Back to Top

Fietsen slecht voor spermaproductie

9 juni 2012|104 Views|0 Comments
Fietsen slecht voor spermaproductie

 Heeft fietsen  een negatief effect  op het maken van productief sperma?

Onderzoekers aan de UCLA School of Nursing hebben  ontdekt dat mannelijke  fietsers, die erg veel fietsen, last kunnen hebben van hormoon schommelingen die hun sperma -productie kunnen beïnvloeden.
De studie ¨Reproductive Hormones and Interleukin-6 in Serious Leisure Male Athletes,” werd gepubliceerd in het  “European Journal of Applied Physiology”.

Tot dit moment is er enorm veel onderzoek verricht naar het positieve effect van sportief gedrag op de gezondheid. Omdat gemiddeld sporten kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire en metabolische functies. En  dat kan zorgen voor gewichtsverlies. Zo hebben deze onderzoeken ook aangetoond dat extreme levels van sporten een negatieve invloed hebben op het neuro-endocriene -en op het voortplantings-systeem.

Weinig onderzoek tot nu toe bij mannen.

Het meeste onderzoek op dit gebied is gedaan bij vrouwelijke atleten. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan om het effect bij mannelijke atleten te onderzoeken.
The UCLA studie  onderzoekt het verband tussen de intensiteit van de training en het circulatieniveau van reproductieve hormonen. Dat deden ze  zowel fanatieke´vrijtijds´ atleten als ´fun´atleten. De onderzoekers splitsten een groep van 107 mannelijk deelnemers ( leeftijd 18-60 jaar ) in 3 groepen: 16 triathleten, 46 fietsers and 45 fun atleten.

Deelnemers vulden de International Physical Assessment Questionnaire in. Om zodoende objectief te kunnen vaststellen hoeveel tijd zij aan hun sport besteed hadden de afgelopen week. Er werden bloedmonsters genomen. Dit om het gehalte testosteron, estradiol, cortisol, interleukin-6 en andere hormonen te kunnen vaststellen.

Plasma estradiol and testosteron levels waren duidelijk hoger bij de serieuze ´vrijtijds´fietser. Een bevinding die nog niet eerder was geconstateerd bij mannelijke atleten. Tenminste dat zei  Leah FitzGerald, een assistent professor at the UCLA en de hoofdonderzoeker van deze studie.

Fun ahtleten en echte athleten

Plasma estradiol concentraties  waren meer dan twee keer zo hoog bij in de fietsers dan bij de triathleten en bij ´fun´ athleten. En de totale testosteron levels waren ongeveer 50 percent hoger bij beroepsrenners dan bij the vrijetijds- athleten.

Estradiol is een vorm of oestrogen bij mannen. Een sterk verhoogde hoeveelheid estradiol kan leiden tot een verlies van schaamhaar. En  tot de vorming van borstweefsel.

Het is voor het eerst dat onderzoek in deze richting wijst. Vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk. Fitzgerald: “We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen.” Met andere woorden: op het gemak waarmee ze kinderen kunnen maken.

Een opvallende resultaat was ook dat bijna de helft van de mannelijke fietsers gebruik maakte van een crème. Deze gebruikten ze om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden daarbij een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte. En de verhoogde hormoonlevels.

De studie werd gefinanceerddoor de  UCLA School of Nursing.Verder werkte  mee:  Wendie A. Robbins, ook van de de UCLA. En James S. Kesner van het  Centers for Disease Control

De uitkomst van het onderzoek zijn die van de auteurs en niet noodzakelijkerwijze ook de mening van het National Institute for Occupational Safety and Health.

lees ook: Mannen hoeven niet als monniken te leven

testosteron levels

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *