Met de R in de maand kan je overal weer heerlijk mosselen eten (met lekkere dikke frieten). Maar mag je als je zwanger bent nu mosselen, of mag je dat niet?
mosselen wel of niet?
Het kan best eens een beetje verwarrend werken. Aan de ene kant wordt het minstens een keer per week eten van vette vis aan geraden ( overigens niet alleen voor zwangere vrouwen) aan de andere kant zijn er veel vis soorten die op de verboden lijst staan….
Welke vis mag je nu wel en welke mag je niet eten, wanneer je in verwachting bent.
Rauwe vis mag niet
Alle rauwe vis moet je laten staan. Daar zit de listeria bacterie in. Nu hebben we het niet alleen over haring, maar ook over oesters ( oké, die eet je niet snel, maar we noemen het toch maar even), en denk om de rauwe zalm en/of tonijn die in sushi zit..
En ook gerookte zalm, kan je beter laten staan. Je mag wel een heerlijke moot zalm bakken ( ik zou zeggen, bak hem op de huid en smullen maar)
Roofvissen kan je ook beter mijden
Wat zijn roofvissen? Nou vissen als zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, tonijn en makreel. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines en zware metalen dan goed voor je ongeboren baby is .
Maar mosselen mag wel!
Mosselen kan je prima eten , het is een fijne vette vis, dus heel erg goed voor je. Oké die dikke frieten erbij zijn wat minder, maar, je kan ook overal over zeuren…
Bij mosselen moet je altijd – en niet alleen wanneer je zwanger bent, op passen dat er geen kapotte schelpen mee gaan de pan in. EN je moet zorgen dat de mosselen verhit zijn geweest boven de 70 graden
Welke schaal en schelpdieren mag je nog meer eten als je zwanger bent.
Kreeft,
garnalen, krab, mosselen, coquilles en kokkels mag je rustig eten. Zolang je ze kookt, grilt of bakt. De listeriabacterie is
daar niet tegen bestand.
Als je – net als ik – een liefhebber bent van schelpdieren, hoef je in je
zwangerschap echt niet af te zien!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!