je kleuter en leren lezen

lezend kind

Leren lezen: wat komt daar bij kijken? deel1

 Voor een kind kan leren lezen moet het drie andere dingen kunnen : hij moet een zin kunnen maken, hij moet de betekenis van woorden begrijpen en hij moet de woorden kunnen uitspreken. Kunnen verklanken heet dat

 Als kleuters leren lezen , zullen ze zich op die drie tereinen zich steeds verder ontwikkelen. De meeste kinderen leren eerst iets over zinsbouw en betekenis van woorden voor ze aan verklanken toekomten .

Je kleuter heeft opvallend snel door dat zinnen in een boek van links naar rechts lopen, maar wat de lettercombinatie sch voor klank vormt, dat duurt veel en veel langer. Wil je je kleuter helpen om te leren lezen? Lees dan veel voor! Veel boeken om hem heen, lekker plaatjes kijken terwijl mama voorleest: het geeft je kind een enorme ¨boost¨ als het gaat om leren lezen.

 Over zinsbouw

Een kind dat zinsbouw begrijpt, begint een gevoel voor geschreven taal te krijgen.

Het start met het begrip dat een boek een opbouw heeft. Met woorden, die zinnen vormen. Je denkt : ja hoor ! Logisch ...maar nog maar kort geleden hield je baby het boek op zijn kop en vond het net zo leuk als andersom ! Of hij at het op, of ging erop zitten.....

Je peuter begrijpt dat een boek een voor en een achterkant heeft, dat er woorden in staan , die iemand je kan voorlezen. Dat die woorden in rijen staan die van links naar rechts lopen.

 Hoe help je je kind gevoel voor zinsbouw te ontwikkelen ?

- lees boeken voor die rijmen

- als je voorleest, wijs dan bij met je vinger, dat laat een peuter/kleuter zien hoe een zin in elkaar zit

- schrijf samen met je kind. Een boodschappenbriefje, een kaartje aan oma, een email. Het maakt niet uit. Maar door te typen :

lieve oma,

 hoe gaat het?

Met mij gaat het goed

 Kusjes

Je kleinkind,

 

laat je de opbouw van een tekst ( hoe klein ook ) zien en meebeleven

woordenboek

leren lezen, wat komt daar bij kijken?deel 2

Als we het hebben over leren lezen dan is een tweede belangrijke factor: de betekenis (her) kennen van woorden.

Over de betekenis van woorden

Als we praten over betekenis geven aan woorden , bedoelen we meer dan dat een kind weet wat een woord betekent. Natuurlijk als ze net een jaar zijn zijn we heel erg trots dat onze peuter ook een poes op het plaatje aanwijst als wij poes zeggen. Maar dat vermogen vergroot zich natuurlijk. Het houdt ook in dat je kind een verhaaltje begrijpt, en dus in eigen woorden kan samenvatten. En dat hij met jou over een verhaaltje kan praten. Het betekent ook dat hij meerdere woorden kent voor hetzelfde: poes, kat, kater bijvoorbeeld.

Hoe stimuleer je je kind om zich de betekenissen van woorden eigen te maken?

 Lees veel verhaaltjes voor ( sprookjes zijn hier heel geschikt voor )

Praat met je kind over het boek, terwijl je aan het voorlezen bent

Go with the flow: als je kind zelf aan het lezen is en blijft steken op een moeilijk woord: NIET moeilijk doen. Gewoon even helpen met dat woord en heerlijk doorlezen. Het gaat dan even om de pret van het lezen en niet om de techniek !

abc met beer

leren lezen, wat komt daar bij kijken? deel 3

Klanken :

De klanken zijn eigenlijk het ¨mechanische deel¨ van het leren lezen. Het klinkt te simpel voor woorden , MAAR ; als je kind geen klanken kan onderscheiden , dan wordt het leren lezen een moeilijk proces. Misschien herinner je je nog dat jij op de basisschool moeite had te onthouden of een woord nu met een V of een F geschreven werd. En waarom was dat zo moeilijk? Juist ! Die klanken lijken zo verschrikkleijk veel ( of was het nu Feel ) op elkaar.

Als je dat snapt , snap je ook dat je kind een enorme sprong voorwaarts maakt in het leesprocces op het moment dat hij herkent welke tekentje welke klank krijgt. Dat noemen we de klank-teken koppeling.Essentieel in het leren lezen.

Wat kun je doen om je kind te helpen die klank-teken koppeling te leren?

- Rijm je suf! Klap, hap, knap, sap het eindigt allemaal op ap. Lekker doorrijmen en die klank-teken koppeling zit er lekker in ! Schrijfster deze deed het gezellig op de fiets!

- Er zijn ontzettend veel leuke alphabet boeken ( in de bibliotheek, het hoeft je geen vermogen te kosten) waarin je samen letters kan bekijken en bespreken . Persoonlijk vond ik het boek : ¨kijk dit is mijn letter ¨ fantastisch

- Schrijf de namen op van familie en vrienden, maak rijtjes van namen die met dezelfde letter beginnen

- Laat je kind jou voorlezen

- Benoem de letters niet : verklank ze . We spellen A maar we spreken het uit als de a van

appel. Je zult merken dat ze dat in groep 3 ook doen

 en tenslotte Geniet !!! , het is fantatsisch om te zien hoe je kind leert lezen!

 

lees kaartje met knijpers

leren lezen wat komt daar bij kijken? deel 4

als je kind begint met leren lezen, dan is hij hongerig naar meer. De kik dat jij van tekens klanken kan maken; dat jij snapt wat daar staat, dat jij kan LEZEN , is heel erg groot.

leesspelletje

 

 Daar kan je gebruik van maken : een leuk spel , wat je eigenlijk overal kan doen : in de auto, in de trein, in het vliegtuig, in de tent en aan de keukentafel. Het spel kost je ook niet meer dan 24 wasknijpers, nou ja een paar extra voor het verlies.

Schrijf op elke knijper een letter. Dan schrijf jij op karton , of een bierviltje, of een vouwblaadje een woord> en je kind zoekt de juiste knijpers en knijpt het woord op het papiertje. ZO simpel en heel leuk.

 

Toch even 2 waarschuwingen : kijk steeds in de klas even om een hoekje : waar zijn ze met lezen en schrijven mee bezig ? Als jij het te makkelijk maakt is dat namelijk net zo vervelend als wanneer je het te moeilijk maakt. Voor dyslextische kinderen is dit geen leuk spel.