Bevallen met verzakking

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #19410
  Maro
  Lid

  Beste Marieke,

  Anderhalf jaar geleden ben ik voor het eerst bevallen. Daar heb ik helaas een verzakking aan over gehouden :( . Al schijnt hij op het oog minimaal te zijn ( max graad 1), toch ervaar ik er veel klachten van (Gevoel of er een orgaan heen en weer dreunt bij rennen/springen, zwaar gevoel in de vagina, gevoel dat er vanalles naar beneden geperst wordt bij lachen en hoesten en niezen en moeite met stoelgang. Gelukkig niet incontinent dat scheelt ;) ). Na een lange weg van bekkenbodemtherapie en gynaecoloog bezoeken heb ik sinds een paar maanden een ring die de klachten wel een beetje vermindert.

  Inmiddels hebben we weer een kinderwens. Ik maak me zorgen om de gevolgen voor mijn lijf als ik een tweede keer moet bevallen. Ik ben niet bang voor de bevalling zelf, maar wel wat het betekent voor mijn verzakking.

  Bij de vorige bevalling stagneerde de uitdrijving, heb ik een uur of 5 volledige ontsluiting gehad, lag de kleine verkeerd en is ze er uiteindelijk na lang persen uitgekomen.

  Kan ik afspraken maken als ik opnieuw zwanger wordt over de bevalling? En wat kan ik dan doen om de schade zoveel mogelijk te beperken? Zou dit een indicatie voor een keizersnee zijn?

  Ik wacht je reactie af! ( En misschien die van andere dames die ook bevallen zijn met een verzakking!)

  groeten Maro

  #281571
  Marieke
  Lid

  Beste Maro,

  Ik denk niet dat je zo kunt zeggen dat deze verzakking (zeker als het in de categorie “mild” valt) een indicatie is voor een keizersnede. Verzakkingen ontstaan door verslapping van de bekkenbodem en dat gebeurt in een zwangerschap sowieso. We komen in de praktijk regelmatig vrouwen tegen met een verzakking. Meestal begeleid de gynaecoloog de zaken rondom de verzakking (aanpassen maat ring en dergelijke) en indien er verder geen medische indicatie is kan de verloskundige je zwangerschap en bevalling begeleiden.
  Ik begrijp dat voor jou de eerste bevalling je erg dwars zit met betrekking tot je verzakkingsklachten. Echter, een 2e baby wordt meestal makkelijker en vlotter geboren dan een eerste. Bedenk dat een keizersnede een zware buikoperatie is met een lange herstelperiode ten opzichte van een normale baring. Ik zou je adviseren om een kinderwensconsult aan te vragen bij jouw behandelend gynaecoloog. Een bekkenbodemspecialist (gynaecoloog met specialisatie op bekkenbodemgebied) zal hier voor open staan en ik vermoed dat hij zeker niet direct een keizersnede zal voorstellen.

  Succes!
  Groet,
  Marieke

  PS: Volgens mij kunnen leden niet (meer) reageren op vragen die je hier in dit topic stelt, of anders pas nadat ik ze beantwoord heb. Begreep ik van de beheerder.

  #281608
  smurfie
  Lid

  Ja hoor, leden kunnen hier nog steeds posten!

  Alleen moet hun post wel worden goed gekeurd door een moderator EN het wordt wel op prijs gesteld als er eerst ruimte voor de deskundige wordt gegeven om te antwoorden :)

  Helaas kan ik je niet helpen, Maro. Maar ik denk dat je aan het antwoord van Marieke vast een hoop zult hebben!

  Hopelijk hebben andere leden nog wat meer informatie voor jou.

  Voel je daarnaast vrij om in onze andere subforums informatie te zoeken en/of vragen te stellen!

  #292779
  Marieke
  Lid

  Ik zie hier trouwens een foutje van mij: ‘zonder verdere medische oorzaak kun je bij een verloskundige onder controle.” Ik bedoelde natuurlijk “zonder verdere medische indicatie” (om bij een gynaecoloog onder controle te moeten want een verzakking an sich is dat niet).

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.