Mijn kleuter wil niks eten

eetprobleem

Is het niet willen eten een fase of een eetprobleem ?

Heel veel jonge kinderen willen een tijdlang niks, of weinig, of alleen onder speciale omstandigheden eten. Het is vervelend, maar we vrij normaal. Een gevalletje van “het is een fase” En bijna altijd zijn dit soort problemen bij peuters en kleuters van kort duur en over tegen de tijd dat ze 5 jaar zijn .( ongeveer vijf jaar opgroeien gaat nu eenmaal niet volgens een spoorboekje)

Een op de tien kinderen (en dat is vrij veel vind ik) ontwikkelt een ernstig of langdurig eetprobleem. Wanneer je te maken hebt met stelselmatige weigering om te eten noemt men dit ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). In gewoon Nederlands: voedselweigering.

Let op: veel moeders staan op het standpunt: “ze gaan we wel eten als ze honger hebben”. Dat is in principe een heel gezond standpunt, wat er voor zorgt dat je je niet al te druk maakt als je kleuter zijn pannenkoek niet op eet. Maar het is niet altijd waar
Maar een kind dat ARFID heeft, eet ook niet als het honger heeft…

Terug naar de huis tuin en keuken eetproblemen bij kleuters

  • Eten hoort bij bepaalde gelegenheden of bepaalde mensen.
    Bv kip eten we bij oma. En dus niet thuis….
  • Mondgevoel. Het ene kind is gevoeliger en proeft meer dan het andere. Als je kind erg mondgevoelig is, kan een snipper peper het eten al te sterk laten smaken…Omgekeerd, als een kind erg ongevoelig is heb je kans dat je kind echt gaat proppen, om maar iets te proeven. ( best logisch want dat kind zit voor zijn gevoel karton te kauwen) Als je denkt dat dit wel eens het eetprobleem van je kind kan zijn, experimenteer hier dan mee
  • Teveel prikkels aan tafel. Persoonlijk ben ik altijd een sterke advocaat voor “tv uit tijdens het eten”. Etenstijd is communicatie-tijd. Bovendien kan een slechte eter heerlijk door de tv afgeleid worden…en dan haal jij uiteindelijk dat koud geworden prakje maar weg, in de veronderstelling dat je kleuter een eetprobleem heeft, maar in feite heb je een concentratieprobleem….
  • Je hebt hetzelfde gekookt als anders, maar het ziet er anders uit…
    bijvoorbeeld: je hebt de groenten in de pastasaus grof gesneden in plaats van fijn. Je hebt de aardappelen tot puree gestampt, je hebt peterselie over de worteltjes gestrooid… Dat kan tot afwijzing van dat bord eten leiden. Maar geloof me: daar kan je kind echt wel aan wennen. ( op den duur).

Meer lezen over kleuters? lees dan ook eens : Gouden weken in de kleuter groep: wij eten hier geen klasgenootjes !

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *