fbpx

Eet jij echt zevenduizend suikerklontjes per jaar??

9 april 2018| door: Felice Veenman |2435 Views|12 Comments
Eet jij echt zevenduizend suikerklontjes per jaar??

Met verbazing heb ik zitten kijken naar de ophef vandaag. We eten per dag wel dertig suikerklontjes ! Het staat breeduit in de kranten, het komt op het journaal. Iedereen in de weer: we eten drie keer zoveel suiker als we denken!

Eerlijk gezegd, val ik van mijn stoel van verbazing. Dat wisten we toch allemaal allang?
Het journaal ( en de kranten ) zeggen dat dat komt omdat we niet door hebben dat suiker in allerhande producten verborgen zit. KOM OP zeg, maak dat de kat wijs. Dat weten we met z’n allen toch al jaren?
Wie nu nog niet weet dat in ontbijtgranen, zuiveldranken, sausjes en dressings suiker zit, nou die heeft de afgelopen jaren echt onder een steen geleefd. We weten dat er zelfs suiker zit in een blik tomatensoep ( tien klontjes om precies te zijn ) O ja en ook in knakworstjes…

Op de verpakking  kijken

We weten ook allemaal dat je op de verpakking moet kijken hoeveel zoetigheid er in producten zit. Dat wat het meest in het product zit staat bovenaan op het lijstje. Makkelijk genoeg. Er zijn ook een heleboel andere namen voor suiker : Maltodextrine ,Maltose,  Maisstroop,  Glucosestroop Fructosestroop,  Glucose, Dextrose om er maar een paar te noemen. En dat weten we ook. Dus als we op een etiket kijken, dan tellen we dat vrolijk mee, met de hoeveelheid suiker…

Willen we het wel weten?

Kortom : het lijkt me vreemd dat er nog maar een mens is, die niet weet dat hij enorm veel suiker naar binnen werkt als hij niet oppast. We weten het heus wel…Volgens mij willen we het niet weten…

Anders lieten we massaal de chocopops de fruit crunchy en de  volvezel wel in de schappen staan. En gaven we onze kinderen een bruine boterham . met kaas natuurlijk en niet met chocopasta.
Dan gaven we onze kinders na het uit school komen wel een kopje thee ( zonder suiker ) in plaats van Fanta…Toch??
Dan kregen ze lekker een appeltje in plaats van een stroopwafel.

We weten het volgens mij prima allemaal. Waar we verbaasd over zouden moeten zijn, is dat we er helemaal niks mee doen…

lees ook: hoeveel groenten en fruit moet je peuter nu echt eten?

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

12 Comments on this topic

  • Avatar

   Stefaan

   12 april 2018 at 2:44 pm

   soms ben ik me echt niet bewust hoeveel suiker ik binnen speel, ik kijk dan soms is naar het lijstje op de verpakking en laat ik soms toch wel bewust iets staan omdat ik het zonde zou vinden om dat op te eten terwijl ik zo al gemakkelijk kamp met overgewicht.

  • Avatar

   Felice Veenman

   AUTHOR
   12 april 2018 at 2:48 pm

   Er zijn ook een heleboel lekkere dingen met minder suiker inderdaad..ik zou zeggen : geod begin!

  • Avatar

   Wanda

   12 april 2018 at 3:53 pm

   Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat ik ongemerkt heel wat suikers binnen krijg, toch moet ik toegeven dat ik maar weinig op verpakkingen let. Ik denk dat ik het ook gewoon teveel gedoe vind om daar allemaal op te moeten letten, dan wordt boodschappen doen zowat een studie.

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    12 april 2018 at 5:27 pm

    truc: dat wat er het meeste inzit staat voorop de4 ingredienten lijst. Dus als je na 5 ingredienten geen suiker hebt gevonden, zal het wel mee vaalen met de suikers…
    Andere truc: na een maand weet je het wel en hoef je niet meer te kijken

  • Avatar

   Manon

   12 april 2018 at 4:06 pm

   Helemaal mee eens! Mensen denken gewoon niet meer na bij wat ze in hun mond stoppen, en dat is het grootste probleem. Nou vind ik wel dat je ook behoorlijk verleid wordt door de verpakkingen van producten, maar met een beetje gezond verstand komt dit niet als donderslag bij heldere hemel. Mensen moeten stoppen met alles uit pakjes en zakjes te eten, maar het meer zelf vers maken. En dat hoeft echt maar 5 minuten extra tijd te kosten 🙂

   • Avatar

    Felice Veenman

    AUTHOR
    12 april 2018 at 5:26 pm

    Ja dat verbaasd mij dus zo: pakjes en zakjes zijn heel erg duur, ze zijn niet echt lekker en besparen nauwelijks tijd..

  • Avatar

   Kimsblogs

   12 april 2018 at 6:37 pm

   Ik kijk niet naar het aantal suikers, ook bij mijn kinderen niet (al krijgen ze niet veel snoep hooguit in het weekend). We letten wel op dat we fruit en groente eten, dat dan weer wel!

  • Avatar

   Karin

   12 april 2018 at 6:48 pm

   ik let er wel op. Het is denk ik ook typisch Nederlands om overal suiker in te doen. Het vreemdste vind ik suiker in mayonaise en sausjes. Als je dat niet gewend bent, proef je het meteen.

  • Avatar

   nicole orriens

   13 april 2018 at 4:56 am

   Ik denk dat er toch nog heel wat mensen zijn voor die dit inderdaad nieuws was : ) Hoe dan ook, 7000 is een heleboel! Altijd goed om daar weer even mee geconfronteerd te worden.

  • Avatar

   An

   13 april 2018 at 6:53 am

   Er zit suiker in veel te veel voedingswaren. en jammer genoeg beseffen we het niet altijd.

  • Avatar

   Janet | thatonetime

   15 april 2018 at 10:54 am

   Ik heb het ook meegekregen en vond het ook een beetje overtrokken allemaal. Al jarenlang weten we dat ook in vruchtensapjes e.d. veel suiker zit. Eerlijk gezegd let ik helemaal niet op de suikers in mijn eten en drinken, dus wellicht kom ik ook wel aan de 7000 😉

  • Avatar

   Xarifa

   15 april 2018 at 5:24 pm

   Het is best erg dat we zo veel suiker per dag eten. En helaas kan er niet altijd wat aan gedaan worden omdat je eten nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *