zwanger worden

Mannen hoeven niet als monniken te gaan leven omdat ze vader willen worden

 Dat stelt  onderzoeker Allan Pacey University of Manchester en University of Cheffield in het tijdschrift Human Reproduction

 Hij en zijn team onderzochten het sperma van bijna 2.250 mannen die met hun partner een vruchtbaarheidskliniek bezochten. De mannen vulden ook een vragenlijst in over hun leefstijl.

onderzoek naar leefstijl en sperma

De onderzoekers deelden de mannen in 2 groepen in :

Bijna 950 mannen hadden een te lage concentratie beweeglijke spermacellen, bij de overige 1300 was het zaad beweeglijk genoeg.

Gedurende het onderzoek werden de volgende zaken vastgesteld:

 

De mannen met het kwalitatief minder sterke sperma hadden:

-         vaker een operatie aan de teelballen ondergaan,

-         voerden vaker fysiek werk uit

-         droegen minder vaak een boxershort.

 Er werd geen invloed vastgesteld door :

 - leefstijl

- het roken van 1 a 2 sigaretten per dag

 "Leefstijlkeuzes zijn natuurlijk van groot belang voor andere aspecten van gezondheid, maar voor de vruchtbaarheid lijken ze minder belangrijk dan gedacht", vertelt onderzoeker Andrew Povey. "De invloed van leefstijl op de beweeglijkheid van de spermacellen lijkt klein.

De Britse wetenschappers stellen dat leefstijl mogelijk geen invloed heeft op de beweeglijkheid, maar wel op andere factoren die de kwaliteit van sperma bepalen, zoals de vorm van de zaadcellen en het DNA.

Los van alle onderzoek resultaten benadrukken de onderzoekers dat gezond gedrag altijd belangrijk blijft,al heeft het niet het effect op de beweglijkheid van zaadcellen dat men verwachtte

 

Bron: Gezondheidsnet

het tijdschrift Human Reproduction

lees ook eens; 10 tips om je te helpen zwanger te worden