fbpx

Je peuter zeurt niet, je peuter is zen…

4 september 2019| door: Felice Veenman |578 Views|8 Comments
Je peuter zeurt niet, je peuter is zen…

Is het je wel eens op gevallen hoe ZEN een peuter is? Hoe een alleen maar leeft in het NU en het moment? Een peuter is gewoon enorm goed in mindfulness

Oververmoeide  grote mensen hebben vaak baat bij een cursus mindfulness om te leren in het hier en nu te blijven.
In het hier en nu blijven betekent niet meer en niet minder dat je je bezig houdt met wat er NU om je heen gebeurt en niet met wat je nog moet doen en daarnet al hebt gedaan. En vooral niet met wat je nog zou moeten doen..

Terwijl wij moeders met moeite leren om in het Nu te blijven, niet vooruit te lopen op de zaken en niet terug te denken aan hoe het allemaal ging vandaag, doet je peuter de hele dag niets anders.
Wedden dat jij dat nog nooit hebt opgemerkt ? Sterker nog, wedden dat jij je peuter af en toe een enorme zeur vindt? En dat je je wanhopig afvraagt waarom dit kind zo vervelend is??

Een voorbeeld: “als je op je loopfiets wil,” zegt de moeder “dan moet je ook op je loopfiets, de hele weg naar oma!”  De peuter knikt en stuift weg. Na 5 minuten gebeurt wat de moeder al vreesde: de peuter zet de loopfiets aan de kant en gaat al huppelend verder. “je fiets!!!”, roept de moeder. En “wat heb ik nu gezegd !. Het is ook altijd hetzelfde met jou!”

De peuter kijkt haar niet begrijpend aan. Hij heeft toch de hele weg naar oma op de loopfiets gezeten? Het was geen andere weg: niet de weg naar school, niet de weg naar de winkels. Echt de weg naar oma. En Nu is hij klaar met fietsen, Nu gaat hij lopen, de weg naar oma.

De peuter zeurt niet, de peuter doet niet moeilijk: hij is gewoon zen…

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

8 Comments on this topic

  • Avatar

   rachel

   10 september 2019 at 10:28 am

   hihih nou hier ga ik even tegen in dan want peuters zeuren wel degelijk 😉 en dat geld ook voor wat oudere kinderen en ja ook voor volwassenen

  • Avatar

   nicole orriens

   10 september 2019 at 12:37 pm

   Ja, van kleine kinderen kun je soms veel leren inderdaad. Van huisdieren trouwens ook. Die kunnen ook enorm zen zijn.

  • Avatar

   Linda

   10 september 2019 at 2:21 pm

   Het ligt vooral aan de opvoeding, hoe leg je het uit aan de peuter?

  • Avatar

   Melissa Schrijft

   10 september 2019 at 6:54 pm

   Nou, sommige peuters zeuren echt wel. Als ik soms kinderen hoor in de supermarkt denk ik echt sst

  • Avatar

   Wanda

   11 september 2019 at 6:46 am

   Haha, ik denk inderdaad dat kleine kinderen heel anders denken, maar niet zeuren? Tja, ik merk dat toch wel anders in mijn omgeving.

  • Avatar

   Rory

   12 september 2019 at 7:32 pm

   Ik denk dat kleine kinderen veel meer onbevangen in het leven staan. Niet zoveel doordenken als wij en de consequenties gewoon nog niet goed in kunnen schatten. En het soms ook gewoon niet begrijpen. Waarom moet hij doorlopen? Want wat is op tijd komen. Wat is überhaupt tijd? En ga zo maar door. Ik denk dat frustraties van een klein kind vaak als zeuren wordt gezien en ervaren.

  • Avatar

   Charlotte Dona

   13 september 2019 at 8:39 am

   Dit artikel is tegendraads met de mening van veel anderen. Ja, peuters zeuren wel degelijk!

  • Avatar

   Gea

   15 september 2019 at 4:29 pm

   Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee aangezien ons zoon 6 maand is. Maar hoor wel redelijk wat verhalen hoe het kan gaan soms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *