Kinderopvang : wat kan, wat wil je en wat kost het

kinderopvang

Veel moeders vinden het, vooral in het begin, best lastig hun kind naar “een ander” te brengen.
Daarom is het heel belangrijk dat je een vorm van kinderopvang vindt, die goed bij jou en jouw gezin past.

Wat is er allemaal mogelijk als we het over kinderopvang hebben?

Grofweg gezegd zijn er twee mogelijkheden : de formele en de informele kinderopvang.
Veel gezinnen kiezen ook voor een combinatie.

De informele kinderopvang

Hiermee bedoelen we, dat zal wel duidelijk zijn: de opvang door familie en/of kennissen.
Veel grootouders worden oppas opa en oma, bijvoorbeeld. Maar je kan ook met je buurvrouw afspraken maken. Bijvoorbeeld: ik pas op op maandag en jij op dinsdag.

Voor en nadelen van informele kinderopvang

De voordelen zijn duidelijk : het gebeurt vaak voor niks  of tegen wederdienst. En je kindje blijft in de vertrouwde omgeving.
Die voordelen zijn zo groot, dat de nadelen nogal eens over het hoofd gezien worden…
Tegen je buurvrouw zeggen: ik heb liever niet dat je ze lolly’s geeft ( ik zeg maar even wat ) is een stuk lastiger dan op het kinderdagverblijf aangeven dat je niet wil dat er suiker gegeten wordt!
En opa en oma zijn, dat is toch anders dan vaste opvoeder zijn, daar zul je afspraken over moeten maken. En als je toch met afspraken bezig bent: wat doe je in geval van ziekte en vakantie?

Formele kinderopvang

Bij de formele kinderopvang kan je in principe kiezen uit : kinderdag opvang en een gastouder.
Wat je prettig vind, hangt heel erg van jezelf af. Een gastgezin is in principe een rustige plek, een gastmoeder heeft niet zoveel kindjes tegelijk. De kinderdagopvang is wat drukker. Maar veel moeders, vinden het erg fijn wanneer hun kind leert met andere kinderen om te gaan.

Voor en nadelen van de formele kinder opvang

Daarnaast kan afstand ook bepalend zijn voor je keuze. Wanneer het kinderdagverblijf aan de andere kant van de stad ligt, is de keuze voor een gastouder een paar straten verderop, waarschijnlijk snel gemaakt. Een gastouder kan zich wat betreft tijden vaak ook flexibeler opstellen dan een kinderdagverblijf.

Met name met een gastouder is het van belang  om afspraken te maken over de vakantietijd en ziekte. Vaak kan je dat via het gastouderbureau bespreken.

Wat kost kinderopvang?

De kosten voor kinderopvang kunnen behoorlijk verschillen. Pas op! Kijk niet naar de prijs maar naar voor wat je voor die prijs krijgt!
Wanneer bijvoorbeeld luiers en lunch zijn inbegrepen, dan is het logisch dat je meer moet betalen. Dat kan je er voor over hebben, omdat je geen zijn hebt met spullen te slepen. Maar als jouw kind speciale luier nodig heeft, of je wil dat je kind geen kunstmatige ( kleur) stoffen binnen krijgt, is het zonde van het geld!

Betalen in dagdelen.
Dat is ook wel, zeg maar een dingetje…Kinderdagverblijven rekenen vaak in dagdelen. Wanneer jij je kind zeg maar om 14.00 afhaalt, betaal je toch tot 16.00 uur ( ik geef maar even een voorbeeld )
Kortom : ga even zitten en reken !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *