fbpx

Johannesbroodpitmeel, hoe gebruik je het, wanneer en waarom?

6 juli 2019| door: Felice Veenman |536 Views|0 Comments
Johannesbroodpitmeel, hoe gebruik je het, wanneer en waarom?

Wanneer je baby spuugt, en dan bedoelen we meer dan het normale hapje terug geven, maar echt spugen, dan krijg je als moeder vaak het advies Johannesbroodpitmeel aan de voeding toe te voegen. Dat helpt in veel gevallen. Natuurlijk wil je dat graag: een spugend, huilend kindje, dat is voor iemand leuk, niet voor het kind, maar ook niet voor de moeder.
Nu kan ik me voorstellen, dat je als moeder wel even twijfelt: wat geef ik mijn baby dan, wat is dat spul met die rare naam?

johannesbroodpitmeel

Wat is Johannesbroodpitmeel?

Het Johannesbroodpitmeel, wordt veel vaker gebruikt dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Het klinkt zo bijzonder, maar het is dus een veel gebruikt voedingsmiddel.

Dit meel is afkomstig van de Johannesbroodboom, een boom die vooral groeit rond de Middellandse zee. Aan deze boom groeien peulen, die peulen worden ook wel Johannesbrood genoemd. Vandaar die rare lange naam…

Johannesbroodpitmeel is een wit bijna geelwit, poeder dat nergens naar ruikt. En dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom.

Johannesbroodpitmeel

Waarom helpt Johannesbroodpitmeel ?

Het meel wordt gebruikt om de voeding te verdikken. Het idee erachter is, dat dikkere voeding beter in de maag blijft liggen. Bovendien is dikkere voeding ook wat moeilijker te drinken, waardoor je baby niet te gulzig kan drinken. Want gulzig drinken kan ook spugen( of terug geven ) veroorzaken. De verdikkende eigenschappen van broodpitmeel worden niet beïnvloed door speeksel of de zuurgraad in de maag.

Het zal je dan ook niet verbazen dat is In zuigelingenvoeding voor baby’s met ernstige spuugklachten en/of reflux het ook verwerkt is. Net zoals in een heleboel andere voedingsmiddelen: de geur en smaakloosheid van het meel, maken het tot een geweldig bindingsmiddel, onder andere in….ijs. Zonder dat je je daar van bewust was, heb je het zelf al heel vaak gegeten. Wil je weten waar het allemaal inzit? Check dan producten op E 410.

De risico’s van Johannesbroodpitmeel.

In principe is het erg onschuldig spul, daarom mag je het al zo jong geven. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

1 Het is geen wondermiddel.
Dat veel baby’s er baat bij hebben, hoeft nog niet te zeggen dat het ook voor jouw baby werkt! Omdat de voeding minder licht verteerbaar is, kan je kindje meer last van reflux krijgen. Overleg dus altijd even met een arts.

2 Te weinig vocht.
Melk verdikt met Johannesbroodpitmeel, zorgt eerder voor een vol gevoel. Controleer dus of je kindje genoeg vocht binnen krijgt.

3 Obstipatie, darmkrampjes.
Als je kindje daar ineens last van krijgt, zou je misschien teveel meel kunnen toevoegen. Ik herhaal het nog maar een keertje: overleg met je HA.

Hoe geef je Johannesbroodpitmeel

Borstvoeding:

Wanneer je gewoon je baby aan je borst wilt blijven voeden, geef je achteraf het Johannesbroodpitmeel in een pap vorm, aangelengd met wat  afgekolfde moedermelk op een lepeltje.( kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking)
Geef een beetje voor en een beetje na de voeding

Flesvoeding:

Maak je flesvoeding zoals je gewend bent. Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Het is wel een beetje avonturieren, zeg maar en echt goed kijken wat werkt ( schrijf de hoeveelheden op, dan kan je makkelijk aanpassen!)
Het ene kind heeft 2 schepjes nodig het andere heeft aan een snufje genoeg.
Begin met weinig en bouw het op, als je nog geen resultaat ziet. En overleg met de huisarts!
En een laatste tip: zorg voor een speen met een iets groter gaatje ( het spul is dikker, weet je nog ?)

Kan je ook rijstebloem gebruiken?

Persoonlijk heb ik geweldige ervaringen met een lepeltje rijstbloem in de flesvoeding: het spugen in de vroege morgen was helemaal over. Maar…denk erom in tegenstelling tot Johannesbroodpitmeel, is rijstebloem een voedingsmiddel ( gemaakt van : je raadt het al : rijst) Je mag het pas geven als je baby 4 maanden is en toe is aan zijn eerste “hapjes”

Nog een verschil: rijstebloem wordt wel weer dun in de maag en helpt dus niet tegen reflux!

Wil je ervaringen van andere moeders lezen?

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *