wat kinderen leren van spelen

leren van spelen

Weet jij wat kinderen leren van spelen? Dat is veel meer dan je denkt…

Leren van spelen: hoe gaat dat in zijn werk

Je kind gaat ontdekken hoe dingen werken en hoe je ze kan laten werken: al spelend ontdekt het principes die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, dat we er niet eens meer over nadenken. En daarom praten we wel over spelend leren.
Dat is leuk om je te realiseren. En dat leert je met andere ogen te kijken. Niet alleen met een blik van “wat is die kleine toch lief bezig” maar ook met een blik van “jeetje kijk eens, ze begint vormen te herkennen!”

Vullen en leeggieten.

Kopjes vullen: met zand, met water. Papieren of plastiek zakken vullen met appels of sinaasappels, de vormpjes voor de zandbak in een tas doen, alles er uit gooien en het er opnieuw in doen. Het zijn de eerste stappen naar meer bewust omgaan met materiaal.

Wat kan je kind hier van leren

Je dreumes wordt van deze spelletjes letterlijk handig, maar leert ook dat bij teveel water, het water uit het kopje loopt. Hoeveel blokken in de doos passen en wat er gebeurt als je een tas of doos omdraait.

Wat kinderen in deze fase nodig hebben is heel veel verschillende kleine objecten ( en dat mogen ook best grote wasknijpers zijn ) en heel veel dozen, tassen en bakken. En ouders met een heleboel geduld…

Sorteren en classificeren.

Terwijl ze speelt, leert je kind dat er overeenkomsten zijn tussen spullen en verschillen. Bv: de wasknijpers hebben allemaal dezelfde vorm,maar wel verschillende kleuren. Maar ook weer niet allemaal, want sommigen hebben dezelfde kleur.

En hier gaat je kind echt leren!

Hier maakt het peuterbrein overuren: het opmerken van overeenkomsten en verschillen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van het peuterbrein. Speelgoed met haar handen sorteren helpt om de boodschap over te brengen naar het brein. Let goed op en merk dat je peuter autootjes begint te sorteren: de grote en de kleine. Je zult haar zien aarzelen: een bal en een appel zijn allebei rond: maar horen ze nu wel of niet bij elkaar?

Lees ook: Is mijn dreumes te zwaar?

meer info Parents today

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *