Mijn kind: ontwikkeling van jaar tot jaar

Lees hoe je kind zich per jaar ontwikkelt!

 

Op babyenkind vertellen we welke ontwikkelingen je ongeveer bij je kind kan verwachten.Ongeveer, want ieder kind is anders!

Dit gedeelte van de site is in ontwikkeling : we zijn nog net niet bij de 12 jaar !

 

 

Wat kan mijn kind als het 6 is?

Laten we beginnen met te zeggen dat elk kind anders is, en zich dus ook anders ontwikkelt, zolang je ongeveer je kind in de beschrijvingen herkent, is goed.

Het meest opvallende is natuurlijk dat dit het jaar is waarin je kind leer lezen. Er is een enorm verschil tussen zij-die-kunnen lezen en zij die dat niet kunnen.

Je kind ervaart het zelf ook zo: kijk maar eens hoe trots ze zijn wanneer ze kunnen lezen wat er staat!

Een andere opvallende verandering die je gaat zien, is dat je kleine knul of meid, steeds zelfstandiger wordt. Vrolijk, zonder zelfs maar naar je om te kijken, gaan ze bij vriendjes en vriendinnetjes spelen.

Wat kan  mijn kind als het 7 jaar is

Voor een zevenjarig kind is onafhankelijkheid heel belangrijk, en dan bedoelen ze niet alleen dat ze zich zelf willen aankleden ( en zelf bepalen wat ze aantrekken) en hun eigen tanden kunnen en willen poetsen, ze willen ook belangrijke beslissingen zelf nemen, zoals wat ze na schooltijd gaan doen, en dat ze best de tafel kunnen dekken.

Een zeven-jarige zit een beetje in een overgangsfase: nog niet de wereldwijze middenbouwe, maar ook niet langer meer het grote-ogen kleutertje uit groep 1

Wat kan mijn kind als het 8 jaar oud is ?

Wanneer je kind 8 jaar oud wordt, kun verfijning verwachten: dit is geen periode waarin enorme mijlpalen bereikt worden. Dit is de tijd van verbeteringen.

Is je kind bijvoorbeeld aardig atletisch, dan is dit de periode waarin ze gaat stralen,omdat spierkracht, coördinatie, eigenlijk de hele fysieke ontwikkeling steeds stabieler en preciezer wordt.

Bij kinderen van 8 jaar kan je enorm veel lichamelijke vaardigheden verwachten, maar verwacht niet dat jouw kind ook kan wat andere kinderen uit de klas kunnen