Heeft je kind waterpokken?

waterpokken

Bijna elk kind krijgt wel waterpokken. Meer dan 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad. (bron RIVM)

Wat is Waterpokken

* Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente.
*Waterpokken worden veroorzaakt door het zoster-varicella-virus, dat tot de familie van de herpesvirussen behoort.
*Wie de ziekte heeft gehad, is levenslang immuun. Maar het virus blijft in de zenuwcellen van het lichaam latent aanwezig en kan op een later tijdstip weer actief worden en gordelroos of zona (herpes zoster)veroorzaken.
* pas op: ook nadat je kind waterpokken heeft gehad kan het nogmaals waterpokken krijgen, de ziekte verloopt dan veel milder

Hoe weet je of je kind waterpokken heeft

waterpokken herken je niet altijd een twee drie, sommige verschijnselen lijken een beetje op verkoudheid. Het duurt even voor de vlekjes en blaasjes te voorschijn komen.
eerst wordt je ind verkouden. j ekindje kan ook koorstig en/of hangerig zijn.
Dan ga je vlekjes en blaasjes zien, die kunnen echt overal zitten, ook bij de mond, in de haren of op de oogleden. Dat ziet er echt heel zielig uit.
Het begint ook enorm te jeuken, Een oud huismiddeltje tegen de jeuk is baden in een badje met zemelen.
Uiteindelijk drogen de blaasjes op tot korstjes

Besmettelijkheid van waterpokken.

  • Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte.
  • Ze worden overgedragen door de minuscule druppeltjes die in de lucht worden verspreid als iemand niest of hoest.
  • Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.
  • Daarna duurt het twee tot drie weken voordat de vlekjes ontstaan.
  • De ziekte is heel besmettelijk, vanaf één dag voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd.
  • Dit duurt ongeveer tien dagen. Omdat de waterpokken en gordelroos door hetzelfde virus worden veroorzaakt, kun je als volwassene met gordelroos je kind besmetten met de waterpokken en andersom.

Symptomen van waterpokken

De eerste verschijnselen doen zich gewoonlijk twee tot drie weken na de besmetting voor. Bij een kind zijn de verschijnselen meestal vrij licht: – huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en de hoofdhuid. De plekjes ontwikkelen zich tot duidelijk zichtbare blaasjes, die vervolgens uitdrogen en korstjes vormen.

Gedurende de eerste dagen komt de huidslag in drie tot vier ‘golven’ op. De blaasjes kunnen erg jeuken, maar als het kind ze niet openkrabt, vallen de korstjes later af zonder littekens achter te laten- koorts, – hoofdpijn.

Behandeling van waterpokken

Kinderen genezen meestal na een paar dagen zonder enige nawerking. Volwassen lopen het meeste risico op complicaties (zoals longontsteking en, in een heel enkel geval, ontsteking van het zenuwstelsel) en kunnen ook ernstige klachten hebben, zoals zware hoofdpijn, koorts, hevige pijn in de rug of over het hele lichaam.
Ook bij personen met een verminderde afweer – bv. kinderen die behandeld worden tegen kanker – kan de ziekte ernstiger zijn.

Omdat de ziekte veroorzaakt wordt door een virus hebben antibiotica geen zin. Bij gezonde kinderen is het voldoende om de jeuk te bestrijden. Dat is belangrijk om te voorkomen dat kinderen de blaasjes openkrabben en zo littekens veroorzaken. Houd de nagels schoon en kort en zorg dat je kind zich niet krabt. (makkelijker gezegd dan gedaan… Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan.
Je kind mag gewoon in bad of onder de douche. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten. Eventueel kan een koortswerend middelworden gegeven.
Bij volwassenen met waterpokken kan een antivirale therapie worden gegeven.
Waterpokken zijn vooral gevaarlijk voor pasgeboren babies wanneer hun moeder in de periode rond de bevalling de ziekte zou krijgen. De baby kan dan levensgevaarlijk ziek worden. Een directe ziekenhuisopname en een dringende behandeling zijn dan aangewezen.
(varicella) www.vaccineinformation.org

Lees verder over kinderziekten: alles over rode hond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *