fbpx

mijn kind wil geen beugel, en nu?

15 juni 2020| by: Felice Veenman |472 Views|0 Comments
mijn kind wil geen beugel, en nu?

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen heeft vroeg of laat een beugel nodig. De kans is dus aanwezig dat jouw kind ook een beugel moet. Misschien heeft de tandarts je al aangeraden om een afspraak te maken met de orthodontist. Je kind weigert echter bij hoog en laag: ‘Ik wil geen beugel!’ Wat doe je dan?

Kun je tegenzin voorkomen?

Vaak kunnen kinderen vanaf hun tiende al beginnen met een beugel. Indien de kaken niet goed op elkaar aansluiten zou met het corrigeren van de kaak zelfs al iets eerder kunnen worden begonnen. Kinderen tussen tien en twaalf vinden het krijgen van een beugel vaak geen probleem. Soms vinden ze het zelfs leuk. Zodra ze echt beginnen te puberen, zal de kans dat ze een afkeer hebben bij het idee van een beugel groot zijn. Het heeft dus zo zijn voordelen om wat eerder te beginnen. Maar wat nu als je kind echt geen beugel wil?

Heb je echt een beugel nodig?

Als je kind niet heel erg hard een beugel nodig heeft en hij wil er geen, kun je ervoor kiezen om het erbij te laten. Je kind kan namelijk op latere leeftijd, zelfs als hij volwassen is, altijd nog een beugel nemen om het gebit iets rechter te zetten. Staan de tanden wel erg scheef en sluiten de kaken niet goed op elkaar aan? Dan is het wel echt aan te raden om je kind toch een beugel te laten nemen. Dit kan veel problemen met het gebit voorkomen in de toekomst.

Wees begripvol

Is een beugel een noodzaak? Help je kind dan in te zien dat het veel voordelen gaat geven in de toekomst. Ook kun je vragen of er andere kinderen in de klas zijn met een beugel. Waarschijnlijk is je kind namelijk niet de enige met een scheef gebit. Laat je zoon of dochter ook weten dat de beugel niets afdoet aan zijn of haar uiterlijk. Wees begripvol waar het aankomt op gevoelens, maar ook op de pijn en ongemakken die een beugel geeft. Hard voedsel eten na een bezoek aan de orthodontist is echt geen pretje, dus je kunt hem of haar helpen door op zulke dagen bijvoorbeeld soep te eten.

Zet door

Heeft je kind een uitneembare beugel? Zorg dan dat de beugel wel echt gedragen wordt. Het is zonde om aan te modderen, want zo zit je kind langer aan een beugel vast. Bovendien is een beugel natuurlijk ook niet gratis. Je kunt 2000 tot 3000 euro uit eigen zak betalen of een aanvullende verzekering afsluiten, waardoor je premie wat omhoog gaat.

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *