Mijn kind is bang voor honden, wat nu?

ontmoeting met een hond

Een ontmoeting met een hond: hoe maak je daar een fijne ervaring van?

Met zoveel huisdieren in Nederland is het niet gek dat dit soms wat problemen kan veroorzaken. Mede ook door media-aandacht zijn we veel beter op de hoogte van het gevaar dat honden kunnen opleveren voor kinderen. Of liever zeg ik: het mogelijke gevaar dat sommige honden in specifieke situaties kunnen opleveren voor kinderen, volwassenen en andere levende wezens. Mijn boodschap is dus eigenlijk juist andersom: laten we vooral ook niet vergeten dat heel veel honden met de juiste aanpak géén gevaar opleveren voor kinderen. Integendeel: honden kunnen een prachtige aanvulling zijn tijdens het opgroeien.

Waar komt de angst voor honden vandaan?

Toch zijn veel volwassenen, maar ook veel kinderen, bang voor honden. Waar komt deze angst vandaan? Een groot deel hiervan komt door een nare ervaring die de ouders of de kinderen zelf hebben gehad met honden. Of hebben gehoord via via. Dit kan zijn dat ze vroeger gebeten zijn, maar ook dat ze zijn achterna gejaagd of simpelweg enorm zijn geschrokken van een blaffende hond. Het is dan heel menselijk om voortaan op je hoede te zijn bij datgene waar je een nare ervaring mee hebt gehad. Naast nare ervaringen vinden veel mensen het ook lastig om hondengedrag goed te kunnen inschatten. Zo kunnen ze ook lastig voorspellen wat een hond gaat doen en met welke intensie hij dat doet. Een vrolijke spelsprong kan dan worden gezien als een agressieve aanval, en een gespannen kwispel als een ontspannen hond. Dit levert miscommunicatie op en dus onbegrip en mogelijk gevaarlijke situaties.

Wat kan jij doen als ouder?

Als ouder kan je dit proces gelukkig wel wat begeleiden. Het helpt als je zelf rustig blijft bij een ontmoeting met een hond. Zo bied je steun aan je kind. Als grote volwassene kan je je kleine kind ook daadwerkelijk beschermen tegen honden door er simpelweg tussen te gaan staan en met je lichaam een blokkade te vormen. Duidelijk voor de hond, veilig voor het kind.

Veel kinderen vinden een ontmoeting met een hond spannend, en gaan dan gillen en wegrennen. Denk je eens in hoe leuk dit eruit ziet voor een hond: een bewegend piepspeeltje! Leer je kind daarom aan om zich te gedragen als een boom: stil staan, armen langs het lichaam als een boomstam, niet bewegen en voel je zo sterk als een boom. Je bent dan erg saai voor een hond, dus die zal heel even rustig komen snuffelen en dan snel weer weggaan, op zoek naar veel interessantere dingen.

Gelukkig wordt er tegenwoordig op veel scholen ook aandacht aan de omgang met honden besteed. Vrijwilligers van het Sofia SnuffelCollege komen langs op school met een geteste, rustige hond om veel uitleg te geven. En voor kleinere kinderen is er het project van de Blauwe Hond, waarbij met behulp van verhalen en een knuffel wordt uitgelegd hoe je met honden om kan gaan.

Maak een ontmoeting met een hond fijn!

De meeste kinderen kunnen met bovenstaande tips prima leren om over hun angst heen te komen. Toch heb je ook kinderen die een extreme vorm van angst hebben. Hiervoor zou ik aanraden om naar een kinderpsycholoog te gaan of via een gedragstherapeut voor honden in een heel gecontroleerde situatie de ontmoeting met honden aan te gaan. Want als een kind zich weer vrij durft te bewegen, kan hij de wereld aan!

ontmoeting met een hond

ontmoeting met een hond

Door Marij Stolp van Stolp gedragsadvies

 

lees  ook : kind, hond en hondenbrokken

9 antwoorden
  1. Linda Aarts zegt:

    Ken het, hier werd de oudste ooit iets te enthousiast begroet door het kalf van mijn broer. Heeft al drie jaar hondenangst en zijn broertje nam het heel snel over. Maar nu groeit de jongste er langzaam overheen bij de hond van mijn tante en oom, en toen we daar waren heb ik filmpjes gemaakt over hoe ze samen speelden. De oudste, die er niet bij was en de filmpjes daarna zag, wil het nu ook proberen 🙂

    Babysteps, en niks forceren, angst erkennen… en langzaam komt het wel goed.

    Beantwoorden
  2. nicole orriens zegt:

    MIjn eerste gedachte is: ‘Gelijk heeft ze!’ Ik ben ook bang voor honden eerlijk gezegd. Ik ben een keer gebeten door een grote zwarte bouvier, en dat is me niet in de kouwe kleren gaan zitten.

    Waarom zou een kind eigenlijk niet bang mogen zijn voor honden? Baasjes moeten hun honden ook gewoon goed bij zich houden.

    Beantwoorden
  3. Britt zegt:

    Ik snap inderdaad wel waar die angst vandaan komt. Want ja, een hond hoeft maar op zijn achterpoten te gaan staan en hij is (vaak) groter dan het kind. Gelukkig heb ik hier geen last van, nooit gehad ook.

    Beantwoorden
  4. Lindsey Beljaars zegt:

    Ik vind sowieso dat je met honden op moet passen voor kleine kinderen. Wij hebben net een Mechelse herder puppy, hij is gelukkig super sociaal en heel lief, zeker tegen kinderen. Maar toch vind ik het belangrijk goed op te blijven letten!

    Beantwoorden
  5. Manon zegt:

    Het lijkt me heel lastig om je kind weer te laten wennen aan honden als ze ooit een nare ervaring hebben gehad. Ik kan me voorstellen dat honden een beetje eng kunnen zijn, maar de tip van de boom is een goeie 😀

    Beantwoorden
  6. Danielle Piscaer zegt:

    Wij hebben geen huisdieren en ook geen honden bij familie of kennissen. Ik merk dat als de kinderen bij vriendjes gaan spelen met honden (veel boerderijen hier) ze best op hun hoede zijn. Vooral mijn jongste klampt zich dan vast en smeekt dat ik hem op moet tillen. In de vakantie hadden we veel honden bij ons huisje. Uiteindelijk waren het zijn vriendjes :-). Maar nu met nieuwe honden toch weer bang, die zijn toch anders. Maar goed de eerste stap is gezet.

    Beantwoorden
  7. Maaike - www.travelbliss.nl zegt:

    Het is altijd lastig om over een bepaalde angst heen te komen. Gelukkig hebben mijn kinderen er nooit last van gehad dat ze angst voor honden hadden, alleen voor eenden 😉

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *