Negen tips voor het tien minuten gesprek

tien minuten gesprek

Negen tips voor het tien minuten gesprek

Twee of drie keer per jaar zijn er op school  de ruimte voor een tien minuten gesprek. Het heet ook wel tafeltjesgesprek of contactavond. Meestal is kort daarvoor het rapport uitgedeeld, of een toets gemaakt. Zodat er echt iets op tafel ligt om te bespreken. Maar wat kun je nou verwachten van zo’n kort gesprekje?

1. Zorg dat je op tijd bent. Natuurlijk kan de juf uitlopen. Maar jij zit relax te wachten en begint niet gestresst aan het gesprek.

2. Bedenk vooraf wat je wilt bespreken. Is er een rapport of toets waarover je wilt praten? Wil je praten over cijfers of over gedrag? Je hebt maar tien minuten. Dat is niet genoeg om vijf vakken, gedrag in de pauze, pestende klasgenoten en nog drie andere dingen te bespreken. Als je eigenlijk meerdere dingen wilt bespreken met de juf, plan dan een andere keer een afspraak. Meestal hoef je dan niet naar de tien minuten avond.

3. Praat vooraf met je kind over dit gesprek. Vraag of je kind ergens mee zit. Of er iets is wat jij aan de juf moet melden. Vraag wat je kind leuk of moeilijk vindt. Als je zelf al een bespreekpunt had bedacht, vraag dan ook de mening van je kind hierover. Vraag ook aan je kind wat de juf zal gaan zeggen.

Begin altijd positief!

4. Begin het gesprek met iets positiefs. Iedere juf heeft wel iets dat een compliment verdient. Dat zet alvast de toon.

5. De juf heeft vaak ook bij ieder kind iets bedacht wat ze wil bespreken. Begin het gesprek dan ook vriendelijk met: dit zijn mijn punten, wat is uw punt? Dan voorkom je dat er dingen blijven liggen.

6. Stel nou dat de juf tien minuten lang alleen maar alle narigheid over je kind opsomt. Dat is niet leuk om terug te vertellen aan je kind als je thuis komt. (Nog afgezien van wat je er zelf van vindt…) Vraag juf dan om ook iets positiefs over je kind te vertellen.

7. Als juf kritiek heeft op je kind of op je opvoeding, vraag dan concrete tips. Wat kun je zelf doen en wat moet je kind anders doen? Blijf beleefd luisteren zonder discussie en bedenk thuis pas of juf gelijk heeft. Want kritiek doet pijn en kun je het beste even laten bezinken.

8. Heb je een slecht gevoel na het gesprek? Maak dan een afspraak om een écht gesprek te hebben. Het tien minuten gesprek is geen speeddaten, je hoeft niet gelijk een klik te hebben met juf. Maar het is wel belangrijk voor je kind dat juf en jij samenwerken. Dus dan kun je beter genoeg tijd uittrekken voor een herkansing.

9. Vertel de volgende dag aan je kind wat je gehoord hebt. Begin met iets positiefs en benoem eventuele verbeterpunten heel concreet. Dus: je bent goed in biologie, zegt juf. En je moet niet wippen met je stoel.

Lees verder Mijn kind: de basisschool Wat doet eenIb-er?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *