fbpx

Kinderboekenweek 2018 : Vriendschap. Het belang van een vriendje

1 oktober 2018| door: Felice Veenman |1507 Views|8 Comments
Kinderboekenweek 2018 : Vriendschap. Het belang van een vriendje

Het thema van Kinderboekenweek is vriendschap.

Is er een mooier thema dan vriendschap, vroeg ik me af…Liefde misschien, maar liefde en vriendschap hebben natuurlijk heel veel gemeenschappelijk. Is liefde misschien de overtreffende trap van vriendschap ? Ik bedenk het zomaar ter plekke. Wat denken jullie.

Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en ik zie mijn vriendinnetje van de basisschool. Deetje. Met haar vlechtjes waar ik zo jaloers op was, want ik mocht geen lang haar van mijn moeder. ( drie keer raden wat ik als puber deed, maar dat is een ander verhaal )
Deetje en ik liepen samen naar school. Wij woonden aan de ene kant van de school, de rest van de kinderen aan de andere kant. Ze zat een klas hoger , maar dat hinderde niet. Wij waren vriendinnetjes , voor en na schooltijd en in de pauze.

Ontroostbaar was ik toen ze emigreerde naar Nieuw Zeeland…. Twee jaar liep ik in mijn eentje naar school. In de klas vond ik weinig aansluiting. Achteraf gezien niet zo gek : ik had ze jaren links laten liggen…
Maar na twee jaar ging ik naar de middelbare school en daar vond ik nieuwe vriendinnetjes.

Ik denk dat vriendschap zo wezenlijk is voor de ontwikkeling van ieder kind. Een leeftijdsgenootje, met wie je alles kan delen, met wie je samen de wereld, of op zijn minst de bullie van het schoolplein aan kan. Met wie je altijd kan spelen, omdat die – heel toevallig – precies de zelfde dingen leuk vind als jij. Vriendschap is veiligheid. Je vriendje snapt je en die zal het altijd voor je op nemen.

Als moeder  bemoeide ik me altijd zo min mogelijk met de vriendschappen van mijn kinderen. Ik bood, zal ik maar zeggen : gelegenheid. Iedereen kon mee-eten en ik kon altijd wel een kind naar huis brengen, als dat voor de andere moeder lastig was en ze toch graag samen wilden spelen. Er was altijd ruimte en vouwblaadjes en auto’s en bellenblaas, snap je me? En verder mochten ze het uitzoeken. Want vriendjes worden dat kunnen kinderen heel goed zonder hun moeder.

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

8 Comments on this topic

  • Avatar

   Lizzie

   1 oktober 2018 at 8:05 am

   Vriendschappen zijn idd super belangrijk. Het gaat idd samen met liefde. Mooi geschreven.

  • Avatar

   lodi

   1 oktober 2018 at 8:05 am

   Vriendschappen zijn zeker heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en hier laat ik ze deze ook zelf maken, maar ook weer verliezen, want vriendschappen zijn kwetsbaar. Mooi geschreven.

  • Avatar

   Jouvence

   1 oktober 2018 at 8:24 am

   Mooi geschreven en vrienden zijn inderdaad zo ontzettend belangrijk en fijn om te hebben.

  • Avatar

   Lonneke

   1 oktober 2018 at 8:30 am

   Mooi thema van de kinderboekenweek en kan mij daar helemaal in vinden. Mijn dochtertje van 5 zit nu in een leeftijd waar ze zelf vriendinnetjes en vriendjes maakt, ik geef haar daar ook net als jij de ruimte in. Vind het als moeder zijnde mooi om te zien hoe dat gaat en zich ontwikkeld.

  • Avatar

   Naomi

   1 oktober 2018 at 7:45 pm

   Super geschreven! Ik ben het helemaal met je eens, vriendjes hebben is belangrijk, maar het zelf doen is ook belangrijk. Kinderen weten het zelf vaak het beste, en volwassenen hoeven zich (meestal) niet er mee te bemoeien dat hun kind vriendjes maakt, dit gaat meestal vanzelf wel bij kinderen. 😉

  • Avatar

   Melissa Schrijft

   1 oktober 2018 at 10:28 pm

   Vriendschappen zijn e ht heel belangrijk in het leven door wat veranderingen heb ik gemerkt wie echt vriend is enwei niet

  • Avatar

   Kaat Krabbel

   2 oktober 2018 at 11:09 am

   Mooi Thema!

   Ik gun mijn zoon geweldige vriendschappen toe, hij mag niet alleen buitenspelen dus dat zorgt iets lastiger voor de contacten soms. Om dat te compenseren is nagenoeg elk kind welkom bij ons thuis ook al heb ik soms geen zin in.

   Ik kijk zelf terug op een hechte vriendschap in mijn jeugd.
   Nooit kunnen bedenken maar na 40 jaar is deze toch ineens beëindigd.
   Gelukkig kan ik wel met veel plezier terug denken aan al die jaren van vriendschap

  • Avatar

   The Lemon Kitchen

   3 oktober 2018 at 8:45 am

   Wat schrijf je toch weer leuk! Fijne stukken die makkelijk te lezen zijn en herkenbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *