Veiligheid voorop: het kinderzitje

kinderzitje

het kinderzitje, zorg dat het veilig is.

Wat is er fijner dan op een vrije zondag op stap te gaan met de familie? Samen een picknickmand inpakken en vervolgens de auto in om naar een mooie plek te rijden. Natuurlijk rij je extra voorzichtig met kinderen aan boord, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor het vervoeren van kinderen met de auto. Zo ben je er zeker van dat de kleintjes goed beschermd zijn, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.

Het kinderzitje

Een kinderzitje is verplicht voor kinderen kleiner dan 1.35 m. Als je een kinderzitje gaat kopen, is het van belang dat het zitje een Europees keurmerk heeft. Het keurmerk ECE 44/03 óf 44/04 moet op het label te zien zijn. Dit keurmerk geeft aan dat het zitje veilig in je auto is te gebruiken. Let hier extra op bij het kopen van een tweedehands zitje!

Let bij het kopen van een zitje goed op hoe deze in de auto gemonteerd moet worden. Als het zitje met een driepuntsgordel kan worden vastgezet past deze in principe in elke auto. Zitjes met een zogeheten ISOFIX systeem passen alleen in nieuwere auto’s. Deze zitjes komen iets beter uit de test, maar zijn ook iets duurder. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en een nieuwere auto aanschaffen? Laat dan de waarde van je auto bepalen zodat je weet waar je aan toe bent.

Mocht je bij een ongeluk betrokken raken, dan is het van belang om het kinderzitje te vervangen. Door het opvangen van de klap kan het zitje beschadigd zijn

De rijrichting

Tegenwoordig is het verplicht om het kinderzitje van kinderen tot en met vijftien maanden tegen de rijrichting in te plaatsen, zodat het kind naar achteren kijkt. De consumentenbond raadt zelfs aan om dit te doen tot het moment dat de kinderen vier jaar oud zijn, omdat kinderen een relatief zwaar en groot hoofd hebben in vergelijking met de rest van het lichaam. Als het kind vooruit kijkt tijdens een botsing wordt de nek zwaar belast en dit kan tot nekschade of soms zelfs dodelijk letsel leiden. Ook de gordel kan schade aan de organen veroorzaken als een kind hier bij een voorwaartse botsing tegenaan wordt gedrukt. Als je je kind tegen de rijrichting in in het zitje zet, wordt de klap opgevangen door het zitje

Veilig rijden

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je altijd uitgerust op stap gaat en je netjes aan de verkeersregels houdt. Dan hoeft het kinderzitje alleen te dienen als een comfortabele zitplaats voor je kind.

Lees ook: Lekker warm de winter in

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *