Hoeveel moet mijn peuter per dag eten.?

richtlijnen eten en drinken

In dit artikel proberen we richtlijnen te geven over eten en drinken. Zodat je je niet al te veel zorgen hoeft te maken over te veel of te weinig. Het eerste jaar van je kindje gaat een groot deel van de voeding via borst of fles, dan gaat alles nog vanzelf. Maar vergis je niet! In datzelfde eerste jaar leg je de fundamenten voor het eetpatroon van je kind. Vanaf  ongeveer 5-6 maanden begin je je kind te laten wennen aan ‘grote-mensen-eten”.

Hoeveel is genoeg?

Elke ouder vraagt zich met regelmaat af: hoeveel moet mijn kind per dag eten, eet hij wel genoeg, eet hij niet teveel?
Het is altijd lastig te zeggen hoeveel een peuter precies moet eten. Dat kan per kind verschillen en dat kan ook nog eens per periode verschillen. Sommige peuters eten een tijdje heel weinig tot niets en dan weer heel veel.

Dring nooit voedsel op

Wanneer je kind niet wil eten, ga dan eerst eens even heel goed na, wat je kind al gegeten heeft. Als je je peuter om 11 uur bijvoorbeeld een croissantje hebt gegeven, echt ik zag het laatst, moet je niet verbaasd zijn dat je kind om 1 uur geen trek heeft in een boterham met smeerkaas.
Wanneer je zeker weet dat je kind geen calorieën bommen als tussendoortjes heeft gehad en je vindt die niet-eten periode wel griezelig lang duren, neem dan contact op met je huisarts.

Wat is gezond eten voor een dreumes?

Dat is een vraag die elke vader en moeder zich regelmatig stelt, je wil dat je kind gezond eet, en een aantal dingen weet je natuurlijk best: suiker en zoetigheid zijn niet gezond en groenten en fruit moet. Maar dan nog blijven er zoveel vragen over.

Wat eet je kind en hoe eet je kind.

Misschien denk je dat we met “hoe” bedoelen of je kind al netjes met mes en vork kan eten en niet knoeit. Hoe belangrijk (en prettig) tafelmanieren ook zijn, dat is – nog – belangrijk. Met hoe bedoelen we dat je kind met een vaste regelmaat en gevarieerd moet eten.

Hoe veel keer per dag moet een peuter eten?

Aan deze richtlijnen kan je jezelf met een gerust hart vasthouden
1) Drie hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch, avondeten en denk erom: ze zijn alle drie even belangrijk.
2) Daartussen door mag je twee × je kind een “tussendoortje” geven
Een tussendoortje is bijvoorbeeld een geschild appeltje, een stukje banaan, gehalveerde druiven of gehalveerde kleine tomaatjes. Pas op: peuters kunnen zich verslikken in druiven en Cherry tomaatjes, met vreselijke gevolgen. ALTIJD halveren dus!

Door vast te houden aan deze regelmaat weet je kind dat het buiten deze tijdstippen niet hoeft te vragen om iets te eten. En dat scheelt een hoop gezeur! Bovendien eet je kind op deze manier niet snel teveel. Ook voor het gebit is deze regelmaat goed: het krijgt zo na elke maaltijd de tijd om te herstellen en de kans op bijvoorbeeld gaatjes wordt daarmee verkleind.

Wat eten we

Jij bent degene die bepaalt wannéér er gegeten wordt en wát er gegeten wordt. Jouw kind bepaalt daarbij hoeveel hij eet. Dat is een handige richtlijn!

Jij bepaalt dus het tijdstip en de inhoud van de voeding. In de tabel staat een richtlijn voor wat kinderen zouden moeten eten van de verschillende voedingsmiddelen. Maar het is ook niet meer dan een richtlijn. Het is belangrijker dat je kind elke dag van alle genoemde soorten voedingsmiddelen iets binnenkrijgt dan dat hij zich precies aan de hoeveelheden moet houden. Wees dus niet bezorgd als je kind de hoeveelheden niet exact haalt en ga niet aandringen bij je kind om die hoeveelheden te halen. Dat kan averechts werken. Het zijn richtlijnen eten en drinken: geen wetten!

Richtlijnen eten en drinken voor kinderen

Leeftijd:1-3 jaar4-8 jaar9-13 jaar
Groente (opscheplepels):1-22-33-4
Fruit (stuks) :1,51,52
Brood (sneetjes)2-33-44-5
Aardappelen, rijst, pasta (opscheplepels)1-22-33-4
Melk (ml)300400600
Kaas (plak)0,50,51
Vlees, vis, kip, eieren(gram)606080
80-100 Halvarine (gram)555
Bak-, braad, olie (eetlepel)111
Dranken (liter)0,7511-1,5

Vitamine D

Als je kind de hoeveelheden uit de tabel ongeveer haalt en van alles wat eet, dan krijgt het voldoende vitamines en mineralen binnen. Dan eet je kind dus gezond.
Maar er is één vitaminesoort waar kinderen (en overigens ook zwangere vrouwen die borstvoeding geven en ouderen) niet genoeg van binnenkrijgen via hun eten: vitamine D. Deze vitamine hebben kinderen in de groei nodig voor hun botten en tanden.

Je moet je kind daarom tot zijn vierde verjaardag per dag 10 microgram vitamine D extra geven in de vorm van druppels of tabletten. Die kun je gewoon in de winkel kopen. Als je kind minstens 300 ml zuigelingenvoeding krijgt, dan zit daar overigens voldoende vitamine D in.

Gezellig eten

Wanneer je peuter z’n spinazie in het rond blaast, de hond zijn aardappelen voert en begint te gillen om zijn toetje, dan is het meer dan een beetje lastig om gezellig met zijn allen te eten!
Maar hou vol. Het gaat over! (het is een fase weetjewel) blijf met zijn allen aan tafel eten met de tv uit. Praat maak grapjes, prijs je peuter omdat hij zo goed zijn pasta opeet (al is dat met handen en voeten). En vooral: laat zelf zien dat het eten je smaakt, dat je ervan geniet. Zien eten doet eten!
En misschien is het nu allemaal getob, maar geloof me: de gewoonte om met zijn allen om tafel te zitten: te eten en te kletsen, daar heb je een heel leven heel veel plezier van.

Bron Gezondheidsnet: Paul Poley

Kijk ook eens bij: Natasja van spruitjesenzo

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *