15 weken zwanger

15 weken

15 weken zwanger, dit is de week van je zwangerschap dat je kindje kan slikken. Zijn nieren werken  nu ook en  hij zal kleine plasjes gaan doen.

Hoe groot is de baby in week 15?

Je baby is zo groot als een appeltje: ongeveer 10 centimeter

15 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de vierde maand

Je baby als je 15 weken zwanger bent 

Je kindje haalt zijn zuurstof uit jouw bloed, echt ademhalen kan niet, er zit toch water en geen lucht in de baarmoeder? Maar je kindje oefent wel!
Zijn spieren beginnen steeds beter te werken; misschien dat jij daar al wat van merkt, maar dat kan ook nog een paar weken duren. Een kind loopt nooit volgens een spoorboekje, zeggen we hier altijd.
De smaakpapillen beginnen zich nu te ontwikkelen, het duurt nog een vor die volledig gevormd zijn. In je zwangerschap, komen via de bloedtoevoer moleculen van wat jij gegeten hebt, bij je baby terecht. Je kindje proeft dus niet echt, wat jij eet.
Op het moment heeft je baby nog alle ruimte en kan lekker spartelen, een mooie manier om te leren zijn armen en benen te bewegen en om zijn spieren te trainen
Ook kan je kindje al met zijn vuist schudden. Al is dat voor een klein spruitje van 11 cm en 90 gram nog niet iets wat een dreigende indruk maakt.
Je kindje kan zijn bovenlip bewegen en slikken en zal dus ook geregeld vruchtwater inslikken.
Zijn nieren werken al, dus een plasje zal hij ook af en toe doen.
Mensen kunnen waarschijnlijk al aan je zien dat je zwanger bent. Je borsten zullen onderhand waarschijnlijk al een stuk groter zijn, omdat je melkklieren zich gaan voorbereiden op de borstvoeding. Je tepels worden door de zwangerschapshormonen donkerder van kleur.
De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe van 5 naar 6,5 liter.
Omdat je baarmoeder die aan 4 banden “los” in je buik hangt steeds zwaarder wordt, kunnen deze banden pijn gaan doen.  Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.

Hoe voel je je als je 15 weken zwanger bent?

Last van bloedend tandvlees, is een zwangerschapssymptoom waar veel vrouwen in deze periode last van hebben. De hormonale veranderingen zorgen er helaas voor dat je tandvlees wat gevoeliger wordt voor bacteriën. Vroeger zei men: elke zwangerschap kost je een tand. Gelukkig is dat niet meer zo!

Checklist: week 15 van de zwangerschap

In deze week wordt als het nodig is de vruchtwaterpunctie gedaan.

Wat is een vruchtwaterpunctie

De cellen in het vruchtwater geven zeer betrouwbare informatie over de chromosomen, waardoor er nagegaan kan worden of er sprake is van bepaalde erfelijke aandoeningen. In het vruchtwater zelf kan ook het gehalte van een specifiek eiwit (AFP) bepaald worden. Een sterk verhoogde hoeveelheid AFP wijst op een open rug of open hoofdje (een defect aan een neurale buis)

Door middel van een dunne naald door je buikwand tot in je baarmoeder wordt in 20 tot 30 seconden ongeveer 20 ml vruchtwater opgezogen (dit is 10-15% van de totale hoeveelheid). Een echobeeld toont op welke plaats dit moet gebeuren.

De prik door de buikwand geeft een kort stekend gevoel. De plek waar is geprikt, kan na de punctie pijnlijk blijven en er kan sprake zijn van een trekkend menstruatie-achtig gevoel. Je kunt je een tijdje na de ingreep heel beroerd voelen. Neem altijd iemand mee die even bij je kan blijven na afloop.

Bij een zwangerschapduur van veertien tot zestien weken zal de punctie uitgevoerd worden. Als er eerst een triple test is verricht, dan kan de punctie vaak pas in de zeventiende zwangerschapsweek plaatsvinden.

Er is een kans van 0,5% dat door de punctie zelf een miskraam volgt. Ook kan het onderzoek niet alle aangeboren aandoeningen vaststellen, een goede uitslag is dus geen garantie voor een gezond kind.

Aangezien de cellen uit het vruchtwater eerst moeten worden gekweekt voordat het chromosoomonderzoek kan plaatsvinden zal het twee tot drie weken duren voordat de uitslag bekend is.

Lees verder 16 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *