Leuk !!! 4 manieren om postief op te voeden

Positief opvoeden: wat bedoelen we daar nu precies mee?

4 voorbeelden van positief opvoeden

Een van de aller, aller belangrijkste dingen die je je kind kan meegeven is optimisme. Optimisme is de basis van positief opvoeden. En denk nu maar niet dat dat aangeboren moet zijn. De laatste research toont aan dat een optimistisch kijk op het leven eerder voortkomt uit ervaring dan uit genen. Hoewel, eerlijk is eerlijk , sommige mensen makkelijker optimistisch kunnen zijn dan anderen.

Optimistische kinderen hebben absoluut een voordeel in dit leven : ze zijn beschermd tegen depressies en laten veel doorzettingsvermogen zien, als ze met tegenslagen te maken krijgen.
Als we het hier over optimisme hebben, dan praten we over de realistische variant en niet de ¨hoofd in de wolken¨ ¨narigheid bestaat niet”-soort.
Het wezenlijke kenmerk van optimisme is dat je door hebt hoe een situatie in elkaar zit. En dat je je kan focussen op die onderdelen die het beter zullen maken. Het idee hoe je een situatie kan verbeteren, is een brandstof voor succes.

Hoe kan je optimisme stimuleren in een kind?

Nou het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je zelf het leven optimistisch bekijkt. Maar . Laten we ook realistisch blijven: opvoeden is moeilijk. Dat geldt natuurlijk ook voor positief opvoeden….  Het kan heel veel vragen van jou als ouder. En de dagelijkse struggle om het ¨ allemaal weer voor mekaar te krijgen ¨kan wel eens geen energie overlaten om optimistisch te zijn.
Daarom is het slim om eens te gaan praten met de oprichter van de Life is good Company, John Jacobs.
Het leven was een tijdlang helemaal niet zo goed voor John en zijn broer Bert. Zij verkochten zelf bedrukte t-shirts, maar geen kip wou ze hebben. Totdat ze een t-shirt uitbrachten, met een gezicht met een grote grijns en de slogan : life is good.
Dat leidde niet allen tot een succesvol bedrijf, maar ook tot het oprichten van de Life is good -company. Een maatschappij die zich ten doel stelt optimisme te verspreiden en om haar woorden kracht bij te zetten 10 %van haar inkomsten doneert aan kinderen in nood.

Positief opvoeden door optimisme te stimuleren: 4 dingen die je kan doen

Lach meer, klaag minder
John Jacobs groeide niet op in wat je noemt welstand: hij was er een van de zes en ze woonden in een klein huis. Maar de sfeer in zijn familie was heel goed
¨ er was genoeg om over te klagen, als je dat zou willen. Maar toch , als we ´s morgens wakker werden, dan hoorden we m´n moeder zingen, of lachen.

Ooit had zij het besluit genomen , zich te richten op zaken die haar of aan het lachen maakten of die interessant waren voor haar kinderen. Er was geen ruimte om te klagen als de toast zwartgeblakerd was en er was geen tijd om te zeuren dat je je sokken niet kon vinden: dan maar zonder sokken naar school…..
Je zou , zegt John mijn moeders opvoedstijl kunnen typeren als : zorg dat het circus naar voren gaat.
Kijk het leven met kinderen kan compleet chaotisch zijn, honds vermoeiend en dodelijk vervelend. Maar , als je jezelf voorneemt iedere dag minstens een keer te lachen, dan valt het zo nu en dan best mee, is het soms zelfs leuk. EN ( het meest belangrijke van alles) : je legt de basis voor een gezonde optimistische levenshouding voor je kinderen: je ontkent de realiteit niet: maar je maakt er het beste van

Zet de dag in een lijstje

Wat jong uit zijn jeugd ook meeneemt , is dat fijne gevoel hoe goed het is om ergens opgewonden over te zijn . Een kind moet eigenlijk elke dag wakker worden met het gevoel :JIPPIE !!! WEER EEN NIEUWE DAG!
Er is niet zoveel voor nodig om opgewonden te zijn : realiseer je je hoe prachtig vogels zingen in het voor jaar , zie je die schitterende kleuren in de bomen in de herfst, ruik je de geur van gebakken eieren?

Jij creëert enthousiasme voor je hele gezin en dat is geen trucje. Kinderen vinden het heerlijk om enthousiast ergens mee bezig te zijn: kijk maar hoe makkelijk ze van een kartonnen doos van de supermarkt van alles maken. Let eens op hoe ze volkomen kunnen opgaan in hun spel. Jij kunt daar een belangrijke rol in spelen door ´s morgens op te staan en te besluiten dat dit een leuke dag wordt .

Het grappig is dat dit advies uit de praktijk van John overeenkomt met het resultaat van een onderzoek, dat aantoonde dat mensen die hun dag gestrest en sjagerijnig beginnen dat de hele dag niet meer kwijt raken. Heel veel reden dus om ´s morgens op te staan en tegen je zelf te zeggen: ¨dit wordt een dag om in te lijsten¨

Verdrijf verveling

Mammaaaaa,ik verveeeel me……
We horen dat allemaal regelmatig. EN wij zouden zeggen : accepteer het niet !
John vertelde dat zijn moeder ooit tegen hem zei : de enige mensen die zich vervelen zijn heel saaie mensen !Hij zei het nooit meer.

Waarom moet je je zo wapenen tegen verveling? Nou als je er goed naar kijkt dan zie je dat verveling iets heel negatiefs in zich heeft : alles is stohommm, alles is saahaaii. Maar wat levert het je kinderen op? Een negatief gevoel aan het einde van de dag. Wat een saaie dag was dat ….
Wat te doen? Moet je dan maar elke dag met ze naar de Efteling??
Beslist niet !

Maak je kinderen duidelijk dat het hun eigen verantwoordelijkheid is ( ja ook als ze 6 jaar oud zijn ) om dingen te verzinnen, die ze leuk vinden om te doen. En nee, de tv mag niet aan en de computer ook niet. En als je wil zeuren, niet hier! Bot en onaardig en wat ben jij een slechte moeder?? Helemaal niet ! Dit is positief opvoeden ! Je zult verbaasd zijn wat je kinderen verzinnen en hoe leuk ze het vinden, om zich-zelf bezig te moeten houden

 Moedig fouten maken aan !

Als je iets nieuws uitprobeert, ja dan kan het fout gaan. Zo simpel is het.
Het is ook een van de redenen waarom , met name wat oudere kinderen, wel eens aarzelend kunnen zijn, om nieuwe dingen aan te gaan. Maar iedere ondernemer en eigenlijk ieder mens, weet dat je van niets zo veel kan leren als van je fouten. Dus als jij  ( of een van de kinderen ), aan iets nieuws begint, stel je dan op het standpunt: of je slaagt of je leert!

En dat zijn allebei positieve ervaringen. John zegt er het volgende over: Mijn zakenpartner en ik hebben zo veel fouten gemaakt, honderden! En juist daarom promoot onze zaak voor een optimistische levensstijl. Wij hebben geleerd om te blijven proberen. Om te vallen en op te staan. In de wetenschap dat de kern van leren ervaring is. Al doende leert men. Maar als jij boos wordt van tegenslag, je armen over elkaar slaat en je ¨gepakt ¨ voelt. Dan leer je niks en voel je je alleen maar rot.

John moedigt zijn eigen kinderen ook sterk aan nieuwe dingen uit te proberen. Zelfs als ze geen idee hebben of ze er goed in zullen zijn.
Als je kinderen teveel tegen mislukking wil beschermen , realiseer je dan dat je ze ook kansen ontneemt om te groeien en te leren.
Een optimistische ouder weet dat zijn kinderen juist door hun fouten zullen leren om beter te focussen, meer aandacht te geven, harder te oefenen.
En dat ze juist door hun fouten uiteindelijk zullen slagen. En dat lieve mede-moeders, noem ik positief opvoeden

DUS…
Als je optimisme als een keus ziet en niet als een conditie waarmee je geboren bent, gun je niet alleen je kind, maar ook jezelf een wereld aan kansen

Lees verder mijn kind: opvoeding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *