De ontwikkeling van je peuter van 24 maanden

 ontwikkeling peuter 24 maanden: hart op de tong en emoties benoemen, leren om zinnen te maken

Emotionele ontwikkeling: emoties van je peuter

Een peuter van deze leeftijd draagt het hart op de tong en in zijn stem,  vuisten en stampende voeten en krokodillentranen. Je hoeft maar weinig te raden naar de gevoelens van een 2 jaar oud mensenkind. Het uiten van emoties is gezond, ook als het geen positieve emoties zijn. Maar voel je niet geroepen elke traan onmiddellijk te drogen! Laat je kind gerust weten dat het helemaal normaal is, dat je soms even niet gelukkig bent. Dat is gewoon een deel van het leven van alledag. Altijd troosten, alles voor je kindje in orde maken, geeft je peuter een heel verkeerde boodschap. Namelijk dat het fout is om soms verdrietig of boos te zijn. Altijd alle problemen van je peuter willen oplossen, ontneemt je peuter ook de kans om zelf zijn problemen op te lossen.

peuter 24 maanden

Wat kun je wel doen?

Je kunt je peuter leren z’n emoties te benoemen: “ben je zo boos omdat we vandaag geen eendjes gaan voeren?” Wat je ook kan doen is je kind vertellen dat jij dezelfde emotie hebt. “Je bent verdrietig omdat oma weggaat hè, mama vind het ook heel jammer.” Als je kind schreeuwt of slaat omdat het boos is, laat het dan andere manieren zien om zijn boosheid te uiten. Een kussen mag je wel slaan, met je voeten stampen ook.

Taalontwikkeling peuter

Praten met je kindje is in dit stadium van zijn ontwikkeling één van de beste dingen die je voor hem kan doen. Onderzoek toont aan dat kinderen met moeders die veel met ze praten een veel grotere vocabulaire hebben dan kinderen met moeders die dit weinig doen. En vaders spelen hier een grote rol, kinderen met vaders die veel met ze kletsen, hebben een nog veel grotere woordenschat! Dat komt omdat – zegt het onderzoek – moeders veel lieve kozende, zachte woorden gebruiken, die vaak betrekking hebben op het wereldje van de peuter, terwijl vaders eerder zullen praten over andere zaken. Een kind van 24 maanden heeft een woorden schat van 50-75 woorden en begint nu aan een nieuwe uitdaging: van die woorden zinnen maken!! Dit is de fase van 2 woordzinnen: wil melk, ikke slapen.

Waarschuwing: als je kind niet veel meer dan 20 woorden gebruikt, kun je een gehoortest overwegen.
Help je kind met zinnen maken door:

  • De korte zinnetjes te herhalen als hele zin. “Wil melk” wordt dan “Moet mamma even melk in je beker doen?” Verbeter de grammatica niet. Peuters leren van nadoen. Zeg het gewoon zelf nog een keer goed.
  • “Dwing”ze niet de zin wel goed te zeggen, heb geduld!
  • Lees veel samen boekjes en bespreek wat je op de plaatjes ziet.

peuter 24 maanden

Je leven als ouder

Als je je opmaakt voor die beroemde: peuterpuberteit, ontspan!! Het is het tweede jaar van zijn leven, (het eerste heb je al gehad en dat is je ook gelukt!) en wat ontwikkeling van je kind betreft, is het een geweldig jaar! Je kind kan nu goed lopen en begint al zelf te spelen. Het kan al heel goed duidelijk maken wat het wil. En begrijpt meer dan het kan zeggen. En die tomeloze nieuwsgierigheid wordt – op zijn minst een beetje – in evenwicht gebracht doordat hij regels begint te begrijpen. Tweejarigen testen de grenzen van hun ouders. En zijn het regelmatig met hun ouders oneens, maar ze ontwikkelen ook de wens om hun ouders een plezier te doen. Ze willen erg graag lief zijn, ze willen je graag je helpen!

Wat kun je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 24 maanden?

De ontwikkeling van je peuter van 24 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 24 maanden

Bewustwording: je peuter leert de wereld om zich heen beter begrijpen

Een dreumes is zich alleen bewust van wat direct voor z’n neus staat. Maar tegen de tijd dat kinderen 2 worden, worden ze zich bewust van de wereld om heb heen en dit begrip wordt in de loop van het komend half jaar steeds groter. Nee, we hebben het niet over het heelal, maar over de gewone wereld om je peuter heen. Begrippen als Hier, Daar, Binnen, Buiten, Ver weg, Dicht bij, In de lucht, Onder het bed. Je kunt het zelf merken, in de woorden die je al kunt gebruiken, maar ook door hem dingen te vragen als: “breng me de bal eens die daar in de hoek ligt?”

mindfulnes

Je kunt je peuter helpen door:

  • Over mensen te praten die niet direct in de kamer zijn: Oma is niet hier, nee die is in…pappa is naar zijn werk, etc.
  • Geef hem eenvoudige instructies: “leg dat eens voor mamma OP het bed”
  • Stel vragen waarbij je kind plekken moet benoemen: waar wonen vogels, waar vliegen vliegtuigen, waar is de deur?

Je leven als ouder

Je kindje zal nu geen ochtend slaapje meer doen. Daardoor wordt het middagdutje belangrijker. Probeer een duidelijke routine aan te houden, die ervoor zorgt dat je kind ’s middags kan slapen. Bedenk wel dat slaapjes in de buggy, niet hetzelfde zijn als een slaapje in bed! En als je in deze fase het gevoel hebt, dat je helemaal gek wordt van alle speeltjes die je peuter weet te verzamelen, die weer in allerlei onderdelen uit elkaar vallen, haal diep adem. Je bent de enige niet!! Tip: organiseer aparte dozen (luierdozen zijn er heel handig voor) en bewaar daar speelgoed soort bij soort. Geef je peuter steeds 2 dozen en zet de rest weg. Zo blijft het speelgoed boeiend, en jij wordt niet stapelgek.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 25

lees ook: kenmerken van peuters

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *