Uv-shirtjes voor je kind: overdreven of werken ze echt?

Het wordt steeds gewoner: kinderen in Uv-werende kleding. Experts vinden het een goede ontwikkeling: verbranden in de zon is gevaarlijk. Maar helpt uv-werende kleding ook echt, kan je niet net zo goed flink smeren?

De cijfers van de KWF liegen er niet om: Ruim een kwart van de kinderen tussen de vier en twaalf jaar is in 2019 verbrand door de zon. Vergeet niet dat de kinderhuid veel gevoeliger voor verbranden is dan de grote mensenhuid, want de huid van kinderen is dunner en heeft minder pigment.

Waarom het zo belangrijk is dat kinderen niet verbranden:
Wanneer een huid 5 keer door de zon verbrand is, verdubbelt de kans op een melanoom op latere leeftijd. Met schrik denk ik aan een moeder die ik kende die haar kinderen nooit insmeerde, want dan werden ze eerder bruin.

Op dit moment krijgt een op de vijf mensen huidkanker, in 2021 waren er 80.000 gevallen van huidkanker in Nederland. Dit trieste cijfer zal waarschijnlijk nog naar 4 stijgen… Als je er vroeg bij bent, is huid kanker heel goed te behandelen.

Beschermende Uv-kleding

Onthou dat hoe lichter en dunner een kledingstuk is, hoe minder het  beschermt.
Het gevaar van insmeren met zonnebrandcrème is dat  je het vaak niet goed uitsmeert of niet alle plekjes bereikt. En kinderen duiken in het water, zweten en zo raken ze een deel van de zonnebrandcrème kwijt

De Uv-shirts, beschermen veel beter dan insmeren, maar natuurlijk alleen dat gedeelte waar het shirt zit…Voor de rest moet je blijven smeren.

Een droog wit T-shirt biedt slechts bescherming van SPF 15. Als kleding nat wordt, houdt het minder straling tegen. Gegevens KWF

KWF is een voorstander van het gebruik van Uv-werende kleding, maar raadt ook dringen af om tussen 12.00 en 15.00 in de zon te gaan zitten..

Lees meer op NU.nl

En lees ook: De hele dag babyfoto’s van de creche

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *