond uit gaat laten en ga op het tablet zitten!

– Voeten op de vloer!
Zorg er niet alleen voor dat je kind makkelijk op het toilet zit, met een kinderbrik, maar ook dat zijn voeten op de vloer ( of het opstapje ) staan. Met bungelende benen zitten, dat poept vervelend, eerlijk waar !

– Regelmaat doet wonderen
Maak van problemen nooit een strijd. Bepaal 3 keer per dag, een half uurtje na het eten dat het toilet tijd is. 5  minuten “de pot op” of er nu iets komt of niet. Zo raakt je kind gewend aan regelmatig naar het toilet gaan. Het kan een kwestie zijn van even doorzetten. Maar ook hier gaat op: de aanhouder wint!

Lukt het allemaal echt niet, heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Dan hup! Naar de huisarts.

lees ook peuterdiarree

45

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *