Ontzwangeren

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #18984
  LiekeZ
  Bijdrager

  Ergens had ik gehoopt dat het zo´n Viva-vrouwenterm was, met zo’n vage, nietszeggende omschrijving. Maar het lijkt erop dat het echt bestaat (Als ik het zelf ervaar is het geen Viva-vrouwenaanstelleritis, da’s zo’n beetje mijn maatstaf): ontzwangeren.

  Wel is het een stom woord dat lijkt op een andere hype-term, van zo’n 5 jaar geleden: onthaasten. Maar die gelijkenis is enkel taalkundig want in de praktijk is het één veel leuker dan het ander. Van ontzwangeren raak je namelijk eerder gestrest dan lekker uitgerust en genieten van het hier en nu wordt knap lastig met al die pijntjes. Nou nou Lieke, zo erg is het toch niet? Nee, erg is het ook niet, maar strontvervelend wel! Haaruitval, duizelingen oververmoeidheid, rugpijn, uitslag, irritaties, stemmingswisselingen en meer van dat. Prima mee te leven, niet van invloed op mijn levensgeluk, maar wel verwarrend en onaangenaam. Zeker als ik aan veel ergere ziektes denk dan een beetje ontzwangeren. Bovendien leek mijn huisarts in eerste instantie ook niet helemaal gerust en liet me bloed prikken. Schildklierproblemen zouden namelijk ook niet ongewoon zijn na een zwangerschap! O??!!

  Je zou bijna denken dat het menselijk lichaam helemaal niet geschikt is voor voortplanting en je vraagt je af hoe het ons dan, met al die gebreken, toch gelukt is de aarde in zulke grote getalen te bevolken. Wel begrijp ik nu, net als alle Viva-vrouwen, dat het maar goed is dat de vrouw dit allemaal moet doorstaan, want mannen hadden dit nooit gered!

  PS. Met m’n bloed is niks aan de hand en inmiddels zijn de meeste kwaaltjes over.

  #277875
  Felice
  Sleutelbeheerder

  als ik dit zo lees heb ik veel mazzel gehad. Zwangerschap vond ik helemaal niet leuk,vandaar mijn strijdkreet : geef mij de ooievaar maar !

  Maar ik merk nu dat het ontzwangeren langs mij heen is gegaan.

  #277888
  Chantal
  Moderator

  Oooh zo herkenbaar!

  9 maanden op en 9 maanden af zoals ze zeggen.. Nou mijn 9 maanden zijn voorbij maar ik ben nog steeds niet klaar :hmmz:

  Maar je krijgt er toch zoveel moois voor terug!

  #277902
  Klaver
  Bijdrager

  Heel herkenbaar, ik zit nog helemaal in het ontzwangeren……maar idd, je krijgt er zoveel mooit voor terug :wub:

  #278304
  Idooo
  Lid

  Wel begrijp ik nu, net als alle Viva-vrouwen, dat het maar goed is dat de vrouw dit allemaal moet doorstaan, want mannen hadden dit nooit gered!

  Tja, daar lees je dan als man dat je dit nooit had gered…… Waarom niet? Omdat wij volgens de statistieken minder tegen pijn kunnen? Of omdat wij dan 9 maanden en daarna tijdens de borstvoeding niet lekker een biertje kunnen drinken? Of omdat het in een feministisch blad als de Viva staat?

  Het is een mooi fenomeen om zwanger te zijn en ik als man heb daar erg van genoten bij onze eerste en geniet nu bij onze tweede. Ik denk dat ik mijzelf bij de schare zorgzame mannen mag aansluiten. Natuurlijk ook buiten, maar zeker tijdens de zwangerschap neem ik deze taak serieus. En dan heb ik het niet over een kopje thee zetten en de deur ophouden, maar ook over het luisteren naar eventuele kwaaltjes, onhebbelijkheden en de derde keer eenzelfde verhaal omdat vergeten was dat het al verteld was.

  Dan komt na de bevalling het fenomeen ontzwangeren. Ik vind het maar een moderne term om nog even lekker, met een geldig excuus, te kunnen zeuren en klagen over zaken die buiten de zwangerschap om gezien en afgedaan worden als kwaaltjes.

  Of mag ik als man de genoemde kwaaltjes ook zwangerschapskwaaltjes noemen? Want we zijn toch ook samen zwanger? ;)

  #278306
  LiekeZ
  Bijdrager

  Zo, dat is een felle reactie op een humoristische blog met een knipoog….

  #278308
  Idooo
  Lid

  Voel me zeker niet op mijn eehhhh… tenen getrapt hoor, staat niet voor niks een ;) achter. Maar af en toe de mannelijke kant belichten kan toch geen kwaad?

  #278352
  Pallas
  Bijdrager

  ik denk ook zeker wel dat beide partijen een punt hebben. Hormonen doen wat met een lijf, en dat zal niet pats-boem na de bevalling over zijn. Maar met een normale cyclus zijn de hormonen binnen een maand weer “weg”, zal het ontzwangeren dan niet maximaal 1 maand mogen duren?

  Ik heb makkelijk praten hoor, ik ben geen ervaringsdeskundige!

  Idooo: je bent samen in verwachting. De vrouw is zwanger ;-)

  #278529
  LiekeZ
  Bijdrager

  Zoals uit dit stuk is op te maken, lees ik geen Viva. Waarschijnlijk om dezelfde reden als Idooo.

  Wel vertoon ik hypochondrische trekjes en ga ik vaak onder het motto van ‘het zekere voor het onzekere’ naar de huisarts. Mijn cyclus begon niet na een maand, maar pas na 3 maanden toen ik weer met anticonceptie begon. Omdat ik een scheur in mijn kringspier had heb ik tot 2 weken geleden niet zonder hevige pijnscheuten naar het toilet gekund om vervolgens de rest van de dag niet meer te kunnen zitten of lopen van de pijn. Ik ben zelfs bij een chirurg geweest om te kijken of het gehecht moest worden. In december kreeg ik ineens hevige pijn in m’n rug; ik kon niet lekker meer zitten, kon m’n baby niet meer dragen en moest voorzichtig omdraaien in bed. Ongeveer tegelijkertijd had ik flinke plukken haar in m’n handen als ik onder de douche stond, was ik om 4 uur ’s middags helemaal bekaf en had ik een aantal keer per dag zonder aanwijsbare reden het gevoel dat ik onderuit ging. Een vlaag die wel meteen weer weg was trouwens. Daarnaast hoefde ik maar m’n hand tegen de muur te stoten of ik was een kwartier lang niet te hebben voor m’n omgeving. Al deze dingen tegelijk maakten mij erg onzeker. Na ongeveer 4 weken namen de klachten langzaamaan af. De rugpijn heb ik nog steeds, maar veeeeel minder, de plukken haar zijn gereduceerd tot drie à vier haren, de duizelingen zijn helemaal weg en de stemmingswisselingen ook. Nogmaals, ik heb m’n dagelijks leven gewoon kunnen leven, zonder problemen. En alle klachten zijn op zichzelf staande kwaaltjes die zich bij mij allemaal tegelijk manifesteerden, waardoor het wat heftiger was dan bij bijvoorbeeld mijn schoonzus die aangaf dat zij ook al die klachten had, maar dan verspreid over een aantal maanden en niet zo heftig.

  Mijn man die, als ik het zo lees, sterke gelijkenissen toont met Idooo, heeft me erg gesteund en geholpen. Ook hij heeft zijn ’taak’ erg serieus genomen en alle minder leuke dingen voor lief genomen.

  De laatste zin van het stukje is een verwijzing met een knipoog naar een cliché dat onder (pas) bevallen vrouwen maar al te graag wordt doorgespeeld. Een cliché dat ook onder niet zwangere vrouwen graag wordt aangehaald: dat als mannen ziek zijn ze steunend en kreunend in bed liggen zielig te wezen en vrouwen gewoon de pijn onderdrukkend het huishouden draaiende houden. Ik geloof niet dat er statistieken zijn die dit kunnen aantonen, maar toch is het al jaren één van de speerpunten in de vriendschappelijke, eeuwig durende strijd tussen mannen en vrouwen. Deze strijd leidt al jaren tot slechte spelshows op televisie, speciale vrouwendagen in casino’s, sauna’s en bioscopen en boeken als ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’. Mijn tante reageerde op deze laatste zin met: als mannen het moesten doen zou het bij elk stel bij één kind blijven. Misschien is dat beter verwoord…

  #278550
  Idooo
  Lid

  Natuurlijk wil ik als man in het algemeen en als n van de weinige (in ieder geval actieve) mannen wel reageren op je laatste uitlating LiekeZ. Niet naar jou persoonlijk, maar puur om wat je zelf al beschrijft als n van de speerpunten van de al bijna eeuwig durende strijd tussen mannen en vrouwen. Dus net als in jou geval bedoeld als een uitlating met een knipoog!

  #278707
  LiekeZ
  Bijdrager

  :D

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.