zwanger worden

fietsen en sperma

Fietsen zou een negatief effect kunnen hebben op het maken van productief sperma.

Onderzoekers aan de UCLA School of Nursing hebben  ontdekt dat mannelijke  fietsers, die erg veel fietsen, last kunnen hebben van hormoon schommelingen die hun sperma -productie kunnen beïnvloeden.

De studie ¨Reproductive Hormones and Interleukin-6 in Serious Leisure Male Athletes,” werd gepubliceerd in het  European Journal of Applied Physiology.

Tot dit moment is er enorm veel onderzoek verricht naar het positieve effect van sportief gedrag op de gezondheid. Maar, terwijl gemiddeld sporten kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire en metabolische functies en kan zorgen voor gewichtsverlies, hebben deze onderzoeken ook aangetoond dat extreme levels van sporten een negatieve invloed hebben op het neuro-endocriene -en op het voortplantings-systeem.

Weinig onderzoek tot nu toe bij mannen.

Het meeste onderzoek op dit gebied is gedaan bij vrouwelijke atleten. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan om het effect bij mannelijke atleten te onderzoeken.

The UCLA studie  onderzoekt het verband tussen de intensiteit van de training en het circulatieniveau van reproductieve hormonen bij zowel fanatieke´vrijtijds´ atleten als ´fun´atleten. De onderzoekers splitsten een groep van 107 mannelijk deelnemers ( leeftijd 18-60 jaar ) in 3 groepen: 16 triathleten, 46 fietsers and 45 fun atleten.

 

Deelnemers vulden de International Physical Assessment Questionnaire in, om zodoende objectief te kunnen vaststellen hoeveel tijd zij aan hun sport besteed hadden de afgelopen week. Er werden bloedmonsters genomen om het gehalte testosteron, estradiol, cortisol, interleukin-6 en andere hormonen te kunnen vaststellen.

 

´Plasma estradiol and testosteron levels waren significant hoger bij de serieuze ´vrijtijds´fietser. Een bevinding die nog niet eerder was geconstateerd bij mannelijke atleten, volgens Leah FitzGerald, een assistent professor at the UCLA School of Nursing en de hoofdonderzoeker van deze studie

 

Plasma estradiol concentraties  waren meer dan twee keer zo hoog bij in de fietsers dan bij de triathleten and ´fun´ athleten en de totale testosteron levels waren ongeveer 50 percent hoger bij cyclists dan bij the vrijetijds- athleten

 

Estradiol is een vorm of oestrogen bij mannen. Een sterk verhoogde hoeveelheid estradiol kan leiden tot een verlies van schaamhaar en de vorming van borstweefsel.

 

Het is voor het eerst dat onderzoek in deze richting wijst, vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk. Fitzgerald: "We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen."

 

Een opvallende resultaat was ook dat bijna de helft van de fietsende mannen gebruik maakte van een crème om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden daarbij een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte en de verhoogde hormoonlevels.

 

De studie werd gefinanceerddoor de  UCLA School of Nursing, the UCLA General Clinical Research Center en het Kaiser Foundation.Verder werkte  mee  Wendie A. Robbins, ook van de de UCLA School of Nursing, en James S. Kesner, van de afdeling applied research and technology van het  Centers for Disease Control and Prevention’s National Institute for Occupational Safety and Health.

 

De uitkomst van het onderzoek zijn die van de auteurs en not noodzakelijkerwijze ook de mening van het National Institute for Occupational Safety and Health.

lees ook: Mannen hoeven niet als monniken te leven