fbpx

Je baby en de koorstlip

6 augustus 2014| door: Felice Veenman |1379 Views|0 Comments
Je baby en de koorstlip

Wat is een koorstlip en waarom is het gevaarlijk voor je baby?

Het dure woord voor koorstlip is Herpes simplex virus 1. Leer het uit je hoof en gebruik het, het klinkt gewoon lekker duur en eer geleerd.

Iedereen heeft wel eens een koorstlip gehad: het begint met typisch met plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.

Een koorstlip is betrouwbaar: heb je er eenmaal een gehad, dan kan je er zeker van zijn dat het terug komt.

Wat veroorzaakt een koortslip?

Zoals de Latijnse naam al aangeeft: het herpes simplex virus,een eenvoudig maar wel heel besmettelijk virus. Verwar het niet met z’n broertje Herpes simplex virus 2, die doet zijn werk vooral op de geslachtsdelen.

Is een koortslip gevaarlijk?

Niet echt, het is vervelend, het brand en het jeukt en vaak ziet het er niet uit, maar gevaarlijk is het niet BEHALVE voor baby’s.

Voor baby’s kan een koortslip heel gevaarlijk zijnen soms zelfs ( we willen je niet bang maken ) dodelijk. Wanneer je een koortslip hebt dan kan je best met een baby knuffelen, maar beslist niet zoenen! Moeders met een koortslip kunnen ook rustig borstvoeding geven, maar opnieuw: niet zoenen. De herpes wordt nu eenmaal overgebracht door huid op huid contact.

Omdat, zoals gezegd, het het herpes simplex virus een hardnekkig virus is, moeten mensen die het vaak hebben, ook voorzichtig zijn in hun contacten met een baby op het moment dat ze geen zichtbare koortslip hebben.Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat niet alleen tijdens een koortslip-periode, maar ook in de tijd vòòr een koortslip ontstaat en zichtbaar is al besmettelijk virus kan worden geproduceerd in de huid.

In alle gevallen van twijfel, moet je kontakt met je huisarts opnemen.

lees ook: babykwaaltjes

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *