fbpx

Hoe kindveilig, is kindveilig?

8 oktober 2018| door: Felice Veenman |2631 Views|8 Comments
Hoe kindveilig, is kindveilig?

Laatst zei een moeder tegen me: Ik heb nooit zo gedaan aan dat kindveilig. “Ze moeten gewoon leren dat iets niet mag.  Punt “

Is dat een kindveilig standpunt?

Persoonlijk zou ik zeggen : Ja zeer zeker en nee, zeer zeker niet…

Waarom geen kindveilige maatregelen heel veilig  kunnen zijn.

Het grootste bezwaar dat ik heb tegen veiligheidsmaatregelen, is dat ze voor een scheinveiligheid kunnen zorgen.
Daar bedoel ik mee: jij rekent erop dat er niks mis kan gaan en…let niet meer op.

Ik zal een voorbeeld geven: toen onze zoon 1 jaar oud was en begon te kruipen, woonden we in een huis met een stijle trap. Ik had dus nooit een traphekje. Ik was veel te bang dat op een dag iemand dat traphekj niet secuur zou sluiten…Met een eigenwijze kleuterdochter van vijf, was dat toch niet zo’n gekke gedachte?
Ik gaf er de voorkeur aan, wanneer ik met zoonlief boven was ervoor te zorgen dat hij in zijn kamer bleef..

Tot afgrijzen van mijn schoonmoeder, had ik geen hek om het platte dak waar ik de was ophing. Ik vond het veiliger er voor te zorgen dat zoonlief never nooit op het platte dak kwam, dan te vertrouwen op een hek.Een hek dat best eens op een dag een gat kon vertonen of zo…

Kortom : wanneer je zeker weet dat je je kind absoluut onder ogen houdt, kan het prima om geen kindveilig huis te creeeren. Maar dat kan niet altijd.

Wanneer geen kindveilige maatregelen heel onveilig zijn.

Als moeder heb je vaak de neiging te onderschatten hoe goed een kind de betekenis van nee begrijpt. En niet alleen begrijpt, maar ook onthoudt. En zelfs onthoudt als jij er niet bij bent, want geloof me, dat is echt nog enige mijlpalen verder.

Dus : een dreumes en een peuter snappen echt niet altijd de reikwijdte van een nee. Dat doen ze niet express, dat is onderdeel van hun ontwikkeling. Net zoals het onderdeel van hun ontwikkeling is, om alles te onderzoeken met hun handen en hun ….mond. Juist ja mond.

Nu snap je waarom ik het niet kindveilig maken van schoonmaakmiddelen heel gevaarlijk vind.
Dat betekent niet dat ik het in kastjes met haakjes wegzette. Ik haat die haakjes. En ze hebben hetzelfde gevaar van het traphekje inzich. Op een dag vergeet iemand het haakje er goed op te doen.

Ik zette het gewoon hoog weg. Heel hoog. En ver weg van het kastje met de hagelslag en pindakaas..

Hoe maak jij je huis kindveilig?

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

8 Comments on this topic

  • Avatar

   Stefaan De Winter

   8 oktober 2018 at 1:44 pm

   Ik heb ook kleine neefjes en nichtjes die soms langs komen. Hierdoor alle producten staan op een plank hoog in de garage. Zelf moet ik al een trapje nemen om ze te nemen maar dat zorgt ervoor dat er nooit per ongeluk een ongelukje kan gebeuren!

  • Avatar

   Deborah

   8 oktober 2018 at 2:30 pm

   Op dezelfde manier als jij hier omschreef. Echter, toen we nog in de flat woorden wel speciale haken op de ramen. Er zaten nl ook geen dievenklauwen ed op. Waardoor de kans bestond dat zoonlief uit het raam kon kukelen.

  • Avatar

   Melissa Schrijft

   8 oktober 2018 at 2:33 pm

   Hier staat gelukkig ook alles hoog weg in een voorraadkast waar ze nooit bij komen. Ik kom al met moeite bij.

  • Avatar

   Wanda

   8 oktober 2018 at 4:07 pm

   Wij hebben geen kinderen maar toen mijn neefjes nog klein waren, zorgde ik er altijd wel voor dat schoonmaakmiddelen niet op grijphoogte stonden.

  • Avatar

   Beauty Treasures

   8 oktober 2018 at 10:06 pm

   Ik heb een dochter van 15 maanden en ik vind het heel lastig van tot waar ga je. Je kan alles beveiligen en opruimen etc. Dus ik begrijp wat je zegt.

  • Avatar

   Amina

   9 oktober 2018 at 11:42 am

   Wat een goed artikel! Ik vind het ook zo leuk hoe je beschrijft dat een kind een nee niet altijd begrijpt of kan onthouden. Is zo waar! Stoer dat je geen omheining om je platte dak had…ik heb hoogtevrees dus dat zou ik ook tricky vindej, hahaha!

  • Avatar

   Ingrid Poisson

   10 oktober 2018 at 10:44 am

   Toen mijn kinderen klein waren (jaren ’90) had ik niets van kinderveiligheid en er zijn nooit ongelukjes geweest. Bij mijn pluskleinkinderen heb ik blijkbaar wel ogen te kort en heb ik toch maar een veiligheidshekje voor de trap en de slaapkamerdeur boven geplaatst.

  • Avatar

   Frederique

   12 oktober 2018 at 9:10 pm

   Ik heb met mijn eerste zo’n ‘veiligheidspakket’ gekocht, daar zat van alles in – van die kapjes om voor contactdozen te houden tot een soort van slotjes voor kasten en weet ik het allemaal. Maar met kind 2 en 3 heb ik het achterwege gelaten. Natuurlijk haalde ik gevaarlijke dingen weg (schoonmaakmiddelen vind ik bijvoorbeeld heel eng in een kastje dat makkelijk opengaat) maar niet meer zo krampachtig als bij mijn dochter. Wel veel en altijd opletten met kleine kids en daar blijf ik bij – al heb ik 100 kids 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *