Felice

Wat weet jij van de prepubertijd?


1 post in dit topic

prepubertijd

Pffffff, begint die pubertijd nu al? Verzucht menig moeder, als ze ineens een enorm grote mond van haar doorgaans zo gezellige tienjarige dochter krijgt. Die moeder zit er niet zo ver naast: rond de 10 ontwikkelt komt je kind in de zogenaamde prepubertijd.

Is dat ernstig?

Nee hoor er is eigenlijk helemaal niets aan de hand.
Je kind wordt zelfstandiger, kan meer, probeert dus ook meer uit...dus ook een grote mond.
Bovendien krijgt je kind zo langzamerhand te maken met voorzichtige lichamelijke en emotionele veranderingen. Daar kan je kind (onbewust) ook last van hebben. En op wie wordt dat uit gekuurd? Juist. Op de liefste moeder van de wereld...

Lichamelijke veranderingen.

Rond het 10de levensjaar kan een meisje borstontwikkeling krijgen, heel voorzichtig, maar toch. En niet alleen borsten...ook het schaamhaar kan zich in deze periode voorzichtig aankondigen.
Overigens: krijgt een meisje rond haar achtste of eerder borsten en/of menstrueert ze voor haar 10de levensjaar dan wordt gesproken over een te vroege pubertijd. Bij jongens spreken we van een te vroege pubertijd als hun testikels voor hun 9de groeien. Bij jongens beginnen de lichamelijke veranderingen rond hun 12-de. Dan gaat hun penis groeien en krijgen ze schaamhaar.
Opmerkelijke: meer meiden dan jongens krijgen te maken met een te vroege pubertijd.
Overigens en ter geruststelling: gemiddeld worden meiden op hun dertiende ongesteld.

Emotionele veranderingen.

Je kind wordt steeds ouder en steeds zelfstandiger. Dat betekent dat naast papa en mama vrienden een belangrijke rol in het leven van je kind gaan spelen. Dat is natuurlijk een prima ontwikkeling: je wil vast niet dat je kind tot zijn 40ste bij pappie en mammie blijft wonen...
Maar het is voor je kind nog wel een zeg maar onbekend terrein. Daar moet hij/zij z'n weg nog in vinden. En dat kan best eens lastig zijn.
Een andere verandering is dat langzaam maar zeker het einde van de basisschool in zicht begint te komen. Dat kan een druk met zich meebrengen. De druk om goed te presteren bijvoorbeeld..
Het ene kind trekt zich van al die Cito toetsen niks aan, het andere kind heeft last van die spanningen.

Moet je je als moeder erg veel zorgen maken over de prepubertijd?

Nee, zou ik zeker niet doen. Het is een gegeven dat het er is, de meeste kinderen hebben er niet zo heel veel last van.
En als je opeens een erg boos en opstandig ( ik bedoel ongelukkig ) kind hebt, dan zou ik het niet eens allemaal op die prepubertijd af schrijven, maar eerst maar eens even met de juf gaan praten..Als jij en de juf nergens een oorzaak van het gedrag kunnen vinden, dan mag je het op de prepubertijd afschrijven...

Share this post


Link to post
Share on other sites

maak een account om mee te kunnen praten

je moet lid zijn om te kunnen reagerer

maak een account

word lid


registreer!

registreer

heb je al een account? log in


word nu lid