Hoe bak je een glutenvrijbrood ?

glutenvrij brood

Glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Ik zet het recept hieronder met de producten die ik gebruik.
Wees vrij om te experimenteren, ik heb dat voorlopig genoeg gedaan!

Recept glutenvrij (lactosevrij) brood uit de BBM:

  • 260cc koud!!! water in bakblik
  • zout erbij naar smaak. Ik hou niet van zout brood dus ik pak ongeveer 3 gram zout
  • 45 gram margarine in klontjes in het water (Biohalvarine van Fertilla, power of nature, is ongehard, plantaardig, lactosevrij)
  • bakblik in de bakmachine zetten
  • In beslagkom: 50 gram donker Teffmeel (heel gezond!) en 300 gram (Lactosevrije) Quinoa glutenvrije broodmix, verkrijgbaar in zakken van 1 kg of 5 kg
  • Alles goed door elkaar mengen in de kom. Je kunt er nu al zaden/pitten of rozijnen doorheen mengen maar dit kan ook tijdens het eerste piepsignaal
  • het meel “strooi” je met een eetlepel over het water zodat alles bedekt is (er mag geen water doorheen komen!)
  • in een hoekje doe je 3 gram gist bovenop het meel (Bruggeman instant gist). Als je met een maatschepje werkt is dat 3 x 1/4 teaspoon (1.25ml). Let er wel op dat niet al die maatschepjes even groot zijn!
  • In een ander hoekje een flinke eetlepel Fibrex voedingsvezels -Instellen: programma 1 staat meestal voorgeprogrammeerd dus daar hoef je niets aan te veranderen. Ik zet de machine wel op de donkerste stand. Dat is misschien bij andere bakmachines niet nodig.
  • Let op ! De truc bij het bakken van een glutenvrij brood

  • Aanzetten: de Tefalmachine kneedt een aantal keer. Na de eerste keer kneden is het nodig met een spatel al het meel van de zijkant van het blik te halen en het meel goed te mengen. Deze machine kan het dus niet alleen! Glutenvrij meel is zwaar meel en heeft vaak extra hulp nodig. Ik kan de BBM dus niet de avond tevoren instellen zodat ik ’s morgens een vers brood heb.
  • Als het programma klaar is (duurt ongeveer 3 uur), haal je met een ovenhandschoen het blik er uit en ik kieper het brood eruit boven een houten onderzetter met gaatjes erin. Dan pak ik het brood in een schone theedoek in zodat het brood kan afkoelen en niet uitdroogt.
  • Na ongeveer een uur haal je de kneedhaak uit het brood (blijft er meestal in zitten) en kun je het brood snijden. De sneetjes verpak ik in boterhamzakjes en bewaar ik in de diepvries omdat glutenvrij brood heel snel oud wordt.
  • Het brood doe ik toch altijd nog in de broodrooster omdat ik dat het lekkerst vind.

Ik hoop dat het je lukt zonder de frustraties die ik al heb ondervonden! Succes!!!

Ingrid.

Lees meer van Ingrid: docente babygebaren

glutenvrij brood

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *